GDO YASA TASLAĞI BEKLİYOR 800 ÜRÜN SOFRAMIZA GİRİYOR - SABAH - 23.04.2006
<İ>GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALARLA (GDO) İLGİLİ YASA OLMADIĞI İÇİN İTHALAT DENETİMİ YAPILAMAYAN TÜRKİYE'de bisküviden pudinge, bebek mamasından gofrete 800 ürünün GDO'LU OLDUĞU SÖYLENİYOR. İ>
GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALAR (GDO) TÜRKİYE'nin gündemine girememiş olsa da, sofralarımıza giriyor. GDO'LU ÜRÜNLERİN İTHALATINI DÜZENLEMEYİ AMAÇLAYAN ULUSAL BİYOGÜVENLİK YASA TASARISI YILLARDIR YASALAŞAMADI. BU YASA BOŞLUĞU NEDENİYLE, TÜRKİYE'ye giren pamuk, soya, kanola ve mısırlarda GDO denetimi yapılamıyor. Oysa, Avrupa Birliği (AB) insan sağlığına etkileri bilimsel olarak kanıtlanamadığı için GDO'LU TOHUM VE ÜRÜNLERİN İTHALATINA SIKI DENETİM UYGULAMAKLA YETİNMEYEREK, BU ÜRÜNLERE 'GDO'LUDUR' etiketi koymayı zorunlu hale getirdi.
Beyan yeterli!
Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın, Türkiye'DE KAPILARIN GDO'ya açık olduğunu söyleyerek, şunları dile getirdi: "GDO'LU ÜRETİMİN YÜZDE 99'unu ABD, Arjantin, Kanada ve Çin yapıyor. Türkiye, GDO'LU ÜRETİMİN YÜZDE 90'ından fazlasını oluşturan 4 ana üründe, yani pamuk, soya, kanola ve mısırda ithalat yapıyor. İthalatın yapıldığı ülkeler de ABD ve Arjantin. Türkiye'DE İTHALATÇI BİR FİRMA 'ithal ettiğim hammaddede GDO yok' DERSE BU BEYAN YETERLİ SAYILIYOR. TÜRKİYE'ye 2003'TE 1.8 MİLYON TON MISIR, 900 BİN TON SOYA GİRDİ. 2005'te bu rakam 1.2 milyon tona çıktı. Bunlar ABD ve Arjantin'DEN GELDİ. BUGÜN MISIRDAN VE SOYADAN ÜRETİLEN 800 ÇEŞİT GDO BARINDIRAN ÜRÜN TÜKETİCİ SOFRASINA GİRİYOR. BİSKÜVİ, KRAKER, PUDİNG, BİTKİSEL YAĞ, BEBEK MAMASI, ÇİKOLATA VE GOFRET GİBİ PEKÇOK GIDA ÜRÜNÜNDE GDO OLMASINA RAĞMEN, TÜKETİCİNİN BUNDAN HABERİ OLMUYOR." YILLARDIR YASALAŞMAYI BEKLEYEN ULUSAL BİYOGÜVENLİK KANUNU TASLAĞI'na göre, GDO ile ilgili tüm faaliyetlerde bitki, hayvan, insan sağlığı ile çevrenin ve biyolojik çeşitliliğin korunması esas alınacak. GDO'LU ÜRÜNLER İÇEREN BEBEK MAMALARI YASAKLANACAK, BU TÜR ÜRÜNLER ORGANİK TARIM ALANLARINA DA BELİRLİ BİR MESAFEDEN SONRA GİREMEYECEK. GDO'lu ürünün üretimi, ihracı, ithali, satışı gibi konularda Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tek yetkili kabul ediliyor.
