GAZETEGERÇEK: "ÇARŞAMBALI KAZANDI"- 2 KASIM 2021

GAZETEGERÇEK: "ÇARŞAMBALI KAZANDI"- 2 KASIM 2021
MERKEZ
02.11.2021

"Oltan ve Köleoğlu adlı enerji şirketinin Çarşamba Ovası'nın ortasına kurduğu biyokütle enerji santraline ikinci defa mühür vuruldu. Santralde kazan soğutma çalışmaları devam ederken dün gece yöre halkı, mührü dış kapıda görmek istediklerini söyleyerek nöbet tuttu."

 

Türkiye’nin en verimli tarım arazilerine sahip olan ve Büyük Ova kanunuyla koruma altında bulunan Çarşamba Ovası’nda, Oltan ve Köleoğlu Elektrik ve Enerji Üretim Ticaret A.Ş. tarafından kurularak işletilen Samsun-Çarşamba Biyokütle Enerji Santrali (BES) projesi hakkında yürütmeyi durdurma kararı alındı. Samsun Valiliği’nin (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce) ‘Çevresel Etki Değerlendirilmesi (ÇED) gerekli değildir’ kararı üzerine Samsun İdare Mahkemesi’ne işlemin iptaline ve yürütmenin durdurulmasına dair karar verilmesi için başvuru yapan söz konusu alanda taşınmazları bulunan Seyfettin Batcı ve Yaşar Bektaş’ın itirazına 21 Eylül 2021 tarihinde Samsun 3. İdare Mahkemesi’nden olumlu yanıt geldi.

MAHKEME HEYETİ KARARINI VERDİ

TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası’nın da müdahil olduğu davada, mahkeme heyetinin kullandığı 2 olumlu ve 1 olumsuz oyla kabul edilen itiraz, daha önce kapısına mühür vurulan santral yönetimine ikinci bir tokat oldu. 

SANTRALE İKİNCİ KARAR ŞOKU

Öte yandan bu kararın ardından, ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararına yöre sakinleri Murat Şenel, Mehmet Değerli, Recep Tavan ve Seyfettin Yavan’nın, Serpil Dönmez’in avukatlığında yaptıkları itiraza da 27 Eylül 2021 tarihinde yanıt geldi. Bu yanıtta da aynı karar çıkarken, santral yönetimi ikinci şoku yaşadı.

YASAL SÜRE CUMA GÜNÜ DOLDU

21 Eylül 2021 tarihinde yapılan ilk karar tebliğinin ardından 30 gün geçti. Edinilen bilgilere göre; jandarmanın tebligatını yaptığı santralde, yasal süre cuma günü doldu. 

KAZANLARDA SOĞUTMA ÇALIŞMASI YAPILIYOR

Yine edinilen bilgilere göre, biyokütle enerji santraline Samsun Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürü ekipleri ve jandarma tarafından mühür vuruldu. Üretimin durduğu santralde şu anda ise kazan soğutma çalışmaları devam ediyor. Çalışmalar tamamlandığında, santral kapatılacak.

MÜHRÜ KAPIDA GÖRMEK İSTİYORLAR

Ayrıca dün gece Eğercili Mahallesi sakinleri ve yöre halkı, kazan soğutma çalışmaları süren santralde mühür nöbeti tuttu. Sorumlulara çağrı yapan Çarşambalılar, mührü kapıda görmek istediklerini söyledi.

ÇARÇED YARIN EYLEM YAPACAK

Öte yandan edinilen bilgilere göre, Çarşamba Çevre ve Çiftçiler Eğitim Derneği (ÇARÇED) tarafından santralin dış kapısına da mühür vurulması için, yarın saat 13:00’te eylem yapılması planlanıyor.  

 

Haber: Tolga BİRGÜCÜ

Haber kaynağına ulaşmak için lütfen TIKLAYINIZ. 

Okunma Sayısı: 146
Fotoğraf Galerisi