EVRENSEL GAZETESİ : 84 YILLIK TARIM MERKEZİ SESSİZ SEDASIZ DEVREDİLDİ! - 03 EKİM 2018
1934'ten bu yana tarımsal araştırmalar yapan BATEM'in kullanımındaki 203 dönümlük narenciye bahçesi Hamidiye Vakfı'na sessiz sedasız devredildi.
Antalya kent merkezinde bulunan Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (BATEM)’in kullanımındaki Hazineye ait 203 dönümlük tarım arazisi 24 Haziran seçimlerine iki hafta kala Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından Hamidiye Vakfı’na devredildiği ortaya çıktı.
1934 yılından bugüne bitkisel üretim alanında çalışmalar yürüten kurumun narenciye bahçeleri, fidanlıklar ve bahçe kültürleri istasyonlarını kapsayan arazinin sessiz sedasız Hamidiye Vakfı’na devredilmesi kentte tepkiyle karşılandı.
Bölge tarımının en önemli ürünü olan narenciyede üretimin yaygınlaşmasını sağlayan kurum, 84 yıldır kent üreticilerine destek sağlıyordu.
Tartışmaların odağındaki Vakıflar Bölge Müdürlüğü ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, ‘Narenciye’ olarak bilinen arazinin arşiv ve tapu kayıtlarına göre esas sahibinin Hamidiye Vakfı olduğunu belirterek, taşınmazı Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nce yönetilen Hamidiye Vakfı adına 7 Haziran 2018’de tescil edildiği kaydedildi.
CHP’Lİ ARI: NEDEN HAMİDİYE VAKFI?
Narenciye bahçesinin devir işlemini gündeme taşıyan CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı da Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün açıklamasının itiraf niteliğinde olduğunu söyleyerek “Vakıflar Genel Müdürlüğü`nce yönetilen Hamidiye Vakfı adına 7 Haziran 2018`de tescil edilmiştir ifadesi suçun ikrarıdır. Türkiye’deki tüm Vakıflar, genel müdürlüğün kontrol ve denetimi altında faaliyet göstermektedir. Neden Hamidiye Vakfına verilmiştir? Bu vakıf tarım işi ile mi uğraşmaktadır?” açıklamasında bulundu.
“Hamidiye Vakfı kimindir, cemaat midir bilmiyoruz.” diyen Arı “Bu araziyi amacına uygun kullanır mı, henüz güven vermiyor. Bu açıdan baktığımızda da BATEM’in hiçbir güvencesi yok. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın olaya müdahil olmasını, 7 Haziran 2018 tarihinden önce tapusu Hazine’ye ait olan bu arazinin yeniden hazineye devredilerek BATEM tarafından kullanımının sağlanması, Antalya’da kamu vicdanının rahatlatacaktır.” ifadelerini kullandı.
ZMO: İŞLEMİN SEÇİM ÖNCESİNDE YAPILMASI MANİDAR
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şubesi de “Her geçen gün ithal edilen tarımsal ürünlere yeni bir ürün eklenirken, halkımızın beslenmesi ve sağlıklı gıdaya kavuşması için tarımsal üretimimizi artırmak ve geliştirmek zorundayız. Cumhuriyetin ilk dönemlerinden beri tarımsal araştırmalar için kullanılan tapu kayıtlarında niteliği ‘Bahçe Kültürleri İstasyonu’ olarak belirtilen BATEM’in kullanımındaki arazinin niteliğini ve kullanış amacını değiştirecek girişimlerden vazgeçilmelidir” çağrısında bulundu.
“Tescil tarihinin 7 Haziran 2018 olduğu, kamu bürokrasinin 24 Haziran tarihinde yapılacak genel seçimler nedeniyle neredeyse hiçbir tasarrufta bulunmadığı bir dönemde böyle bir işlemin yapılmış olması manidardır.” denilen ZMO açıklamasında “Ancak 1934 yılından bu yana Enstitülerin kullanımında olan, bugüne kadar hiçbir şekilde Vakıflar Genel Müdürlüğünün ilgilenmediği, ilgisi olmamış bir arazinin Hamidiye Vakfına ait olduğu yeni mi anlaşılmıştır? Böyle bir işlem yapılmışsa, BATEM’in ve Bakanlığın bilgilendirilmesi gerekmez miydi?” ifadeleri kullanıldı.
Haber: Yusuf YAVUZ
Haber kaynağına ulaşmak için lütfen tıklayınız.