FIRSATÇI PAYI DA PİYATI ARTIRIYOR - CUMHURİYET

MERKEZ
11.08.2007
 

 

İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerde kuraklık ve küresel ısınma gerekçesiyle sebze-meyve tüketiciye yüksek rakamlarla sunulurken, Türkiye'nin ambarı konumundaki Çukurova'da, yaşanan olumsuzluk dolayısıyla birçok üründe rekolte düşüklüğü beklenmesine rağmen bunun hasadın devam etmesi dolayısıyla henüz fiyatlarda hissedilir bir artışa yol açmadığı bildirildi.

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Ayhan Barut, Çukurova'da kuraklık ve küresel ısınmadan dolayı birçok üründe rekolte düşüklüğü beklenirken, hasadın devam etmesi dolayısıyla bunun fiyatlarda henüz hissedilir bir fark yaratmadığını belirtti.

Kuraklık ve küresel ısınmanın sonuçlarının sonbaharda kendisini göstereceğini anlatan Barut, "Ancak rantçılar, yaşanan durumu fırsat bilip, büyükşehirlerde fiyatları şişiriyorlar" dedi.

Antalya'da yeterince yağış alamayan barajların dolmaması dolayısıyla üretici bazı tarlalarını boş bıraktı, ekilen tarlalarda ise verim düşük oldu. Türkiye'nin örtü altı sebze üretiminde yüzde 40'ını karşılayan ve üretilen ürünlerin yüzde 25'nini ihraç edildiği Antalya'nın Kumluca ilçesindeki Toptancı Yaş Sebze ve Meyve Hali sezon sonu olması nedeniyle kapandı. Bursa, Balıkesir, Samsun, Manisa, Aydın ve Konya'da da sebze ve meyvede ciddi rekolte kayıplarının yaşandığı bildirildi.

Türkiye'nin yaş sebze ve meyve üretiminin önemli merkezlerinden Ege Bölgesi'nde kuraklığın sebep olduğu verim kaybı nedeniyle, ürünün tarla satış fiyatı ve Pazar satış fiyatı arasında büyük farkın oluştuğu açıklandı. İzmir Ziraat Odası Başkanı Sedat Köse, kuraklığı fırsat bilen tüccarların tarladan ucuza satın aldığı ürünleri fahiş fiyata pazarda satışa sunduğunu söyledi.

Köse, "İlk tespitlerimize göre verim kaybı yüzde 20 ile 25 arasında. Bu verim kaybını fırsat bilen bazı tüccarlar, Pazar fiyatlarında büyük dengesizlik yaşanmasına neden oluyor. Kuraklık, tüketiciye yüzde 100 pahalıya mal oluyor" dedi.

Okunma Sayısı: 482