GDO’LU ÜRÜN İTHALATINA TEPKİ BÜYÜYOR - EVRENSEL

MERKEZ
26.12.2011
 

 

BİYOGÜVENLİK Kurulu Başkanlığı`nın 13 GDO`lu (Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar) mısır çeşidinin ithalat başvurusunu kabul etmesinin ardından tepkiler çığ gibi büyüyor. Tarım ve çevre örgütleri, GDO`lu mısırların hayvanlar aracılığıyla sofralara sunulmasının, başta çocuklar olmak üzere halk için ciddi sağlık sorunları yaratacağını ifade ediyor. "GDO`ya Hayır Platformu" da yaptığı açıklamada, marketlerden alınan pastorize süt örneklerinde dahi GDO`ya ait DNA`lara rastlandığını belirtti. Biyogüvenlik Kurulu mevzuatına göre GDO`lu yem ile beslenen hayvanların ürünlerinin etiketlenme zorunluluğu bulunmadığına dikkat çekilen açıklamada, bu nedenle tüketicilerin aldıkları ürünlerde GDO olup olmadığını bilemeyeceği aktarıldı.

KENDİ TESPİTLERİNE RAĞMEN KABUL ETTİ

Açıklamada, Biyogüvenlik Kurulu`nun kendi bilimsel komitelerinin yaptığı değerlendirme raporları hatırlatıldı. Komitelerin raporlarında GDO`ların sindirim sisteminde sindirilemediği ve hücrelere kadar taşınabildiği belirtilirken, kurulun kendi tespitlerine rağmen başvuruyu kabul etmesi eleştirildi. Platform açıklamasında ayrıca "Marketlerden alınan süt örneklerinde GDO`lu yemlere ait DNA`ya rastlanıldığı, pastörizasyon işleminin dahi bu DNA`yı yok edemediği açık bir şekilde belirtilmekte, GDO`ların sağlık riski yaratabileceği kabul edilmektedir" sözleriyle durumun ciddiyetine vurgu yaptı.

İKİ GÜNDE 100 BİN KİŞİ İMZA VERDİ

Açıklamada, kamuoyu görüşüne açılan bilimsel raporlara 15 bin kişinin görüş bildirdiği, ancak buna rağmen Biyogüvenlik Kurulu`nun mısırlara onay verdiği belirtildi. Platformun, kurulun kararına karşı iki günde 100 bini aşkın imza topladığı ve bu imzaların kurula iletildiği bildirilen açıklamada, "Halkımızın GDO ve ürünlerini tüketmek istemediğini imzaları ve görüşleriyle net bir şekilde göstermesine karşın, Kurul bu izni neye göre verdiğini kamuoyuna derhal açıklamalıdır!" ifadelerine yer verdi. (Ankara/EVRENSEL)

BİYOGÜVENLİK`TEN ‘BİLİMSEL` (!) AÇIKLAMA

Kamuoyunda oluşan tepkiler sonucunda açıklama yapan Biyogüvenlik Kurulu Başkanlığı iddialara yanıt verdi. Açıklamada, Avrupa Birliği`nin GDO`lu mısırların sağlığa zararlı bir durum yaratmadığına dair araştırmaları örnek gösterildi.

Açıklamada, "Biyogüvenlik Kurulu tarafından Karar`ı alınan bahse konu 13 mısır çeşidi ile ilgili olarak Bilimsel Risk Değerlendirme Komiteleri tarafından da aynı yönde sonuç bildirilmiştir" ifadeleri yer aldı. Yapılan başvuruların Biyogüvenlik Kanunu gereğince kabul edildiği belirtilen açıklamada, "Biyogüvenlik Kurulu Karar alırken Bilimsel Risk Değerlendirme ve Sosyo-Ekonomik Değerlendirme raporlarını kamuoyuna duyurmaktadır. Bu raporlar üniversiteler ve TÜBİTAK`da görevli uzmanlar tarafından hazırlanmakta olup, bilimsel metinlerdir. Bilimsel metin olması gereği içerisinde her türlü sonucu ve tartışmayı içermektedir. Bu raporlar şeffaflık gereği tam metin olarak kamuoyu görüşüne sunulmuştur. Burada amaçlanan bir GDO referandumu değil bilimselliğe uygun değerlendirmedir" gibi ifadeler yer aldı.

Okunma Sayısı: 328