FINDIK MİTİNGİNDE COŞKU DA, AKP'YE ÖFKE DE BÜYÜKTÜ - AYDINLIK
Düzce Ulusal Güç Birliği tarafından "Fındığına sahip çık" sloganıyla düzenlenen mitingde Yunusefendi köyünden Fatma Demircan şöyle seslendi: "Ankara'ya sesimizi duyuralım. Dün tırpan yaptım bugün buraya geldim. Sizi silahla değil, açlıkla terbiye etmeye çalışıyorlar." İşçi Partisi Genel Başkan Vekili Mehmet Bedri Gültekin "Önümüzdeki günlerde fındık üreticileri yurt çapında alanlara inecektir ve bu ihanet yasasını çıkaranlar altında kalacaklardır" dedi.
Cumhuriyet tarihinde ilk defa fındığa fiyat verecek bir kuruluş yok!
EMİNE DÖLEK/DÜZCE
AKP‘nin yeni fındık stratejisine karşı Düzceli üreticiler 24 Temmuz‘da alanlardaydı. Düzce‘nin Akçakoca, Gölyaka, Gümüşova, Çilimli ve merkez köylerinden üreticiler Düzce Anıtpark‘ta bir araya geldiler. Düzce Ulusal Güç Birliği tarafından "Fındığına sahip Çık" sloganıyla düzenlene mitingde coşku da, AKP‘ye öfke de büyüktü.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı‘nın okunmasıyla başlayan mitingde ilk olarak üreticiler söz aldılar. Düzce‘nin Yunusefendi köyünden Fatma Demircan şunları söyledi: "Ankara‘ya sesimizi duyuralım. Dün tırpan yaptım bugün buraya geldim. Sizi silahla değil, açlıkla terbiye etmeye çalışıyorlar. Fındığımız hayatımız demektir. Bizim fındığımızı söktürürlerse nasıl yaşayacağız." Üreticilerden Hasan Öztürk AKP‘nin yeni stratejisiyle fındık üretiminin kısıtlanmasını eleştirdi, Öztürk‘ün sözleri üzerine alandaki üreticiler,"Böyle hükümete yuh!" diye haykırdılar.
BU STRATEJİ SADECE BİR AVUÇ TÜCCARA YARAR
Üreticilerin ardından kürsüye Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Gökhan Günaydın çıktı. AKP‘nin, yeni stratejisiyle 700 bin hektar fındık alanından 300 bin hektarını devre dışı bırakmak istediğini söyleyen Günaydın, bu stratejinin sadece bir avuç tüccara yaradığını belirtti. "Fındığın elimizden alınması söz konusu bunun için bir araya geldik. Cumhuriyet tarihinde ilk defa fındığa fiyat verecek bir kuruluş yok. FİSKOBİRLİK çalışmaz hale getirilmiş. Toprak Mahsulleri Ofisi borç batağına batırılmış. IMF diyor, TMO‘yu hükümet devreden çekiyor. Şimdi fındığımıza fiyat veren yoksa, fındığınızı sökeceksiniz diyorlarsa biz geçimini fındıktan sağlayan insanlar bütün bu söylenenlere baş üstüne mi diyeceğiz. Yoksa bunu yapamazsınız mı diyeceğiz" ifadelerini kullandı.
Günaydın, açıklanan fındık stratejisinden de en çok Düzce‘nin etkileneceği Düzce Ovası‘ndaki fındığın söktürüleceğim söyledi.
FINDIK KARARNAMESİ İHANET KARARNAMESİDİR
Günaydın‘ın ardından, İşçi Partisi Genel Başkanvekili Mehmet Bedri Gültekin konuştu.
Gültekin, "AKP‘nin fındık kararnamesi ihanet kararnamesidir" dedi. "Türkiye‘de ne kadar fındık üretileceğini Hamburg borsası belirliyor, ekonomimiz Washington‘dan yönetiliyor" diyen Gültekin şöyle devam etti: "Eğer bu hükümet Türkiye‘nin hükümetiyse üretim alanlarını daraltması değil, fındığa yeni pazarlar bulması lazım... Önümüzdeki günlerde fındık üreticileri yurt çapında alanlara inecektir ve 14 Temmuz‘da bu ihanet yasasını çıkaranlar bu yasanın altında kalacaklardır. Düzceli üreticileri kutluyorum, örnek olmuşlardır."
FINDIK PLANININ İÇYÜZÜ
ALMANYA‘DA FINDIK İTHALATÇISI BÜLENT İREÇGE: ‘Uluslararası kuruluşlar, Türkiye‘nin fındık tekelini yok etmek istiyorlar‘
Uluslararası fındık taşeronlarının AKP iktidarıyla el ele vererek hazırladığı "Türk fındığını bitirme stratejisinin içi yüzü gün geçtikçe ortaya çıkıyor. Almanya‘nın Schleswig-Holstein eyaletinde fındık ithalatıyla uğraşan, 22 yıllık bir firmanın sahibi olan Bülent İreçge Anadolu Ajansı‘na çarpıcı açıklamalar yaptı. Dünyanın fındıkta Türkiye‘ye bağımlı olduğunu belirten İreçge, "Uluslararası kuruluşlar, Türkiye‘nin fındık tekelini ortadan kaldırmak istiyorlar. Fındığı söküp, kendi ülkelerine dikmek istiyorlar. Almanya‘da Stuttgart‘ta, hatta Münih‘te dahi fındık dikilmeye başlandı. Türkiye‘deki fındık sektörü böylelikle yok edilmek isteniyor. Başka ülkeler tarafından ülkemize yapılan baskılar sonucunda hükümetimiz fındık arazilerini söktürüyor. Bu politika tümüyle yanlış bir politikadır" dedi.
AKP‘nin yeni fındık stratejisinin, kendisi açısından olumlu olduğunu, ancak Türkiye‘de yaşayan fındık üreticilerini mağdur edeceğini söyleyen İreçge, "Avrupa‘da 1986 yılından bu yana fındık konusunda tek entegre sahibi benim. İç fındık ithalatı yapıp, fabrikamda işleyip tüm dünyada mevcut çikolata ve tatlı firmalarına pazarlıyorum. Alınan kararların benim çıkarıma olduğunu belirtmek istiyorum. Çünkü Türkiye‘de eğer fındık üretimi biterse üretici bulamayacaklar. Bu da benim işime gelir, değerim artar. Ancak, ben ülkemin ekonomisini düşünüyorum. Yılda 8 ile 10 bin ton arasında iç fındık ithal ediyorum. Dünyanın her tarafına fındık ithal ettiğim için tüm ülke benden alacak, ancak ben ülkemin ekonomisini düşünüyorum" dedi.
Fındığın devlete zarar verdiği düşüncesinden hareketle fındığın devletin bünyesinden çıkartılmak istenildiğinin altını çizen İreçge, "Türkiye, kendi bindiği dalı kesiyor. Avrupa ülkelerinde tarıma dönüş yaşanırken, biz ise tarımdan uzaklaşmaya çalışıyoruz. Türkiye‘de Karedeniz bölgesinde fındığın haricinde yetiştirilecek başka bir ürün yok. Kivi denendi, ancak 3 gün dayanabildi. Fındık ile eşdeğer değil" diye konuştu.