GAZETE DAMGA: PAZARA GİDEN ELİ BOŞ DÖNÜYOR- 25 EKİM 2020

GAZETE DAMGA: PAZARA GİDEN ELİ BOŞ DÖNÜYOR- 25 EKİM 2020
MERKEZ
25.10.2020

"Türkiye`de meyveden, sebzeye, bakliyattan, ete kadar ürün fiyatlarında hızlı yükseliş sürüyor. "Çarşı pazar el yakıyor" diyen vatandaşlar pazara gidip istediğini alamamaktan şikayetçi. Uzmanlara göre bu durumun temel sebebi ise yerli üretimin azalması ve üretimin tepeden tırnağa dışa bağımlı hale gelmesi"

 

Gerçek enflasyon ile tüketicinin karşılaştığı enflasyonun farklı olduğu tartışmaları devam ederken çarşı pazar el yakıyor. Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) göre eylül ayında yıllık enflasyon yüzde 11.75 seviyesinde gerçekleşti. Ancak resmi veriler, en çok tüketilen gıda maddelerindeki artışın enflasyon oranının üzerinde olduğunu gösteriyor. Konuya ilişkin konuşan Tarım Uzmanı Ali Ekber Yıldırım, “Pandemi sürecinde nasıl bir dönem yaşanacağı bilinmediği için özellikle ithalatçı ülkelerden bir an önce ürünümü alayım diyenler olduğu için fiyatlar artıyor. Maalesef Türkiye`de üretim artmadıkça fiyat pahalılığı da azalmayacak” dedi.

DÖVİZ YÜKSELDİKÇE FİYATLAR ARTIYOR

Türkiye`deki fiyat artışını 3 başlık altında özetleyen Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez`e göre de; “Birinci neden girdi maliyetlerinin artışı. İkincisi arz talep dengesi, üçüncüsü de gıdada tedarik zinciri. Mazot, gübre ve yem dövize bağlı girdiler. Döviz sürekli arttığı için bunların da fiyatı artıyor ve bu fiyat artışı pazar tezgahlarına yansıyor” şeklinde konuştu. Tarımda kooperatifçiliğin yeterince işlemediğini de anlatan Suiçmez, “Çiftçinin tarladaki ürün fiyatı düşük, tüketicinin ödediği fiyat yüksek. Üreticide ucuz olan ürünün, tüketiciye pahalı verilmesi son bulmalı. Bu sisteme dur denilmeli. Bunun için de üreticiler örgütlenmeli” ifadelerini kullandı.

 

Haber kaynağına ulaşmak için lütfen TIKLAYINIZ. 

Okunma Sayısı: 70
Fotoğraf Galerisi