FİYATLARDAKİ ARTIŞIN SORUMLUSU HÜKÜMET - CUMHURİYET
Et Balık ve Süt Endüstrisi kurumlarının kapatılması eti ulaşılmaz yaptı.
MURAT KIŞLALI
ANKARA - Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Gökhan Günaydın, et fiyatlarındaki artışın sorumlusunun hükümetin tarım ve hayvancılık politikaları olduğunu belirtti.
ZMO Başkanı Günaydın, son dönemde et fiyatlarının artışı sonucunda et ithalatının tartışılmaya başlandığı süreci şöyle anlattı: "Türkiye‘de hem büyükbaş hem de küçükbaş hayvan varlığı azalıyor. Hem yem fiyatları arttı, hem de süt fiyatları 2007-2008 döneminde o kadar düştü ki, insanlar süt veren ineklerini kesime gönderdiler. Bunda ana etken hükümetin politikaları. Et Balık Kurumu ile Süt Endüstrisi Kurumu‘nu kapatıp, piyasayı müdahale kuruluşları dışında bırakırsanız ve küçük değil büyük üreticiyi desteklerseniz ve Ulusal Süt Konseyi‘nin Başkanı AKP‘ye yakınlığıyla bilinen Ethem Sancak olursa, ette ithalata bağımlı hale gelirsiniz. Bu, büyük üretici lehine tekelleştirme yaratan ve süt fiyatlarının üretici için düşmesine, tüketici için artmasına neden olan süreçler."
Yaşanan bu sürecin son bir-iki yılda süt ineklerinin kesime gitmesine neden olduğunu anımsatan Günaydın, "O zamanlar inek resimleriyle ‘Beni kesmeyin‘ diye ilanlar verilmiş, ‘Sarı kız hakkını helal etmiyor‘ diye mitingler düzenlenmişti. Ama kesimlerde AKP, ‘Et üretimi arttı‘ diye bir propaganda yapmıştı. Hemen arkasından et üretimi düştü" dedi.
Çözüm olarak etin ithalata açılmasının önerildiğini anımsatan Günaydın, şunları söyledi: "At, eşek etinin Ankara‘ya satıldığına ilişkin haberler de buna malzeme yapılıyor. Oysa bizim Türkiye‘de hem büyükbaş, küçükbaş hayvan varlığını arttırmamız, verimlerini yükseltmemiz, hem de bu ticareti kârlı yapılacak bir hale getirmemiz gerekiyor. Bunu yapmazsak Türkiye ciddi kırmızı et ithalatçısı haline gelir. İthalattan da damızlık hayvan ithalatını savunanlar ile doğrudan kırmızı et ithalatını savunanlar faydalanacak. İlki büyük çiftlikler kuran, ikincisi entegre et sanayisini kuran ‘işadamları‘. Bütün AKP‘ye yakın olan ‘işadamları‘ hayvancılığa çok ciddi yatırım yaptılar. Tarım Bakanlığı 50 başın üstünde çiftlik kuranlara yüzde 40 hibe desteği verileceğine dönük açıklama yaptı. Hangi sıradan yurttaş kurabilir ki, bunlar kaynak transfer mekanizması."