GDO'LU ÜRÜNLERE SERBESTLİK GETİRİLEMEZ - CUMHURİYET TARIM GIDA HAYVANCILIK

MERKEZ
14.08.2007
 

GDO‘ya Hayır Platformu Ankara Bileşenleri, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı‘nın GDO‘lu ürünlere serbestlik getiren düzenlemesine tepki gösterdiler.

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Lokali‘nde konuya ilişkin yapılan basın toplantısına, ZMO Başkanı Dr. Gökhan GÜNAYDIN, Tüketici Hakları Derneği Başkanı Turhan ÇAKAR, ZMO II. Başkanı Dr. Turhan TUNCER ve Yönetim Kurulu Üyesi Fatih TAŞDÖĞEN ile Ekoloji Kolektifi‘nden Emre Baturay ALTINOK katıldı.

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Dr. Gökhan GÜNAYDIN, yaptığı konuşmada, Türkiye‘nin son olarak 110 bin tonu Arjantin‘den olmak üzere toplam 250 bin ton mısır ithal ettiğini anımsattı. Avrupa Birliği‘nde GDO‘lu ürünlerde etiketleme zorunluluğu bulunduğuna işaret eden GÜNAYDIN, "Türkiye‘de hiçbir şekilde bu düzenlemelere uyarlı bir müktesebat transferi yapılmamıştır. Cartagena Biyogüvenlik Sözleşmesi‘nin gereği olan yasa çıkartılmamıştır. Böylece hem üretici hakları, hem tüketici hakları hiçe sayılarak Türkiye‘ye adeta bir muz cumhuriyeti muamelesi yapılmaktadır" dedi.

GDO‘lu ürünlerin Türkiye‘de 800 çeşitten fazla işlenmiş gıda olarak tüketici sofralarına ulaştığını, ayrıca yem rasyonlarına girdiğini bildiren GÜNAYDIN, şu görüşleri dile getirdi:

"Türkiye‘ye bunu yapmaya kimin hakkı var? Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, çiftçimizi, toprağımızı, suyumuzu, tüketicimizi, GDO‘lu ürünlerin yıkıcı etkisinden korumak yerine, yetkisi olmadığı halde çıkarttığı bir talimat ile bu işi tümüyle serbest bırakmaktadır. Bunlar kabul edilebilecek şeyler değildir. Buradan uyarıyoruz; GDO‘lu ürünlere karşı 100 bin imza boş yere toplanmadı. Halkın bu konuda büyük bir duyarlılığı vardır. Kampanyamızı her gün daha da etkinleştirerek sürdüreceğiz. GDO‘lu ürünleri işleyerek halk sağlığı ile oynayan firmaları da buradan uyarıyoruz. Firmaları teker teker açıklayacağız ve ülkemizi koruyacağız. Biran evvel bu muz cumhuriyeti mantığından vazgeçilerek, tüketiciyi, üreticiyi, tarım toprağımızı ve biyolojik çeşitliliğimizi koruyacak düzenlemeler yapılmalıdır. Türkiye Cumhuriyeti‘nin yeni hükümetinin en ivedi görevi budur."

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan ÇAKAR, yıllardır GDO‘lu ürünlere karşı mücadele verdiklerini belirterek, "Türkiye‘deki mısırlı ve soyalı ürünlerle ilgili olarak hem Ankara‘da Tarım İl Müdürlüğü‘nde, hem İsviçre‘de yaptırdığımız tahliller sonucunda, bunların yüksek oranda GDO içerdiğini saptadık. Türk halkı kobay olarak kullanılıyor. Para vererek, hem sağlığımızdan, hem tarımımızdan, hem çevremizden, hem de biyolojik çeşitliliğimizden oluyoruz" diye konuştu.

GDO‘lu ürünlerin yasaklanması gerekirken, hükümetin tam tersine bunlara serbestlik getirdiğini anlatan ÇAKAR, "Önümüzdeki dönemde kim hükümet olursa, ivedilikle bunların ithalatı, üretimi ve tüketimini yasaklaması gerekiyor" dedi.

Daha sonra GDO‘lu mısır ve soya kullanılan gıda maddeleri, karton bir kutuya konularak, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı‘na gönderildi.

Okunma Sayısı: 758