GDO`YA ONAY - CUMHURİYET
Bebek maması toplatılırken bakanlıktan şok yönetmelik / İKLİM ÖNGEL
ANKARA - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı`nın dün Resmi Gazete`de yayımlanan bir yönetmelik değişikliği ile GDO`ya izin verdiği anlaşıldı. "Genetik Yapısı Değiştirilmiş Organizmalar ve Ürünlerine Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik"te ürünlerin analiz sonucunda yüzde 0.9 ve altında GDO`lu tespit edilmesi durumunda "GDO bulaşanı" olarak değerlendirileceği belirtildi. Yönetmeliğe göre GDO bulaşanı; ürünlere "üretim, paketleme, ambalajlama, nakliye ya da çevresel faktörler" sırasında önlenemeyen "tesadüfi bulaşan" olarak belirlendi.
Bebek mamaları dahil
Bu ürünler Biyogüvenlik Kurulu onayının ardından üretilip satılabilecek. Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Ahmet Atalık, bu yönetmelikle tüm ürünlerde GDO`nun serbest olabileceğine dikkat çekerek "Buna bebek mamaları da dahil. Annelere bebeklerinin sağlığı için pirinç maması yedirmelerini öneriyorum" dedi. İstanbul Ziraat Odası Başkanı Ahmet Atalık, yüzde 0.9`un hiçbir bilimsel değerinin olmadığını kaydetti. Biyogüvenlik Kurulu`nun hayvan yemi olarak GDO`lu 14 mısıra ve 3 soyaya izin verdiğini belirterek "Bu, hayvan yemi olarak izin verilen mısır ve soyanın bebek mamalarında da kullanılabileceği anlamına geliyor" diye konuştu.
‘Yönetmelikle deliyorlar‘
Biyogüvenlik Kanunu`nda çocuk mamasında ve ek besininde GDO`nun yasak olduğunu söyleyen Atalık, "Kanunun yasakladığını yönetmelikle deliyorlar. Yönetmelik kanunun üzerinde olamaz. Bu yönetmelikle hayvan yemi olarak izin verilen 14 mısır ve 3 soya çeşidi sofralarımıza gelebilir. Bunları bebek mamasından insan gıdasına kadar ruhumuz duymadan yiyeceğiz. Çünkü etiketlerde de yer almayacak. Anneler bebeklerinin sağlığı için onlara pirinç maması yedirsin" uyarısında bulundu. Atalık, dava açacaklarını da söyledi.
Bakanlık yalanladı
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Türkiye`de GDO`lu hiçbir gıda üretimine izin verilmediğini açıkladı. Açıklamada şunlar kaydedildi: "Ancak sadece yem amaçlı ithal edilen bazı ürünlerde, yürürlükte olan mevzuatımızda bulaşma ve bulaşma miktarının ne olduğu hususu yer almadığından, GDO`lu olmadığı halde bulaşmadan kaynaklanan mağduriyetler yaşanmıştır. Yapılan değişiklikle, bulaşma kavramına açıklık getirilerek bu tereddüt, eksiklik ve mağduriyetlerin giderilmesi amaçlanmıştır."