GERÇEK GAZETESİ:" TARIMDA AĞIR TAHRİBAT"- 1 HAZİRAN 2021

GERÇEK GAZETESİ:" TARIMDA AĞIR TAHRİBAT"- 1 HAZİRAN 2021
ANTALYA
01.06.2021
 

Tarımda ağır tahribat!

Başta Antalya olmak üzere Türkiye’nin önde gelen tarım alanlarında kuraklık alarm verdirdi. Beklenen yaz yağışları da gelmeyince rekoltede rekor düşüş beklentisi, tarımda ağır tahribatın adeta habercisi oldu

Tarımda ağır tahribat!

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Antalya Şubesi Başkanı Vural Şahin, küresel ısınma ile birlikte Antalya’da en çok Korkuteli-Elmalı hattının olumsuz etkilendiğini belirterek sordu: “Bugün geç kalındı, yarın ne yapacağız?”

ZMO Antalya Şubesi Başkanı Vural Şahin, küresel ısınmanın tüm dünyayı etkileyen ve etkisini de her geçen gün artıran bir olgu olduğunu ve yine beklenen yağışların gelmemesinin özellikle açık alanlarda hububatta sıkıntıyı büyüttüğüne dikkat çekti. Başkan Şahin, “Bu dönem yaşadığımız kuraklık, örtü altı sebzeciliğinin tam bitiş zamanına denk geldi, orada çok büyük bir rekolte kaybı olmaz; ancak Korkuteli-Elmalı hattı başta olmak üzere kuraklıktan dolayı Antalya tarımı büyük yara alacak” ifadesini kullandı.

ÇİFTÇİNİN DESTEKLENMESİ ŞART

ZMO Antalya Şubesi Başkanı şöyle konuştu: 

“Bugün kısa vadede yaşayacağımız sorunları bir nebze aşabilsek bile kuraklık tehlikesi ileriki yıllarda daha fazla zarar verecek.  Bireysel olarak su tüketimi konusunda, üreticilerin tasarruflu davranması ve kapalı devre sulama sistemine geçilmesi gerekiyor. Bu yapılırken çiftçinin de muhakkak desteklenmesi gerekir. Beklenen taban fiyatlarının açıklanmamasından dolayı çiftçiye dönüm başı belli rakamlarda destekler sağlanabilir. Bunu yapacak olan da devlettir. Bugünün kuraklığını konuşuyoruz ama bir sonraki kuraklıkta çok daha ağır darbe alacağız kuraklıktan dolayı.”

KORKUTELİ’NDE DURUM CİDDİ!

Başkan Şahin acil önlem alınması gerektiği ve verimli bir modelin inşasının hayati önemde olduğu tespitini yaparak şu ifadeleri kullandı: 

“Önlemlerin acilen alınması gerekiyor. Suyun kontrol altına alınması, vahşi sulamadan vazgeçilmesi, yağmur sularının depolanması gerekiyor. Küresel ısınmaya karşı dünya genelinde nasıl önlemler alınıyor, buna ilişkin araştırmalar yapılmalı. Küresel ısınma ve kuraklık tüm dünyayı etkiliyor. Örnek olarak Korkuteli göç alan bir yer. Korkuteli yazın Bodrum`dan sonra en çok göç alan ilçe. Nüfus artışından dolayı oradan zaten su sıkıntısı yaşanıyor.

Orada suyun tasarruflu kullanılacağı bir modelin geliştirilmesi gerekiyor. Oradaki tarım alanlarının susuz kalması demek mahsulün oluşmaması, rekoltenin düşmesi ve çiftçinin zarar etmesine neden olacak. Bu zarara istinaden çiftçinin nefes alabileceği şekillerde desteklenmesi gerekiyor. Eğer biz bugünü kurtaramazsak, yarın dünü kurtaramayacağız! Çiftçilerin eğitilmesi, bilinçlendirilmesi çok önemli.”

‘ANTALYA’NIN DEĞİL TÜRKİYE’NİN SORUNU!’

“Bakanlık nezdinde, yerel yönetimlerde çiftçilerin bilinçlenmesi için etkin programlar başlatılması gerekiyor. Bilinçsiz çiftçi ile su tasarrufu sağlanamaz, böyle giderse de yakın gelecekte çok büyük sorunlar yaşayacağız. Bugün geç kalındı, yarın ne yapacağız? Bunu düşünmeliyiz. İç bölgelerde yağmur yeteri kadar yağmadı, ne oldu? Nohut, tütün, buğday gibi ürünlerin çimlenmesi ve verimliliğinde handikap oluştu.

Bu kapsamda önlem alınmazsa ülke gıda ithalatına gider, tarım ürünlerinde daha fazla dışa bağımlı olur. İthalatın önünün kesilmesi ve çiftçinin desteklenmesi için eğitimin ve planlı bir tarım anlayışının oluşması, ortak masa oluşturularak ortak dille, ortak akılla kuraklıkla mücadele edilmesi gerekiyor. Bu sorun yalnızca Antalya`nın değil, Türkiye`nin sorunu!”

 

Haber: Özgür Cem Boynueğri

Haber kaynağına ulaşmak için lütfen TIKLAYINIZ. 

Okunma Sayısı: 208