GDO YÖNETMELİĞİNDE ‘BİR GARİP DEĞİŞİKLİK’ - BİRGÜN
Çokça tartışılan GDO yönetmeliğinde yapılan değişiklikte "Gıda veya yem, GDO‘lardan biri ya da birkaçını toplamda en az yüzde 0.9 oranında içeriyor ise, GDO‘lu olarak kabul edilecek" ibaresi kaldırıldı.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, geçtiğimiz günlerde yayımlanan ve tartışmalara neden Genetik Yapısı Değiştirilmiş Organizmalar (GDO) ürünlere ilişkin yönetmelikte değişiklik yaptı.
Buna göre, Yönetmelik hükümlerine aykırı olarak, GDO‘lu gıda ve yemlerin işleme ve tüketim amacıyla ithali, piyasaya sürülmesi, tescili ve ihracatı yasak olacak. GDO‘lu gıda ve yemlerin transit geçişine ilişkin usul ve esaslar Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından belirlenecek. Gümrük idarelerince, bu Yönetmelik kapsamındaki ürünler için GDO‘ya ilişkin ek bir belge aranmayacak.
YÜZDE 0.9 ORAN ŞARTI KALDIRILDI
Yeni yönetmelikte "Gıda veya yem, GDO‘lardan biri ya da birkaçını toplamda en az yüzde 0.9 oranında içeriyor ise, GDO‘lu olarak kabul edilecek", "Gıda veya yemin yüzde 0.5‘ten fazla izin verilmeyen GDO içermesi halinde ithalatına, işlenmesine, nakline, dağıtımına ve satışına izin verilmeyecek" ve "GDO‘suz ürünlerin etiketinde ürünün GDO‘suz olduğuna dair ifadeler bulunamayacak" fıkraları yürürlülükten kaldırıldı.Buna ek olarak "Ürünün üretildiği ülke dışında başka bir ülkeden yüklenmesi durumunda üretici ülkenin vermiş olduğu belgeyle beraber yüklendiği ülkenin yetkili otoritesince düzenlenmiş, parti numarası, miktarı ve GDO çeşidini belirten belge aranacak" şartı da yürürlükten kalkan bir başka madde oldu.
26 Ekim‘den önce kontrol belgesi alınmış ürünlerin ithalatında, bu ürünlerin Avrupa Birliği‘nin kabul ettiği kriterlere uygun olması koşulu ile izin, başvuru ve ithalat hükümleri 1 Mart 2010 tarihinden itibaren uygulanmaya başlayacak.
‘LOBİ FAALİYETİNE TESLİM OLUNMUŞTUR‘
Öte yandan; Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın, GDO Yönetmeliğinde yapılan değişikliği değerlendirirken, ‘‘Ortaya konulan lobi faaliyetlerine teslim olunmuş ve halk sağlığına karşı doğrudan veya dolaylı; derhal veya gecikmeli risk oluşturan GDO‘lu ürünlerin ülkeye kontrolsüz girişine izin verilmiştir"dedi.
Ortaya çıkan gelişmeler yapılan düzenlemenin, Tarım ve Köyişleri Bakanlığının inisiyatifinin çok üzerinde bir yerden geldiğini savunan Günaydın, ilk yönetmeliğin yayımından bugüne kadar yaşananların kriz yönetimi konusunda ortaya çıkan inanılmaz bir kargaşa ve kaosa işaret ettiğini de savundu.
TÜDER‘DEN GDO‘YA KARŞI İMZA KAMPANYASI
Tüketiciler Derneği, ürünlerin üzerine "GDO yoktur" ibaresinin konulması için imza kampanyası başlatacaklarını açıkladı. TÜDER İstanbul Bahçeşehir Temsilciliği‘nden yapılan yazılı açıklamada, etiketlerde yer alan "Katkı maddeleri yoktur, alkol yoktur, domuz eti kullanılmamıştır" gibi ibarelerin olduğu gibi Genetiği Değiştirilmemiş Ürünler için de "GDO yoktur" ibaresinin konulması gerektiği kaydedildi. Açıklamada, "GDO yoktur" ibaresinin konması için 22 Kasım‘da Başakşehir Belediyesi‘nin önünde toplanılacağı ve imza kampanyasının başlatılacağı belirtilerek; "Radyasyonlu çayların, sarartılmış mandalinaların yanında şimdi de "GDO‘lu Frankeştayn ürünler" ortaya çıktı. Birey ve toplum olarak sağlığımız risk altında. Topraklarımızın GDO‘lu tohumlarla hadım edilmesini, çevremizin yabancı-katil otlarla kirlenmesini istemiyoruz." denildi.