FINDIK ÜRETİCİSİNE MÜJDE -HABER GAZETESİ- 16 EYLÜL 2016

SAMSUN
21.09.2016
 

ZMO Samsun Şubemizin çağrısına cevap geldi.

Haberde odalar olarak genel bahsedilmişse de çağrı ve haber başlığı ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI SAMSUN ŞUBESİNİNDİR.Takipcisi olmaya devam edeceğiz.

MİLLETVEKİLLERİ SAHİP ÇIKMALI 

Ziraat Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Hayati Tosun ise fiyatlardaki düşüşün nedeninin rant merkezlerinin fiyat baskısı oluşturmaya çalışmak olduğunu ifade etti. Tosun, ‘‘Üreticinin pazara yeterli biçimde fındık indirilmediği görüldüğünde fiyatı aşağıya çekmek isteyenler var. Ticaret ve Sanayi Odaları‘nın açıkladıkları fındık alış ve satış arasındaki fiyat makası yüksek. Bu makasın açılması dahi fiyat spekülasyonu olduğunu gösteriyor. Ekonomi bakanının geçen yıl piyasayı biz belirleriz diye bir açıklaması vardı. Burada artık devletin aktif bir görev içine girmesi lazım. Geçen sene mağdur edilen üreticinin aynı tezgaha düşürülmemesi için devlet üzerine düşeni yapmalı. Geçen yıl TMO alım için devreye girecek denildi, girmedi. Tarım kredi kooperatifleri de devreye girmedi. Siyasi parti ayırmaksızın bölge ve özellikle Samsun milletvekillerinin bu konuda aktif bir rol alması lazım. Önceki senelerde söz verildi ama artık icraat gerekli. Kendilerine oy veren seçmene ve bölgelerine sahip çıkmaları lazım. Ama bu konuda istisnasız hepsi duyarsız, tribüne oynuyorlar. Bütün milletvekillerimizi fındığa, fındık üreticilerine sahip çıkmaya çağırıyorum. Çünkü bunun zamanı geldi, geçiyor‘‘ ifadelerini kullandı.‘‘

AK Parti, CHP ve MHP Samsun Milletvekilleri, Ziraat Odaları ve ZMO‘nun ‘Fındığa sahip çıkın‘ çağrısını değerlendirdi. AK Parti Samsun Milletvekili Ahmet Demircan ‘‘Fındıkta uzun vadeli, köklü çözümler bulunması lazım. Bunun için Fındık Daire Başkanlığı kurulma çalışmaları başlatıldı‘‘ dedi

Ziraat Odaları temsilcilerinin bölge milletvekillerine yaptığı ‘‘Fındığa sahip çıkılmalı‘‘ çağrısını AK Parti, CHP ve MHP Samsun Milletvekilleri değerlendirdi.

Fındık konusunda etraflıca çalışmaların yapılacağını söyleyen vekiller, Ziraat Odalarının ve üreticilerin yanlarında olduklarını belirtti. Geçen aylarda kurulan ve Karadeniz Bölgesi‘nin AK Partili milletvekillerinden oluşan fındık komisyonuna başkanlık eden AK Parti Samsun Milletvekili Ahmet Demircan da, Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı‘na bağlı Fındık Daire Başkanlığı‘nın kurulması için adımlar atıldığının müjdesini vererek, ‘‘Uzun vadeli, köklü çözümler bulunması lazım. Günübirlik çözümler meselenin üstesinden gelmeye yetmiyor‘‘ ifadelerini kullandı.

