GAP` TAN KOP` A SU GETİRİLMELİ

GAP` TAN KOP` A SU GETİRİLMELİ
KONYA
18.03.2016

Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Celil ÇALIŞ, KOP' un yetersiz olduğunu, bu nedenle biran önce havza dışından su getirilmesine ilişkin proje hazırlanması gerektiğini söyledi

 

Türkiye`nin tahıl ambarı Konya Ovası`nda kuraklık nedeniyle yer altı suları git gide azalıyor. Konunun ciddiyetine dikkat çeken Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Celil ÇALIŞ, KOP` un yetersiz olduğunu, bu nedenle biran önce havza dışından su getirilmesine ilişkin proje hazırlanması gerektiğini söyledi

Konya çiftçisinin dört gözle beklediği yağmurlar bu yıl bir türlü gelmedi. Hal böyle olunca tarım sektörü kara kara düşünmeye başladı. Birkaç gündür az da olsa etkili olan yağışlara rağmen kurak bir kış mevsimi geçiren ovada tedirginlik giderek artıyor. Çiftçiler, hububatın gelişip topraktan çıkması için büyük önem taşıyan yağmura hasret kaldı. Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Celil Çalış, istenilen seviyede yağış gerçekleşmediği için yeraltı su kaynaklarının da gittikçe azaldığını, bu nedenle biran önce havza dışından su getirilmesine ilişkin proje hazırlanması gerektiğini vurguladı. Rekolte kaybının kaçınılmaz olduğunu ifade eden ÇALIŞ, yüzde 50`ini devlet tarafından karşılanan tarım sigortasının, olası bir kuraklık durumunda çok daha önem kazanacağını söyledi.

YAPILACAK ÇOK FAZLA BİR ŞEY KALMADI

Konya`daki tarım alanlarının 4`te 1`i olan 600 bin hektarlık kısmının, sulanabilir arazilerden oluştuğunu ve bu bölümlerde belli oranda müdahale etme şansı bulunduğunu belirten Celil ÇALIŞ, yağış yetersizliğinden dolayı geriye kalan 1,5 milyon hektarlık arazide çok fazla yapılabilecek bir şeyin olmadığını kaydetti. Doğaya bağlı tarım yapma zorunluluğu olduğundan, iklim şartlarının elverdiği ölçüde, yağışların ortaya koyduğu değer nispetinde üretim yapıp, o şekilde hasat yapabileceğini aktaran ÇALIŞ, "2015 - 2016 hasat sezonunda önceki dönemlere göre gözle görülür bir fark var. Geçtiğimiz yıla göre yağışlar, 1 Eylül - 28  Şubat döneminde 4`te 1 oranında yağış düştü" diye konuştu.

TEK TESELLİ DON OLMAMASI

Tek tesellinin, yağış olmamasına rağmen hava sıcaklığının eksi 10 derecenin üzerine çıkmaması olduğunu dile getiren Celil ÇALIŞ, "bundan dolayı don zararı oluşmadı. Sadece kıraç arazilerde çimlenmeyle alakalı veya çimlenme sonrası toprak üzerine çıkışını sağlayamayan ürünlerle alakalı zarar söz konusu. Meteorolojinin verileri bu yıl tutmadı Ocak ve Şubat aylarında istenilen yağışlar alınamadı. Bu nedenle Mart ayı çok önemli. Bu ayda mevsim normallerinde ve üzerinde yağış alınırsa geçtiğimiz yıla oranla bu yılki rekolte kaybını kaliteyle bir miktar telafi edip, üreticinin cebine girecek olan miktarda azalma olmamasını ümit ediyoruz. Mart ayındaki yağışlara bağlı olmak şartıyla bir zarar söz konusu. Bu zararın fazla olmamasını ümit ediyoruz. Hasat sezonuna en az kayıpla ulaşmayı hedefliyoruz" dedi.

"MAVİ TÜNEL YETERLİ DEĞİL"

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel EROĞLU` nun, Mavi Tünel Projesi için 2019`u işaret ettiğini hatırlatan Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Celil ÇALIŞ, "Konya tarımı bu projeden aman aman bir fayda görmeyecek. Proje ile getirilecek olan 414 milyon metreküp suyun 150 milyon metreküpü, Konya ve Karaman için içme suyu olarak değerlendirilecek. Tarımsal sulamada kullanılacak olan su miktarı da sulanabilir arazi oranını 600 bin hektardan 650 - 670 bin hektara çıkaracak. Çözüm noktasında yeterli değil. Konya tarımı için alternatif projelerin üretilmesi gerekiyor. Konya`daki tarımsal sulama ihtiyacının giderilebilmesi için GAP`tan su getirilmeli. KOP bölgesinde 4 milyar metreküp, GAP bölgesinde ise 55 milyar metreküp su var. Her ikisinde de ihtiyaç duyulan su 15 milyar metreküp. GAP`ta gereğinden fazla su var. Suyun KOP bölgesine taşınması durumunda Konya`nın hem ticaret hem de tarımsal istihdamdaki birçok sorunu çözebilecektir. Konya`nın en önemli sorunu tarımsal sulama. Bu sorun çözülürse Konya diğer ihtiyaçlarını kendi bünyesinde çözebilecek kapasiteye, sanayi altyapısına sahip" dedi.

"BİR AN ÖNCE SU GETİRİLMELİ"

İstenilen seviyede yağış gerçekleşmediği için yeraltı su kaynaklarının da giderek azaldığını vurgulayan ÇALIŞ, "Bu nedenle havza dışından biran önce su getirilmeli. Havza bazlı ürün destekleme modeli hayata geçirilirse su kullanımı açısından alternatif olabilir. Konya`da 110 bin civarında su kuyusu var. Bunun 30 bini ruhsatlı, diğerleri kaçak. Devlet Su İşleri ruhsatsız kuyuların kayıt altına alınmasını hedefliyor. Bu konuda 2 Nisan`dan sonra yeni bir takvim belirlenecek. Tarım işçiliğinden çok ciddi anlamda kaçış var. İnsanların tarıma tekrar yönelmesi için Tarım Bakanlığı proje hazırladı. 18 - 40 yaş arasındaki vatandaşlar, kendi üretim alanlarına dönüş yaparsa 30 bin lira hibe verilmesi planlanıyor. Bu proje hayata geçirilirse tarımdan kaçış bir nebze de olsa azaltılabilir. Kuraklığın tarıma olumsuz etkilerinden daha ziyade tarımdan kaçışı engelleyebilirsek birçok sorunu çözmüş olacağız. Tarımdan kopmamalıyız. Tarım kesiminde çalışanlara destek verilmeli. Bakanlık bu konuda projeler üretmeli" şeklinde konuştu.

 

 

 

 

Okunma Sayısı: 130
Fotoğraf Galerisi