GAZETE KARINCA: İMARA AÇILABİLİR ENDİŞESİ: ÜÇ İLDE 15 YAYLANIN STATÜSÜ KALDIRILDI- 31 OCAK 2021

GAZETE KARINCA: İMARA AÇILABİLİR ENDİŞESİ: ÜÇ İLDE 15 YAYLANIN STATÜSÜ KALDIRILDI- 31 OCAK 2021
MERKEZ
01.02.2021
 

29 Ocak 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Amasya, Bolu ve Trabzon’da bulunan 15 yaylanın statüsü kaldırıldı.

Yayla statüsünden çıkarılan alanlar şöyle:

  • Amasya: Ahmetoğlu, Keşbeli, Çukurtuzla, Melikli, Çukuryayla, Alanbaşı, Kadı Çayırı, Kulam, Peynirçayı, Düvenci, Fındıkpınar
  • Bolu: Göllü Ören, Yaylabeli,
  • Trabzon: Hıdırnebi-1, Hıdırnebi-2

Söz konusu alanlar daha önce Bakanlar Kurulu kararıyla ‘yayla alanı’ olarak belirlenmişti.

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan kararnameyi eleştiren CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, bu durumu “AKP zihnimizle dalga geçiyor. Ormanı yayla yaptı, yaylayı beton etti, şimdi tekrar ormana çevirdi. İşte Erdoğan’ın çevreciliği bu” şeklinde değerlendirdi.

Evrensel’den Özer Akdemir’e konuşan Öztunç, 2013 yılında bu alanlara yayla statüsü getirildiğini belirterek, “Şimdi de yayla statüsü kararını kaldırdıkları için, bu alanlar tekrar orman statüsüne alınmış oldu. Bu arada, imar barışı nedeniyle yaylalar yayla olmaktan da çıkarıldı” dedi ve ekledi:

AKP bir sonraki hamlesinde, buralarda kentsel dönüşüme giderek, yaylaları TOKİ eliyle talan edecek. İmar barışı kapsamında yurttaşlardan toplanan yapı kayıt belgesi ücretleri bu kentsel dönüşümün masrafı olarak, yandaş müteahhitlerin cebine doldurulacak.

Söz konusu duruma bir eleştiri de Ekoloji Birliği’nden geldi.

Ekoloji Birliği Eş Sözcüsü Coşkun Özbucak, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile yaylaların imara açılmasının yolunun açıldığını dile getirdi ve bu durumun ekolojik dengeyi tehdit ettiğini belirtti.

Maden, enerji işletmeleri nedeniyle ormanların, derelerin zarar gördüğünü kaydeden Özbucak, özellikle “Yeşil Yol” projesi ile yaylaların tahrip edildiğini, maden ve enerji şirketleri için yapılan çalışmaların doğal dengeye zarar verdiğini dile getirdi.

Yaylalarla ilgili alınan bu kararın maden, enerji şirketleri yanında turizm şirketlerine de yeni alan açma anlamına geldiğini ifade eden Özbucak, şunları söyledi:

Betonlaşma nedeniyle yaylalar bozulurken iklim değişikliğinin hızlanmasına da neden olmaktadır. Dereler, ormanlar, tarım arazilerinden sonra doğallığını koruyan yer olarak yaylalar kalmıştı, bu kararnameyle yaylalar da imara açılarak yok edilmeye başlanacaktır. Ekolojik dengenin korunması gerekirken, bu tür kararnamelerle yıkım hızlanacaktır. Kabul edilemez. Yaylalar, şirketlerin kullanım alanı olamaz. Yaylalar da börtü böceğin de yaşam alanlarıdır.

Yayla kültürü yok olacak

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan TMMOB Yürütme Kurulu Üyesi, aynı zamanda Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez ise şöyle konuştu:

2013 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla burayı yayla ilan etme ile 2021’de yayla statüsünü kaldırmak ne anlam ifade ediyor? Gerçekten anlamakta zorlanıyoruz. 8 yılda ne değişti? Bu karardan sonra buralar imara açılabilecek, dolayısıyla yayla statüsü gereği hayvancılığın iyice dışlandığı, çayırlarımızın, meralarımızın turizme sanayiye, enerji yatırımlarına açıldığı bir ortamda hem hayvancılık açısından olumsuz bir gelişme yaşanacak hem yayla kültürünün yok olması gündeme gelecek. Hem de buralar imara açılarak belli kişilere yeni rant kapısı olacak. Rant dayalı imar planları ülkemizin doğal güzelliklerini yerli ve yabancı sermayenin buraya girmesinin, yerleşmesini ön aşaması olacak. Biz yasal yollar dahil olmak üzere konuyu inceleyip en kısa zamanda gerekli açıklamaları ve hukuk mücadelesini başlatacağız.

 

Haber kaynağına ulaşmak için lütfen TIKLAYINIZ. 

Okunma Sayısı: 149
Fotoğraf Galerisi