GDO’LU ÜRÜNLER RAFLARDA! - TERCÜMAN
GDO’ya Hayır Platformu tarafından düzenlenen basın toplantısında konuşan ZMO Başkanı Günaydın: Şu anda Türkiye’de marketlerde satılan gıda ürünlerinin GDO’lu olup olmadığını anlamak mümkün değil.
Kamuoyunda "Frankeştayn Gıdalar" olarak bilinen genetiği değiştirilmiş organizmalı (GDO‘lu) ürünlerin 1 Mart 2010 tarihine kadar ülkemize girişinin serbest olmasına tepkiler büyüyor. Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Gökhan Günaydın, GDO‘lu ürünlere ilişkin yönetmelikte yapılan değişikliklerin, üretici ve tüketici niteliğinde milyonlarca yurttaşın aleyhine, ticaretin ve rantın da lehine olduğunu savundu.
Cevap bekleyen sorular
70 sivil toplum örgütünün katılımıyla oluşturulan GDO‘ya Hayır Platformu tarafından bir basın toplantısı düzenlendi. Günaydın, 20 Ocak 2010 tarihinden önce kontrol belgesi alan ve AB kriterlerine uygun olan GDO7lu ürünlerin 1 Mart 2010 tarihine kadar ülkeye girişine izin verildiğini, böylece bebek mamalarında GDO‘lu ürün kullanımı ve riski yüksek GDO7lu ürünlerin ülkeye girişinin serbest hale getirildiğini söyledi. Söz konusu değişiklikle 26 Ekim 2009 - 20 Ocak 2010 tarihleri arasında kontrol belgesi almış ithalatçıların kollandığını iddia eden Günaydın, şöyle konuştu:
"Şimdi soruyoruz: 26 Ekim 2009 tarihinden günümüze kadar kontrol belgesi alınan ürün kaç tondur, bunların ürün dağılımı nasıldır, ithalatçıları kimlerdir?"
Soyaların çoğu GDO‘lu
Konuyla ilgili bir soru üzerine, şu an itibariyle Türkiye‘de marketlerde satılan gıda ürünlerinin GDO‘lu olup olmadığını anlamanın mümkün olmadığını ifade eden ZMO Başkanı, ürünlerdeki etiketlemenin bu alandaki sorunu ortadan kaldırır nitelikte olmadığını ve birçok insanın küçük harflerle yazılı olan etiketleri okuyamadığını kaydetti. Günaydın, Türkiye‘de işlenen soyaların büyük çoğunluğunun GDO‘lu olduğunu söyledi.