KÖKLÜ ÇÖZÜM GEREK 

Karadeniz Bölgesi‘nin AK Parti milletvekilleriyle fındıkla ilgili problemleri değerlendirmek ve çözüm yollarını bakanlıkla birlikte takip etmek için bir fındık komisyonu oluşturduklarını ifade eden AK Parti Samsun Milletvekili Ahmet Demircan ‘‘Komisyonumuz çalışmaların bir bölümünü yaptı. Meclis açıldığında da çalışmaya devam edecek. Komisyon, fındıkla ilgili günübirlik meselelerden daha çok neler olabilir, neler yapılması gerek onun üzerine çalışılacak. Uzun vadeli, köklü çözümler bulunması lazım. Günübirlik çözümler meselenin üstesinden gelmeye yetmiyor. Tarım bakanımızla konuyu paylaştık ve adımlar atıldı. Eskiden rekolte tahminini birkaç kurum birden yapıyordu ve uyum olmuyordu. Bu da fiyatlar üzerinde olumsuz etkilere neden oluyordu. Bu sene rekolteyi tarım bakanlığımız açıkladı. Ayrıca fındıkla ilgili bir daire başkanlığı kurulma çalışmaları başlatıldı. Fındıktaki teşvik devam ediyor ve geleceğe dönük neler yapılabilir araştırmaya devam ediyoruz. Hem bakanlık hem de milletvekillerimizle birlikte ekim ayından sonra daha verimli çalışmalar yapacağız. Bu sene rekolte yüksek değil, fiyat üreticinin lehine bir istikrar bulacaktır. Beklentimiz o. Bunu da bir yandan bakanlıkta biz de takip ediyoruz. Ziraat odalarıyla diyaloğumuzu geliştireceğiz ve sürdüreceğiz‘‘ diye konuştu.

YAPISAL SORUNLAR VAR 

Fındıkla ilgili bakanlıkların dikkatini çekmek için TBMM‘de konuyu birkaç defa gündeme getirdiğini kaydeden MHP Samsun Milletvekili Erhan Usta ise, ‘‘Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı‘nın bu konuyla ilgili yapması gereken işler var. Fındıkla ilgili yapısal sorunlar mevcut. Bu sorunların birincisi, üreticinin depolayacak yeri olmadığı için fındığını parasını almadan tüccara satmak zorunda kalıyor. Oysa üretici fındığın fiyatını beğenmezse de piyasaya sürmeyecek. Ama parası alınmamış fındık tüccardan, fabrikaya geçiyor, çikolatanın içine bile giriyor, Üretici daha parasını almamış oluyor. Üreticinin fiyatta pazarlık gücü yok. Bu sorunu aşmak için lisanslı depoculuk imkanı verildi, bir kısmı yapıldı ama şu anda çalışmıyor. Tarım bakanlığına bu depoların neden çalışmadığını sordum ama bilgi gelmedi. İkinci sıkıntı da alıcının az olması. Bu az sayıdaki firmaların da büyük çoğunluğu yabancı firmalar. Bu da tekelleşmeye neden oluyor. Az sayıda alıcı fındık fiyatını istediği şekilde düşük tutabiliyor. Bakanlığın bu yüzden taban fiyat da belirlemesi gerek‘‘ dedi.

TAMAMEN BECERİKSİZLİK 

Türkiye‘nin bütün dünyanın fındık ihtiyacını karşılayan bir ülke olduğunu ifade eden Usta, sözlerini şu şekilde sürdürdü: ‘‘Fakat bizim üreticimiz mağdur. Bu olacak bir şey değil. Piyasayı biz düzenleyemiyoruz ve bu tamamen beceriksizlik. Meclis‘te fındık sorunlarının araştırılması için bir komisyon kurulabilir, fakat AKP grubu bu tip komisyonlara sıcak bakmıyor. Böyle bir komisyon oluşturulmuş olsa konunun tarafları bir araya çağrılıp çözüm aranabilir. Karadeniz‘in fındıktan veya çaydan başka bir geliri yok. Aynı şekilde çayda da ciddi sorunlar var. Fındık ciddi bir ihracat kalemi ama biz bundan faydalanamıyoruz. Bu sorun şekilde gitmemeli, masaya yatırılması lazım. Fındık, sadece bir sorun olduğunda veya milletvekilleri konuyu dile getirdiğinde hükümet gündemine alınıyor ama hiçbir şekilde meseleyi yapısal olarak çözme yolunda da bir adım atılmıyor. Meclis açıldığında konuyu detaylı olarak tekrar gündeme getireceğim.‘‘

