GENETİĞİ DEĞİŞTİREN SKANDAL - POSTA
Genetiği değiştirilmiş ürünlere ilişkin yönetmeliğe tepki büyüyor. Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın, "Biyogüvenlik yasası çıkarılmadan hazırlanan yönetmelik, hukuk, egemenlik ve halk sağlığı açısından bir skandal" dedi.
Tarım Bakanlığı geçen hafta ‘genetiği değiştirilmiş organizmaları (GDO) ithalatı ve işlenmesine dair yönetmelik‘ yayınladı. GDO‘lara ilişkin bir yasa düzenlemesi yapılmadan, GDO uygulama yönetmeliğinin çıkarılması büyük tepki topladı. Yönetmelik, tüm dünyada bilim adamlarının ‘şüpheyle baktığı‘ ve insan sağlığına etkisi bilinmeyen GDO‘lu ürünleri, diğer ürünlerden ayıracak ifadeleri yasakladı. Yönetmelikte, "GDO‘suz ürünlerin etiketinde, ürünün GDO‘suz olduğuna dair etiket yer alamaz" deniliyordu.
Halktan kaçırdılar iddiası
Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Gökhan Günaydın, GDO yönetmeliğinin, ‘hukuk, egemenlik ve halk sağlığı açısından bir skandal‘ olduğunu söyledi. Yönetmeliğin, biyogüvenlik yasası çıkmadan çıkarılmasını eleştiren Günaydın, "Yasa tasarısı geri çekildi. Yasa Meclis‘e gelseydi, konu kamuoyu önünde tartışılacaktı ve halkın tepkisini çekecekti" dedi. Günaydın, Yönetmelik ile GDO‘ların ülkeye girişine meşruluk kazandırıldığını, oysa halkın yüzde 90‘ının bu ürünlere karşı olduğunu ifade etti.
Kısırlığa yol açabilir
Basın toplantısına Gökhan Günaydın‘la birlikte katılan Prof. Kenan Demirkol, GDO‘lar üretilirken her bir genetik değişiklikte 8 kimyasal madde kullanıldığını, vücut tarafından sindirilemeyen söz konusu ürünlerin böbrek yetersizliği ve kısırlığa yol açtığı yönünde bulgular olduğunu ifade etti.
GDO, bitki ve hayvanların daha dayanıklı ya da verimli hale getirilmesi için, bazı genlerinin, başka bitki ya da hayvanların genleriyle değiştirilmesi ile üretiliyor. Ancak uygulamanın sonuçlarına ilişkin etkiler bilinmiyor.