FINDIK ÜRETİCİSİ BİTMEK ÜZERE-HABER GAZETESİ
2014 yılında yaşanan don senesinden sonra stoklarda fındık olmamasından kaynaklı ciddi bir fiyat artışı olduğunu anlatan Ziraat Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Hayati TOSUN, "Üreticinin fiyat beklenti eşiği de yükseldi. Devam eden sürecin yönetimine baktığımızda en büyük sıkıntı orada. Bir önceki senedeki gibi artan bir seyirle, en azından olması gereken bir fiyat aralığı şeklinde devam etmedi. Bu konularda zaman zaman devlet bir takım açıklamalarda bulunduysa da maalesef, üzülerek söylemek lazım bu mağduriyet süreci içinde üzerine düşeni de yapmadı. Burada sadece fiyat değil, üretici örgütlerinin de kendisini sorgulaması lazım. Çünkü her zaman söylediğimiz, fındık piyasasının en önemli sıkıntısı emanet fındık verilmesiydi. Hangi ürün olursa olsun, önemli olan sadece üretmek değil bunu pazarlamak.
Devletin fındığa sadece üreticinin fındığı diye bakmaması lazım. Geçen yıl fındık ülkeye 2.8 milyar dolarlık cari kazandırdı. Bölgemizde Doğu Karadeniz‘ de ve Batı Karadeniz‘ in yoğun fındık tarımı olan yerlerde üretici ciddi anlamda sıkıntı içerisinde. Bu, orada yaşayan esnafa ve tüm ticaret hayatına yansıyor. Üretici örgütleride fiyat yönetimi sürecinde ciddi bir katkı koymadılar. Üretici pek çok mağduriyetini söyledi. Ziraat Odalarına ve genel merkezlere gitti, belirli açıklamaları yaptılar ama sahada gerçekten üreticinin hakkını korumak adına bir etkiyi ortaya koyamadılar. Fındıkta son yıllarda uygulanan politikaların, daha doğrusu ben artık politika değil kasıt demek istiyorum. Fındık üzerindeki bu durum kesinlikle kabul edilebilecek değil" diye konuştu.
AMERİKA REKOLTEMİZİ AÇIKLADI
30 Mayıs tarihinde Amerika‘ da gerçekleştirilen bir toplantıda Amerikan kaynaklarının Türkiye‘ nin 2016 yılı fındık rekoltesini 710 bin ton olduğunu açıkladığını ifade eden Tosun, şu şekilde devam etti. "Devletin rekolteyi açıklamayı yasaklamasından ziyade bu işe bir disiplin getirmesi gerekli. Rekolte açıklamasının tek elden yapılmasını her zaman destekledik, güzel bir uygulama. Sonuçta o komisyonda, ortak akılla hareket edilecek. Bir yandan da ziraat mühendisleri, mahkemelerde bilirkişilik yaparken, komisyonda yer almıyor. Burada bir kasıt mı var diye de düşünmeden edemiyorum. Amerika‘ da açıklanan rakamın doğru olduğuna inanmıyorum. Geçen yıl en yüksek açıklanan 735 bin ton ile en düşük açıklanan 580 bin ton rekoltenin arasında piyasadaki fiyat farkı 650 milyon dolardı. Bu farkı düşündüğümüzde devletin burada bir kere değil, üç kere titiz davranması lazım. Amerika‘ da rekolte açıklanıyor, dünyadaki fındık üretimi ve ticaretinin yüzde 75‘ ini yapan ana ülke Türkiye iken , fındığın borsası Almanya‘ da, en büyük işleyeni İtalya‘ da. Devletin, bu ürün ne kadar milli, neresi bizim diye sorgulaması lazım. Sanki bu işin hamallığını biz yapıyoruz, kaymağını başkası yiyor diye düşünmek kesinlikle abes olmayacak."
Zerrin SOMUNCU-HABER GAZETESİ