FINDIK KOMİSYONU ÇALIŞIYOR 

Fındığın Karadeniz`de önemli bir ürün olduğunu söyleyen AK Parti Samsun Milletvekili Orhan Kırcalı ise, ‘‘Fındık, pek çok ilimizde vatandaşlarımızın önemli geçim kaynaklarından biri. Dünyanın yüzde 60`lık fındık ihtiyacı bölgemizden karşılanıyor. Bu nedenlerden dolayı fındık üreticisi illerimizin milletvekilleri olarak sürekli toplantılar yapıyoruz. Fındıkta ciddi fiyat düşüşleri oluyor. Bunun başlıca nedenlerinden biri de fındığı depolama ve orada bekletme imkanı olmayan üreticilerimizin fındıklarını Avrupalı firmalara düşük fiyatlarla satmak zorunda kalmaları gerçeği. Ziraat odalarımız fındık üreticilerimizin problemlerini haklı olarak dile getirdiler. Bu konuya TBMM`nin el atmasını istediler. Fındık üreticisi illerin milletvekilleri olarak bizler de problemleri görüşmek ve yapılacaklar üzerinde toplantılar yapmaktaydık. Bunun sonucunda içinde AK Parti milletvekillerinin olduğu bir komisyon kuruldu. Fındık üreticilerimizin mağdur olmaması ve fiyatlar konusunda gerekli tüm çalışmalar yapılıyor. Özellikle depolar kurulması için gerekenler yapılacak. Fındıkta sert fiyat düşüşlerinin olmaması sağlanacak. Fındık üzerinde oynanan oyunlar bozulacak ve fındık üreticimiz mağdur edilmeyecek‘‘ ifadelerini kullandı.

ÜRETİCİNİN KADERİYLE OYNANIYOR 

Hükümetin fındıkta dünya koşullarını görerek hareket etmesi gerektiğini söyleyen CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek de, ‘‘Bu konuyu Meclis‘te defalarca basın açıklamaları yaparak gündeme getirdim ve tepki gösterdim. Aynı zamanda Tarım ve Köyişleri Komisyonu‘nda da çalışıyorum, orada da defalarca gündeme getirdim. Türkiye‘de fındığın yüzde 14‘ü Samsun‘da üretiliyor. Bunun önemini her zaman belirttim. Devletin ve bakanlığın bu problemlere bir politika üretmesi gerekiyor. Ama iktidarın fındık konusunda hiçbir projesi yok. Günübirlik ve gelişen olaylara göre yaklaşımla, ürünün dünya koşullarındaki durumunu göz ardı ederek, içte ve dışta oluşan tekellerle Türkiye‘deki üreticinin kaderiyle oynandığını görüyoruz. Üreticiye sahip çıkacak olan devlet ama bunu yapmıyor. Üreticiyi tekelcilerin eline bırakıyor. Bu sene fındık üretimi don olaylarıyla birlikte çok az. Şu anda 13 liradan satılıyor, yarın 50 lira olmayacağına dair bir kural yok. Bu durumu dünyanın arz ve talebine bırakırsanız, üreticinin mağdur olmasını kim önleyecek?‘‘ şeklinde konuştu.

TEFECİLİĞE DUR DENİLMELİ 

Üreticilerin işçi paralarını ödemekte ve girdileri karşılamakta zorlandığını ifade eden Zeybek, açıklamasını şöyle sürdürdü: ‘‘Bir de tekelcilerin üzerine bindiği daha doğrusu tefeciliğin ön plana çıktığı bir bölgede devletin buna dur demesi gerekiyor. İzlenen politika yanlış, doğru olmadığını Tarım ve Köyişleri Komisyonu‘ndaki arkadaşlar da kabul ediyorlar ama ne için bu yapılıyor bilmiyorum. Üretim için değil de yoksulluk için bir yapı oluşturulduğunu görüyoruz. Şu anda fındığını satmak zorunda olan üreticinin de desteklenmesi gerekiyor. Fındığın bu sene 20-25 liranın üzerinde olacağını gözlemliyorum. Bu dönemde paraya ihtiyacı olduğu için fındığını satanlar psikolojik olarak sıkıntı yaşayacak. ‘Bu kadar zarar etmemem gerekiyordu‘ diye üzülecek. Şimdi herkes ödemelerini geciktiriyor. Bu ekonomik dengesizlik de insanları yıpratıyor. Buna devlet politikası el atmalı. Karadeniz‘deki milletvekili arkadaşlarımızla beraber ilerleyen günlerde yeniden bir araya gelip değerlendirme yapacağız. Biz üreticimizin her zaman yanındayız ve bu işin daima peşindeyiz. Bu sene daha sıkı biçimde takip edeceğiz. Çifçinin taleplerini biliyoruz, mutlaka ilgili bakanlıklara ulaştıracağız.‘‘

Zerrin SOMUNCU - Haber Gazetesi

 

 

Okunma Sayısı: 129