GAZİANTEP SABAH / TÜRKİYE, İTHALATÇI BİR ÜLKE HALİNE GELDİ / 28 ŞUBAT 2018
“2002’den 2017’nin sonuna kadar ithalata 235 milyar dolar para ödemişiz”
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Özden Güngör, Ziraat Mühendislerinin sorunları ve Türkiye’nin tarımı hakkında Sabah’a önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye’nin ithalatçı bir ülke olduğunu savunan Güngör, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ve mevcut hükümetin politikalarını değiştirip tarıma önem vermesi gerektiğine vurgu yaparak, “Türkiye’nin tarımı yerlerde sürünüyor. Birçok kritik ürünleri ithal eder duruma gelerek ithalatçı bir ülke olduk. 2002’den 2017’nin sonuna kadar ithalata 235 milyar dolar para ödemişiz. Halbuki üretici desteklenerek girdi maliyetlerinin düşürülmesi gerekiyor” şeklinde açıklama yaptı.
İlaç, gübre, tohum ve akaryakıt yüzde 35 zamlandı
Türkiye’de 3 milyon çiftçi bulunduğunu belirten Güngör, 3 milyon çiftçiden 1 milyon 700 bin çiftçinin çiftçi kayıt sistemine kayıtlı olduğunu ancak 1 milyon 300 bininin kayıtlı olmadığını ifade etti. Çiftçilerin yüzde 95’inin bankaya borçlu olduğunu iddia eden Güngör “Banklara borçlu olan bir insan maddi açıdan sıkıntılıdır. Şu anda ilaç, tohum ve gübre firmaları darboğazda. Geçen seneye göre ilaç, gübre, tohum ve akaryakıt yüzde 35 zamlandı” diye açıklama yaptı.
İstihdam sorunu Türkiye’nin en büyük sorunları arasında
İstihdamın, Türkiye’nin en büyük sorunları arasında yer aldığını söyleyen Başkan Güngör, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın istihdam sorununa çözüm bulması gerektiğinin altını çizdi. Türkiye’de 12 bin Ziraat Mühendisi’nin işsiz olduğuna dikkat çeken Güngör, “Devlet uzun zamandır Ziraat Mühendisi almıyor. Mezun olan ya kendi işini kuracak ya da master için doktorasını yapıp üniversitede kalacak. Bir meslektaş ilaç bayisi açmak için sınava girmek zorunda. Buna bağlı olarak eğitimde de sıkıntı var. Çünkü eğitim meslektaşlarımızı sektöre hazırlamıyor. Fakültelerde staj sorunu bulunuyor. İşsizlik sadece bizim değil, diğer mesleklerinde sorunu. Türkiye’de yüzde 10-12 arasında Ziraat Mühendisi, yüzde 15 civarında Kimya Mühendisi ve yüzde 13 civarında da Elektrik Mühendisi işsiz” ifadesini kullandı.
Her yıl 4 bin 500 kişi mezun oluyor
Türkiye’de 36’sı faaliyette 4’ü de bu sene açılmak üzere toplamda 40 Ziraat Mühendisliği Fakültesi’nin olduğunu vurgulayan TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Özden Güngör, konuşmasına şöyle devam etti: “Bu kadar fakülteden 4 bin 500 kişi mezun oluyor. Maalesef özel sektör bu kadar mezunun yüzde 5’ini işe alıyor. Çünkü özel sektör para kazanamıyor. Girdi maliyetleri çok yüksek, üreticilerinde alım gücü çok düşük. Dolayısıyla girdi firmaları bir ürünü satıp para kazanacak ki, istihdam sağlayabilsin.”
Sabah - Hüseyin Karataş- 28 Şubat 2018