EVRENSEL GAZETESİ: TMMOB ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI: 2025, 2024’TEN DAHA ZOR OLACAK - 3 OCAK 2025

EVRENSEL GAZETESİ: TMMOB ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI: 2025, 2024’TEN DAHA ZOR OLACAK - 3 OCAK 2025
MERKEZ
03.01.2025

Tarım sektörünün 2024 yılını değerlendiren TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Suiçmez, somut adımların atılmaması halinde 2025 yılının 2024’ten daha da zor olacağını söyledi.

 

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baki Remzi Suiçmez, tarım sektörünün 2024 yılının genel değerlendirmesini ve 2025 yılı beklentilerini değerlendirdi. Suiçmez, 2024 yılının çiftçiler için borç ve eylem yılı olduğunu hatırlatarak, 2025’in daha zor olacağını kaydetti.

“Somut adımların atılmaması halinde 2025 de bu zorlukların katlanarak süreceği bir yıl olacak” diyen Suiçmez, çiftçinin yüksek maliyetlerle üretim yapmak zorunda kaldığını hatırlattı.

Verilen desteklerin yetersiz olduğunu söyleyen Suiçmez, “2025 yılında 91.6 milyar liradan 135 milyar liraya çıkacak toplam destek bütçesi son derece yetersiz ve yine desteklerin bir yıl sonra ödenecek olması çiftçilerin yaşamını döndürebilmesini zorluyor. Bu aşamada çiftçiler, bankalardan, özel sektörden, tarım krediden borçlanmak zorunda kalıyor” dedi.

"İLK DEFA TÜM İLLERDE ÇİFTÇİ EYLEMLERİNE TANIK OLDUK"

2024 yılında çiftçinin borç batağına sürüklendiği ve borçlanmadan üretim yapamayacağı aşamaya geldiğini söyleyen Suiçmez, “Buğdayda yüzde 11-12’lik bir artış oranı, enflasyonunu yüzde 60’larda olduğu bir dönemde gerek arpaya verilen yüzde 3 artış oranlarını gerek çiğ süt referans fiyatının sürekli baskılanması üreticinin üretse bile kâr edemediği bir sürece üreticilerimiz zorladı. Türkiye tarihinde belki de ilk defa tüm illerde, tüm ürünlerde çiftçi eylemlerine tanık olduk” diye ekledi.

2025 yılında toplam destek bütçesinin yine yetersiz olduğunu vurgulayan Suiçmez, “Yetersiz ve geç ödenen destek çiftçinin alanda kalmasını zorlaştıracak. Yine bankalara, tarım krediye, özel sektöre olan borçları artacak ve 2025’te eğer alım fiyatları baskılanmazsa ve çiftçilerin kar ederek üretime devam ettirebilecek bir alım politikası uygulanmazsa 2025’i, 2024’ten daha da zor bir yıl olarak görüyoruz” diye konuştu.

“TARIM BAKANLIĞI SAĞLIKLI ÜRETİMİ DE PLANLAMALI”

Sağlıklı üretimin gerekliliğine değinen Suiçmez, şunları kaydetti:

“Bunun için belli girdileri kullanmak zorundayız. Bunlardan biri tarım ilaçları. 2024’te önceki yıllarda olduğu gibi şunu yaşadık; 'gümrüklerden dönen ürünler iç pazara sürülüyor mu'. Akdeniz'de Akdeniz Meyve Sineği, Karadeniz'de kahverengi kokarca gibi istilacı türler ürünü, verimi olumsuz etkilediği bir yıl yaşandı. Tarım ve Orman Bakanlığının bu konuda eylem planları yapması önemli. Ama en önemlisi, en önemli ihracat kalemlerimizden biri olan fındıkta 2017 yılında ülkemizde ilk defa gözüken kahverengi kokarcayla mücadelenin neden zamanında yapılmadığı. Bu anlamda tarım ilaçlarıyla ilgili gerek pestisit kalıntısı gerek yurt dışındaki ürünlerdeki aflatoksitn sorunlarının çözümü içinde Tarım Bakanlığının yeterli miktarda personel alarak; kamu denetimini il ve ilçelerde doğrudan üretim alanında başlatması lazım. Tarım Bakanlığının üretimi planlarken aynı zamanda sağlıklı üretimi planlaması gerekir. Bu anlamda ziraat mühendislerinin gerek kamuda gerek özelde tarım ilaçları boyutu dahil gıdadaki taklit, tağşiş ürünler boyutu dahil daha aktif bir şekilde görevlendirilmesi bir zorunluk.”

Haberin kaynağına ulaşmak için lütfen TIKLAYINIZ.

Okunma Sayısı: 66