ESKİŞEHİR DURUM: DESTEK ALMAK İÇİN KAYIT ŞART AMA ESKİŞEHİR’DE ÇOĞU ÇİFTÇİ HÂLÂ O SİSTEMDE YOK-16 NİSAN 2025

ESKİŞEHİR DURUM: DESTEK ALMAK İÇİN KAYIT ŞART AMA ESKİŞEHİR’DE ÇOĞU ÇİFTÇİ HÂLÂ O SİSTEMDE YOK-16 NİSAN 2025
ESKİŞEHİR
17.04.2025

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Selma Güder, zirai don nedeniyle yaşanan kayıplara dikkat çekerek tarımsal afetler için yönetmelik talep etti.

 

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Selma Güder, 11, 12 ve 13 Nisan tarihlerinde yaşanan zirai don sonrası yaşanan kayıplara ilişkin açıklamada bulundu. Güder, don olayının 36 ilde etkili olduğunu ve özellikle meyve üretiminde ciddi kayıplara yol açtığını belirtti.

Güder, zirai donun şiddetine göre üç gruba ayrıldığını belirterek şu bilgileri verdi:

“Bunlardan birincisi hafif donlardır. Hafif don, 0 ile -2 santigrat derece arasındaki sıcaklıkları kapsar. İkincisi orta kuvvette don. Bu, -2 ile -4 santigrat derece arasındaki değerleri ifade eder. Son olarak, kuvvetli don vardır ki bu da -4 ve daha düşük dereceleri kapsar. 11, 12 ve 13 Nisan tarihlerinde ülkemizde, özellikle 36 ilimizde yaşanan zirai don, kuvvetli don kategorisine giriyor.”

Zarar gören iller arasında Malatya’nın başta geldiğini söyleyen Güder, kayısının bu bölgede yüzde yüz oranında zarar gördüğünü ve ihracatın durma noktasına geldiğini söyledi. Bursa’nın İnegöl, Orhangazi ve İznik ilçelerinde şeftali, nektarin, kivi ve zeytinde yüzde 85’e varan zarar yaşandığını belirtti. Manisa ve Tekirdağ’da bağcılık faaliyetlerinin neredeyse sona erdiğini, Kayseri Yahyalı’da elma, Tunceli’de dut üretiminin etkilendiğini ifade etti.

Eskişehir’de de durumun ciddi olduğunu vurgulayan Güder, “Özellikle Mihalıççık’ta kiraz üretimi tamamen bitmiş durumda,” dedi. Hububatta zararın düşük olduğunu ancak etkilerinin önümüzdeki yıllarda da süreceğini kaydetti.

“Tarımda sürekliliği sağlamak son derece önemli. Özellikle afet boyutuna ulaşan zirai don riskleri için bu durum daha da kritik hale geliyor. Burada şu an armut, elma, ceviz gibi birçok ürün var. Bunlar bizim temel meyvelerimiz ve bu yıl ciddi zarar gördüler.”

Güder, devletin havza, bölge ya da il bazlı sistemlerle sürece müdahil olması gerektiğini ifade etti. Tarımsal afetler için yönetmelik çıkarılmasını talep eden Güder, mevcutta valilik bünyesinde kurulan komisyonların kapsamının genişletilmesi gerektiğini söyledi. Ziraat mühendisleri, ziraat odaları ve kamu kurumlarının bu kurula dahil edilmesi gerektiğini belirtti.

“Çünkü biz ziraat mühendisleri olarak bu olayların içindeyiz. Sahada hasar tespitlerini yapacak olan da biziz. Ayrıca bu kurula bir bütçe tahsis edilerek, acil durum eylem planı kapsamında hasar tespitlerinden sonra somut adımlar atılmalıdır.”

TARSİM sigortası hakkında da konuşan Güder, üreticilerin destek alabilmesi için Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı olması gerektiğini, bu nedenle ÇKS kaydının büyük önem taşıdığını söyledi.

Tepebaşı bölgesinde sebze tarlalarında hasar görüldüğünü, Sarıcakaya Beyköy’de nar bahçelerinin tamamen zarar gördüğünü, Karaçay Mahallesi’nde ise şeker pancarlarının topraktan çıktığını ve yeniden ekim planlandığını da aktardı.

Güder, açıklamasını şu sözlerle sonlandırdı:

“Ziraat Mühendisleri Eskişehir Şubesi Yönetim Kurulu olarak, tüm çiftçilerimize ve meslektaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Çünkü bu sürecin ucu çiftçide başlar, tarlada, ağaçta başlar… Ama eninde sonunda biz tüketicilere kadar sirayet eder.”
Bilgehan Tombul
Haberin Linki: https://eskisehirdurum.com/eskisehir-gundem/destek-almak-icin-kayit-sart-ama-eskisehirde-cogu-ciftci-hl-o-sistemde-yok/78628


Okunma Sayısı: 7