FINDIK İÇİN 'ULUSLARARASI BORSA' ÖNERİSİ - DÜNYA - 01.09.2003
TÜRKİYE ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI GENEL BAŞKANI GÖKHAN GÜNAYDIN, ULUSLARARASI FINDIK ALIM SATIM BORSAASI KURULMASINI ÖNEREREK, BUŞEKİLDE HAMBURG BORSASI'nın dünya fiyatları -üzerindeki spekülatif etkinliğinin kırılabileceğini söyledi.
Yanlış politikaların Türkiye'DE FINDIK SEKTÖRÜNÜ ÇÖKÜŞE SÜRÜKLEDİĞİNİ ANLATAN GÜNAYDIN, "ŞU ANKİ İKTİDARI OLUŞTURANLAR 2002 ÜRÜNÜ FINDIK İÇİN 1 MİLYON 650 BİN LİRA FİYAT AÇIKLADIĞI ZAMAN SEÇİM MEYDANLARINDA 2 MİLYONUN ÜZERİNDE FİYAT VERECEKLERİNİ SÖYLEMİŞLERDİ. AMA ŞİMDİ IMF VE DÜNYA BANKASI DESTEKLİ POLİTİKALARIN DIŞINA ÇIKAMIYORLAR. GEREK ENFLASYONUN ALTINDAKİ ARTIŞ, GEREKSE SON 5 YILIN EN DÜŞÜK DÜZEYİNDE GERÇEKLEŞEN FINDIK REKOLTESİ SONUCU ÜRETİCİ YOKSULLUĞA GÖÇE ZORLANIYOR" DEDİ.
FINDIĞIN ÜLKENİN YÜKÜ DEĞİL GÜCÜ OLDUĞUNA DİKKAT ÇEKEN GÜNAYDIN, ŞUNLARI SÖYLEDİ: "FINDIK SEKTÖRÜNÜN SORUNLARININ TEMELİNDE SİYASİ İRADENİN KARARLARI YATIYOR. ULUSAL TARIM POLİTİKALARI BAĞLAMINDA OLUŞTURULACAK VE ÜRETİMDE VERİM VE KALİTENİN ARTIRILMASI ÜRETİCİLERİN ETKİLİ ÖRGÜTLENMESİNİN SAĞLANMASI ÜRETİCİ GELİRİNİN YÜKSELTİLMESİ VE SÜREKLİ KILINMASI, İÇ VE DIŞ PAZARLARIN GELİŞTİRİLMESİ, FİYATIN DESTEKLENMESİ, ÜRETİM-İŞLEME-İHSACAT BOYUTUNDA PLANLAMALARI İÇERMELİDİR."
DÜNYA FINDIK İHRACATININ YÜZDE 73'ünün Türkiye tarafından gerçekleştirildiğini hatırlatan Günaydın, "Türkiye son 10 yılda ihrak ettiği 2.1 milyon ton fındıktan 7.1 milyar dolarlık gelir elde etti. Sorun üretimin artmasından değil, ihracatın artırılamamasından kaynaklanıyor. Almanya, üretici olmamasına karşı fındık ihracatında üçüncü sırada. AB ülkeleri kendi üreticilerini korumak için fındık ihracatına çeşitli engeller koyuyorlar yeni pazarlar bulunması için tanıtım ve reklam çalışmaları hızlandırılmalı ve fındık ihracatı 1.5 - 2 milyar dolara çıkarılmalıdır" görüşünü savundu.
Batı Avrupa ülkelerinde kişi başına 1.5 kilogram fındık tüketimi düştüğünü söyleyen Günaydın, "Türkiye'DE BU RAKAM YAKLAŞIK 400 GRAM. İÇ PAZARDA TÜRKİYE'de üretilen fındığın ancak yüzde 10'U TÜKETİLİYOR. FİSKOBİRLİK STOKLARINDAKİ FAZLA FINDIĞIN OKULLARA VE ASKERİ KURUMLARA HİBE ŞEKLİNDE DAĞITIMI YANINDA, KALİTELİ FINDIĞIN UYGUN FİYATTA İÇ PAZARDA TÜKETİMİDE ARTTIRILMALIDIR. ARZ-TALEBE UYGUN ÜRETİM OLUŞANA KADAR DESTEKLEMELER DEVAM ETMELİDİR. SAĞLIKLIO REKOLTE TAHMİNLERİNE DAYALI OLARAK MALİYET HESABI ÇIKARILMALI VE HASATA BAŞLAMADAN ÖNCE FINDIK TABAN FİYATI MUTLAKA AÇIKLANMALIDIR. ÖZELLİKLE TABAN ARAZİLERDEN FINDIK SÖKÜLMESİ VE ALTERNATİF ÜRÜNE GEÇİLMESİ ÇALIŞMASINDA GEREKEN ÖNLEMLER ALINMADAN DESTEKLEMELER KALDIRILMAMALIDIR" DEDİ.