Maliyet ve fiyat düşüyor insana etkisi bilinmiyor
Genetiği değiştirilmiş organizma tekniği, ilk kez 1996 yılında ABD'DE TİCARİ AMAÇLA UYGULANMAYA BAŞLANDI. BU TEKNİK, EN BASİT ANLAMDA BAZI ORGANİZMALARA BAŞKA ORGANİZMALARIN GENLERİNİN KESİLİP YAPIŞTIRILMASINI İÇERİYOR. HEDEF, MALİYETİ DÜŞÜRMEK VE VERİMİ ARTIRMAK. BİR BAŞKA DEYİŞLE, BİTKİLERİN ZARARLILARA, HASTALIKLARA KARŞI DİRENCİNİN ARTIRILMASI, SUSUZLUK, GÜNEŞ GİBİ DIŞ FAKTÖRLERE DİRENÇLİ HALE GETİRİLMESİ, ÜRÜNLERİN DAHA CANLI RENKLERE SAHİP OLMASI VE RAF ÖMRÜNÜN UZATILMASI. ÖTE YANDAN, BİLİM DÜNYASI KİMYALARI DEĞİŞTİRİLMİŞ BU ORGANİZMALARIN
İNSAN METABOLİZMASINDA NASIL BİR ETKİ YAPACAĞINA YANIT BULAMADI. RİSKLER, ANTİBİYOTİK DİRENÇ SAĞLAYAN GENLERİN İNSANLARI ETKİLEME OLASILIĞI, AKTARILAN GENİN YARATTIĞI ALERJİ, ZEHİRLENME OLARAK SIRALANIYOR. GDO'lu tarımın yarattığı en büyük kuşkulardan biri de bu tarlaların çevreyi nasıl etkileyeceği. Bilimadamları bir tarlada yetiştirilen GDO'LU ÜRÜNLERİN YAKINLARDA YER ALAN TARLALARDAKİ ÜRÜNLERİN YAPISINI DA ETKİLEYEBİLECEĞİNİ SÖYLÜYOR.
HAYATIMIZA GİRDİ HABERİMİZ YOK!
* GDO'ların bisküvi, kraker, kaplamalı çerez, puding, bitkisel yağ, bebek maması, şekerleme, çikolata, gofret, hazır çorba, mısır ve soyayı yem olarak tüketen tavuk ve benzeri hayvansal gıdalar başta olmak üzere neredeyse tümüyle hayatımıza girdiği tahmin ediliyor.
* Dünyada GDO'LU OLARAK ÜRETİLEN BİTKİLERİN YÜZDE 99'unu soya, mısır, kanola ve pamuk oluşturuyor. Bunların yanında patates, domates, pirinç, buğday, balkabağı, ayçiçeği, yer fıstığı, bazı balık türleri, kasava ve papayanın da GDO'LU OLARAK ÜRETİLDİĞİ BİLİNİYOR.
* DÜNYANIN 21 ÜLKESİNDE TOPLAM 8.5 MİLYON ÇİFTÇİ GDO'lu tarım yapıyor.
ABD ve AB'NİN 300 MİLYON $'lık 'GDO SAVAŞI'
1998 ve 2004 yılları arasında GDO'LU ÜRÜNLERE İTHALAT YASAĞI KOYAN AB'yi Dünya Ticaret Örgütü'NE (DTÖ) ŞİKAYET EDEN ABD, 300 MİLYON DOLAR ZARARA UĞRADIĞINI İDDİA ETTİ. DTÖ'nün geçen hafta ABD'Yİ HAKLI BULMASININ ARDINDAN AÇIKLAMA YAPAN AB KOMİSYONU, KARARA İTİRAZ EDECEĞİNİ VE GDO'lu ürünlere uyguladığı denetimi artıracağını duyurdu. Geçen 10 yıl boyunca GDO'LU BİTKİLERE İLİŞKİN OLARAK ALINAN HER DÖRT PATENTTEN ÜÇÜ 5 FİRMAYA (DOW, DUPONT, SYNGENTA, AVENTİS VE MONSANTO) AİT. TÜM DÜNYADA EKİLEN GDO'lu tohumun yüzde 90'I DA MONSANTO TARAFINDAN SATILIYOR.
MELTEM ERSOY