GAP ÇİFTÇİSİ, ARPADA UMDUĞUNU BULAMADI

GAP ÇİFTÇİSİ, ARPADA UMDUĞUNU BULAMADI
ŞANLIURFA
21.05.2014

Güneydoğu Anadolu Bölgesinde kuru tarım yapan çiftçiler, yılın ilk mahsülü arpada umduğunu bulamadı.

 

 

RAUF MALTAŞ - Güneydoğu Anadolu Bölgesi‘nde kuru tarım yapan çiftçiler, yılın ilk mahsulü arpada umduğunu bulamadı.

Türkiye‘nin arpa üretiminin yüzde 20‘ye yakının karşılandığı bölgede bu yıl arpa hasadı önceki dönemlere göre yaklaşık 3 hafta önce başladı. Halen kuru tarımın yapıldığı Suruç, Gaziantep ve Kilis‘teki ovalara beklenen yağışın düşmemesi, arpadaki hasat dönemini erkene aldı.

Ülkede en fazla arpanın ekildiği yerlerin başında gelen Suruç ilçesinde biçerdöverler tarlalarda çalışmaya başladı. Bölgede arpayla başlayan ve buğdayla devam edecek hasadın, haziran ayının ilk haftasına kadar sürmesi bekleniyor.

Yaklaşık 100 bin hektar alanın ekildiği Suruç Ovası‘nda çiftçiler, bu yıl bekledikleri yağışların düşmemesi nedeniyle ürünlerinde istedikleri verimi alamamanın üzüntüsünü yaşıyor. Bu dönem bekledikleri rekolteyi alamayan çiftçiler umutlarını gelecek yıla bıraktı.

Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube Başkanı Ali Rıza Öztürkmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kuru tarımın yapıldığı alanlara yağışın bu yıl az düştüğünü söyledi.

Kuraklığın arpa hasadını öne çektiğini vurgulayan Öztürkmen, "Bundan dolayı bu sezon arpa veriminin yarı yarıya düşeceğini tahmin ediyoruz. Bunun yanında Gaziantep ve Kilis‘te de benzer durumla karşılaşıyoruz" dedi. 

Öztürkmen, arpanın dışındaki pamuk, mercimek ve buğday gibi ürünlerin yağışı ihtiyaç duyduğu dönemlerde aldığı için rekoltede sorun beklemediklerini kaydetti.

Çiftçilerden Osman Tekçe ise bu yıl bekledikleri yağışın düşmemesi nedeniyle ciddi ekonomik kayıp yaşadıklarını belirtti. 

Elde edecekleri ürünün masraflarını karşılamadığını vurgulayan Tekçe, "Artık gelecek yılın hesaplarını yapmaya başladık" diye konuştu. 

Bölgede biçerdöver çalıştıran Yaşar Yüksel de çoğu çiftçinin arazisindeki ürününü toplatmak istemediğini kaydetti. - Şanlıurfa

Okunma Sayısı: 161