GDO`YA HAYIR PLATFORMU: ÖRGÜTLÜ GÜCÜMÜZE VE HALKIMIZA GÜVENİYORUZ!

MERKEZ
09.05.2014
 

 - Basın Açıklaması -

 ÖRGÜTLÜ GÜCÜMÜZE VE HALKIMIZA GÜVENİYORUZ!

 

 

9 Mayıs 2014

 

Gıda amaçlı GDO`lu ilk ürün olan Flavr Savr domates 1994 yılında ABD`de üretilmiştir. GDO`lu ürünlerinin ticari amaçla ekimi ise 1996 yılında yaygınlaşmıştır. Günümüzde dünya ticaretine konu olan GDO`lu ürünler mısır, soya, kanola ve pamuktur. Bu ürünlerin yaklaşık %90`ı ABD, Kanada, Brezilya, Arjantin ve Hindistan`da yetiştirilmektedir. 

 

Yurttaşlarımızı GDO`ların canlı sağlığı, çevre, ekoloji, biyolojik çeşitlilik ve yerli gen kaynaklarımız için doğuracağı risk ve tehlikelere karşı bilinçlendirmek amacıyla 2004 yılında onlarca meslek örgütü, sendika ve demokratik kitle örgütünün katılımıyla GDO`ya Hayır Platformu kurulmuştur. 

GDO‘ya Hayır Platformu, bir yandan ülkemiz insanlarında GDO‘lu ürünlere karşı farkındalık ve duyarlılık oluştururken, diğer yandan da Tarım Bakanlığını GDO‘lu ürünlerin üretimi ve ithalatı konusunda uyararak Ulusal Biyogüvenlik Yasası`nın oluşturulması konusunda kampanyalar düzenlemiştir. 

Ülkemizde GDO alanı ilk kez 2009 yılında bir yönetmelik ile düzenlenmiştir. Bu yönetmelik çerçevesinde GDO`lu 3 soya, 12 mısır, 3 kanola ve 1 şeker pancarı çeşidine gıda ve yem, 4 mısır çeşidine sadece yem, 6 pamuk çeşidine yem, gıda ve pamuk lifi, 1 patates çeşidine endüstriyel kullanım (kağıt ve kimya), 1 bakteri biyokütlesi ile 1 maya kütlesine de yem katkı maddesi amaçlı kullanım izni verilmiştir. GDO`ya Hayır Platformu izin verilen bu 32 GDO`lu ürünün iptali için dava açmıştır. 

GDO‘ya Hayır Platformu`nun mücadelesiyle ülkemizde GDO alanını düzenleyen ilk yasa 2010 yılında yürürlüğe girmiştir. Bu kapsamda oluşturulan Biyogüvenlik Kurulu;

            - Yönetmelik çerçevesinde daha önce izin verilen GDO ürünlerinin izinlerini geçersiz saymış,

 

            - Yem amaçlı kullanılmak üzere GDO`lu 3 soya ve 16 mısır çeşidinin ithalatına onay vermiştir.

Bu süreçte GDO`ya Hayır Platformu güçlü örgütlülüğü çerçevesinde halkımızın yüzbinlerce itiraz dilekçesi ile verilen izinleri protesto etmiştir. Yaratılan kamuoyu baskısının bir sonucu olarak 2012 yılında;

            - Tüm Gıda Dış Ticaret Derneği, Biyogüvenlik Kurulu`nda inceleme safhasında bulunan gıda amaçlı GDO`lu 3 soya çeşidi başvurusunu,

            - Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu İktisadi İşletmesi gıda amaçlı GDO`lu 3 soya, 21 mısır, 3 kanola, 1 şeker pancarı ve 1 patates çeşidi başvurusunu,

            - ÜNAK Gıda ve Kimyevi Maddeler San. Tic. Ltd. Şirketi gıda amaçlı GDO`lu 3 soya çeşidi başvurusunu geri çektiğini açıklamıştır. 

Gıda amaçlı GDO başvurularının muhataplarınca geri çekilmesinin yanı sıra Biyogüvenlik Kurulu`ndan da olumlu haberler gelmeye devam etmiştir. Hayvan yemi amaçlı GDO`lu 3 kanola çeşidi ile 1 şeker pancarının izin başvurusu uygun görülmemiş ve talep ret edilmiştir. Yine aynı şekilde GDO`lu 22 mısır çeşidinin biyoetanol üretim sanayinde kullanılması uygun görülmemiş ve talep ret edilmiştir. 

GDO`ya Hayır Platformu`nun 2013 yılında önemli bir başarısı da hayvan yemi amaçlı ithalatına izin verilen GDO`lu 2 mısır çeşidine ve bunların ithalatına izin veren talimata karşı açtığı davada Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu nezdinde aldığı yürütmeyi durdurma kararı olmuştur. Yargı, söz konusu GDO‘lu mısır çeşitlerinin hayvan yemi olarak kullanılmasının insan, hayvan ve bitki sağlığı ile çevreye ve biyoçeşitliliğe zararlı olmadığı, dolayısıyla güvenli olduğu sonucuna ulaşabilmenin hukuken olanaklı olmadığını vurgulamıştır. Yargı, GDO`lu yemle beslenecek hayvanların et, süt ve yumurta gibi ürünlerini tüketecek halkımızın sağlığının korunması konusunda Tarım Bakanlığı ve Biyogüvenlik Kurulu`na göre daha duyarlı davranmıştır. 

Mersin Cumhuriyet Savcılığı`nın bir ihbar üzerine Mersin Limanı`nda el koyduğu pirinçlerin GDO`lu olup olmadığı, 2013 yılının en tartışmalı konusu olmuştur. Tarım Bakanlığı`nın çelişkili açıklamaları, laboratuvarların değişik sonuçlar sunması, durumu iyice karmaşıklaştırmıştır. Son olarak İTÜ`ye gönderilen numunelerin analizleri dahi tamamlanmadan İTÜ Rektörlüğünün  üniversite olarak analiz görevinden çekildiklerini beyan etmesi ve laboratuvar müdürünü görevden alması , kamuoyunun kurumlara olan güvenini iyice sarsmıştır. 

GDO‘ya Hayır Platformu‘nun amacı insanlarımızı, hayvanlarımızı ve topraklarımızı GDO‘lu ürünlerden uzak tutmak ve korumaktır. Bu kapsamda "ihtiyatilik ilkesi" çerçevesinde geri kalan yem amaçlı 17 adet GDO‘lu mısır ve soyayı da iptal ettirmek öncelikli hedeflerimizden biridir. 

Yerel üretim, yerel pazarlar, sağlıklı üretim ve temiz bir çevre temel amaçlarımızdır. Bu kapsamda halkımız abartılı ve gerçekle bağdaşmayan konularda aydınlatılmaya devam edilecek, hukuki çalışmalarımız eylemlerimizle bütünleştirilecektir. 

GDO‘ya Hayır Platformu 10 Mayıs 2014 günü Bursa‘da 10. Eşgüdüm toplantısını gerçekleştirecek ve bileşenleri ile önümüzdeki dönem çalışma ve mücadele çizgisini belirleyecektir. 

Tüm çalışmalarımızda halkımızın desteği çok önemlidir. 

Yaşasın örgütlü mücadelemiz!

 

GDO`ya Hayır Platformu* 

*GDO`ya Hayır Platformu, 2004 yılından bu güne seksenden fazla kurumsal üyesiyle çevre, ekoloji, biyoçeşitlilik, insan ve hayvan sağlığını koruma mücadelesini, bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmalarını yılmadan sürdürmektedir.

Okunma Sayısı: 433