GAZETE KARINCA / ZEYTİN Mİ? TESİS Mİ? DİYEN YILDIRIM`A YANIT: TABİİ Kİ ZEYTİN / 8 HAZİRAN 2017

GAZETE KARINCA / ZEYTİN Mİ? TESİS Mİ? DİYEN YILDIRIM`A YANIT: TABİİ Kİ ZEYTİN / 8 HAZİRAN 2017
MERKEZ
08.06.2017
 

Zeytinliklerin ‘idam fermanı` olarak nitelenen ve Meclis`e getirilen tasarıya tepki gösteren Kuzey Ormanları Savunması, "Zeytin mi tesis mi?" diye soran Başbakan Binali Yıldırım`a "Tabii ki zeytin" yanıtı verdi.

 

Kuzey Ormanları Savunması, zeytinlik alanlarının maden ve sanayi işletmesine açılmasına müsaade eden ve Meclis`e sunulan 76 maddelik tasarıyı İstanbul`da Galatasaray Lisesi önünde protesto etti.

Eylemde "Beton kafaları uyarıyoruz, zeytin ağacına düşman bu yasayı geri çekin" pankartı açıldı.

"Zeytinime, ormana, geleceğe dokunma" sloganlarının atıldığı eylem polislerce engellenirken, açıklamanın polis bariyerleri önünde yapılması istendi.

Bunun üzerine polis ile eylemciler arasında gerginlik yaşandı.

Üst aramasının ardından bariyerlerin diğer tarafına geçen eylemciler adına açıklamayı yapan Kuzey Ormanları Savunması aktivisti Selma Kanbur, şunları söyledi:

Sermayedarların projelerine yol vermek için topraklarımızın geleceğini karartacak, zeytinciliği şirketlerin tekellerine bırakarak zeytincilikle geçinen aileleri işsizliğe mahkum edecek hiçbir yasa kabul edilemez.

Kanbur, daha önce AKP tarafından 6 kez değiştirilmek istenen ancak kamuoyu tepkisi nedeniyle geri çekilen "Zeytinlik Yasası"nın 7`inci kez gündeme getirilmesini ‘OHAL fırsatçılığı` olarak değerlendirdi.

Yıldırım`a yanıt: "Tabii ki zeytin"

Kanbur konuşmasında, Başbakan ve AKP Grup Başkanı Binali Yıldırım`ın dünkü grup toplantısında sarf ettiği "Zeytin mi daha önemli, tesis mi daha önemli?" sözlere de tepki gösterdi.

Kanbur, Yıldırım`ın bu sözlerinin "Demokrasi mi diktatörlük mü? sorusuyla aynı olduğunu belirterek buna cevaplarının "Tabii ki zeytin, tabi ki demokrasi" olduğunu söyledi.

Kanbur, zeytinlik alanlarının yok edilmemesi için duyarlı tüm kesimlere dayanışma çağrısında bulundu.

Tasarı ne getiriyor?

Meclis`te Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu`nda 3 gün süren görüşmelerin ardından kabul edilen ‘Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve KHK`larda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı görüşmelerine TBMM Genel Kurulu`nda başlanacak.

Tasarının yasalaşması halinde, "Kamu yararı kararı alınmış yatırımlar" için zeytinlik sahalarında yatırım yapılmasının yolu açılacak ve bakanlıklar bu yetkilerini gerektiğinde valiliklere devredebilecek.

Muhalefet partileri, üreticiler ve yaşam savunucuları, tasarının zeytinliklerin ‘idam fermanı` olacağını belirtiyor.

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Özden Güngör ise hükümetin zeytinlik sahalarını sanayicilere vermek istediğini belirterek Türkiye`nin ilerleyen yıllarda nüfusunu besleyemez duruma gelebileceği uyarısında bulunuyor.

Okunma Sayısı: 319
Fotoğraf Galerisi