`GDO`YA GEÇİT YOK` BASIN AÇIKLAMASI

`GDO`YA GEÇİT YOK` BASIN AÇIKLAMASI
BURSA
02.01.2012

Bursa GDO`ya Hayır Platformu tarafından, bileşeni olan Şubemizin de katılımı ile 31 Aralık 2011 günü `TARIMDA ve GIDADA GDO`YA GEÇİT YOK` konulu bir basın açıklaması yapıldı.

 

 

 

Basın açıklamasını platform adına Şube Başkanımız Doç. Dr. Ertuğrul AKSOY okudu.

Platform adına yapılan açıklamada, şöyle denildi:

"26 Mart 2010‘da yürürlüğe giren Biyogüvenlik Kanunu çerçevesinde kurulan Biyogüvenlik Kurulu Ocak 2011‘de ithaline izin verdiği GDO‘lu soyalardan sonra 23 Aralık 2011‘de Yem Sanayicileri, Beyaz Et Sanayicileri ve Yumurta Üreticileri Birliklerinin İktisadi İşletmelerinin talebi doğrultusunda 13 GDO‘ lu mısır çeşidinin ithaline izin vermiştir. Önümüzdeki süreçte aynı Kurul, Gıda ve İçecek Dernekleri Federasyonu ve Biyoetanol Üreticileri Derneği İktisadi işletmelerinin talebi olan GDO‘lu soya, mısır, kolza, şeker pancarı ve patatese de izin vermeyi düşünmektedir.

Dünyada üretilen mısırın % 29‘unun GDO‘lu; %71‘inin ise GDO‘suz tohumla üretildiği gerçeği açıkça bilinmesine rağmen destekten yoksun,  üretim ve emek odaklı olmayan yanlış tarım politikalarının uygulanması sonucu ortaya çıkan ithalat gereksinimini GDO‘lu mısır türleriyle gidermeye çalışmanın hiçbir meşru gerekçesi olmadığına, olamayacağına inanmaktayız.

Yem amaçlı ithal edileceği söylenen GDO‘ lu mısırların tarlalarımızda veya doğrudan gıda üretiminde kullanılmasını kim nasıl engelleyecek veya bu durum engellenebilecek mi?

Halkımızı, üreticilerimizi GDO‘lu mısıra muhtaç edenleri, muhtaç gibi gösterenleri ve izin verenleri kınıyoruz.

Açıkça bilinmelidir ki; çocuklarımız öncelikli olmak üzere halkımızı, üreticilerimizi, hayvanlarımızı ve doğamızı GDO ve ürünlerinin tehlikelerinden ve tehditlerinden koruyacak her türlü çalışma ve mücadele kararlılıkla yürütülecektir."

Basın açıklamasına GDO‘ya Hayır Platformu bileşenleri olan Şubemiz dışında, Makina Mühendisleri  Odası, Kimya Mühendisleri Odası, Halkevleri, Nilüfer Kent Konseyi, Tarım Orkam-Sen, Doğader, Ekoder ve destekleyici olarak da  Bursa İli Ziraat Odaları, Bursa Tabip Odası, Cumhuriyet Kadınları Derneği gibi birçok demokratik kitle örgütü ile konuya duyarlı yurttaşlar da destek verdi.

II. Başkanımız Orhan SARIBAL, Sönmez ERBİL, Yönetim Kurulu üyemiz Barış Bülent AŞIK, üyelerimiz Canan SARIBAL, Ferrin Ferda AŞIK ve Esen OCAK da basın açıklamasına katıldı.

Okunma Sayısı: 899
Fotoğraf Galerisi