FISTIK SULAMALARI İLE İLGİLİ AÇIKLAMA

FISTIK SULAMALARI İLE İLGİLİ AÇIKLAMA
ŞANLIURFA
06.03.2014

Yrd. Doç. Dr. Ali Rıza Öztürkmen, konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı:

 

 


"Hükümetimizin 2008 yılında Diyarbakır`da açıklamış olduğu 2008 - 2012 GAP eylem planı kapsamında, bölgenin sulama projelerinin bitirilmesi öngörülüyordu. GAP Eylem Planında değerlendirilen sulama tesislerinin 2013 yılında yüzde 23`lük kısmı tamamlanmış, yüzde 3.5 oranında ise İnşaat devam etmektedir. Yani ilimize ait sulama projelerinin yüzde 73,5`lik kısmına henüz başlanmamıştır. Bu planlama kapsamında özellikle Bozova Pompaj 2. Kısım 2. Kademe sulama projesi de yer almaktaydı. Ancak yakın zamanda açıklanması beklenen 2014 - 2018 revize eylem planı kapsamında Bozova pompaj 2. kısım 2. Kademe sulama projesinin kapsam dışı tutulacağı ve bu bölgenin 2018 yılından sonra değerlendirileceği söylenmektedir. Bu konuda odamıza başvuran bölge çiftçileri ve ziraat mühendisleri hassasiyet göstererek sulamadan çıkması halinde bölgedeki tarım potansiyelinin düşeceği konusunda tereddüt yaşanacağını dile getirdiler. 2. Kısım 2. Kademedeki 40 köye bakıldığında yaklaşık 27 bin hektarlık kısımda Türkiye fıstığının 2 milyon ağacı bu bölgededir. Şanlıurfa, Türkiye`nin yüzde 42 fıstığını üretmektedir. Bu bölgede sulama tamamlandığı takdirde antepfıstığında dekardaki verim 200 kilogramın üzerine çıkarılabilmektedir. Ama klasik yetiştiricilikte şu anki üretimde üreticilerimiz ortalama 80 kilogram antepfıstığı, kuru antepfıstığı almaktadırlar. Önümüzdeki günlerde suyun daha da kıymetleneceği düşüncesiyle su tüketimi minimum olan bu bitkinin III. ve IV. AKK Sınıfı alanlarda değerlendirilmesi bölge, İlimiz ve Ülkemiz için oldukça önemlidir. Fıstık bitkisinin diğer sulu tarım bitkilerinden daha az su istemesi, enerji ve su miktarı bakımından da avantajdır.

Bozova Pompaj 2.Kısım 2. Kademedeki Ovacık, Millisaray, Çakmak, Apaydın, Külünçe, Estağfirullah, İlhan, Akziyaret, Hamurkesen, Külaflı, Pınarbaşı, Şeyhzeliha, Başören, Bölücek, Sakça, Yarımtepe, Horzum, Kırkpınar, Tülmen, İsaören ve Esemkulu gibi şehir merkezine yakın 40 Köyün yararlanması halinde bu bölgelerde tarım alanlarının betonermeye çevrilmesinin önüne geçilmiş olacaktır.

Odamızı ziyaret eden bu bölge çiftçi ve ziraat mühendislerinin telaş etmemeleri gerektiğini düşünüyoruz. Eminiz ki projenin 2014- 2018 Revize GAP Eylem planında yer alacağı konusunda tereddüdümüz yoktur. Çünkü fıstık tarımının can damarı olan bu bölgedeki tarımsal katma değeri arttıracak bu küçük projenin yapımı günümüzde basittir. Öyle ki Atatürk Baraj Gölüne yaklaşık 7-10 kilometre mesafede bulunan bu bölgenin proje maliyetinin de çok olmayacağı, sulama sayısının az olacağı, enerji maliyetinin de az olacağı bilinmektedir.
GAP Eylem Planında İlimize ait tarım alanlarının sulamasının bir an önce projeye alınması ve tamamlanması halinde Şanlıurfa Türkiye tarımının başkenti olacaktır. Öyle ki sulamanın katma değeri ilimizdeki tarım potansiyelini 4 - 5 kat arttıracağı unutulmamalıdır. İlimizdeki planlanan sulama alanlarının bir an önce tamamlanarak projelerin hayata geçmesi ümidini taşıyoruz."

 

Okunma Sayısı: 476
Fotoğraf Galerisi