GERÇEKTEN ‘ÇİFTÇİYE MÜJDE’ VAR MI? - DÜNYA GIDA DERGİSİ - ŞUBAT/2005

MERKEZ
04.03.2005
 

<İ>BAŞBAKAN RECEP TAYİP ERDOĞAN, 18 OCAK’TA, TARIM GÖNÜLLÜLERİNİN 1. YILININ DEĞERLENDİRİLDİĞİ TOPLANTIDA, TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANI SAMİ GÜÇLÜ İSE 25 OCAK’TA “TARIMSAL DESTEKLEMELERE YENİ YILDA YENİ YAKLAŞIMLAR” KONULU BASIN TOPLANTISINDA, TÜRKİYE’DEKİ 321 BİN ÇİFTÇİYİ YAKINDAN İLGİLENDİREN DESTEK PAKETİNİ AÇIKLADILAR.

<İ>AÇIKLANAN DESTEK PAKETİNDE; TARIMSAL SULAMADA KULLANILAN ELEKTRİK BORCUNA İLİŞKİN “ENERJİ BARIŞI”NIN GETİRİLMESİ, MAZOT, GÜBRE VE TOHUMLUĞA DESTEK SAĞLANMASI, TARIMSAL KREDİ HACMİNİN GENİŞLETİLMESİ, YAĞ BİTKİLERİNE YAPILAN PRİM ÖDEMELERİNİN ARTIRILMASI, DOĞRUDAN GELİR DESTEĞİ SİSTEMİNİN DEĞİŞTİRİLMESİ VE ÖDEMELERİN ZAMANINDA YAPILMASI, PATATES SORUNUNUN ÇÖZÜLMESİ VE TARIM GÖNÜLLÜSÜ SAYISININ İKİ YA DA ÜÇ BİNE ÇIKARILMASI BULUNUYOR.

<İ>AÇIKLANAN PAKETİN, ZOR BİR DÖNEMDEN GEÇEN TARIM SEKTÖRÜNDE BİR İYİLEŞME SAĞLAYIP SAĞLAMAYACAĞINI, ‘TÜRK MÜHENDİS VE MİMAR ODALARI BİRLİĞİ’NE BAĞLI VE TÜRKİYE GENELİNDE 28 ŞUBE VE 58 TEMSİLCİLİK İLE FAALİYET GÖSTEREN ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI BAŞKANI GÖKHAN GÜNAYDIN’A SORDUK. GÜNAYDIN, İKTİDARIN TARIM SEKTÖRÜNE VERDİĞİ ÖNEMİN, SÖYLEMLERİYLE DEĞİL, GERÇEKLEŞTİRİLEN İŞ VE İŞLEMLERLE, UYGULANAN POLİTİKALARLA ÖLÇÜLEBİLECEĞİNİN ALTINI ÇİZDİ. TARIM SEKTÖRÜNÜ, YAPISAL OLARAK DÖNÜŞTÜRÜCÜ, GELİŞTİRİCİ, KALICI POLİTİKALARA GEREKSİNİMİ OLDUĞUNU İFADE EDEN GÜNAYDIN, SEKTÖRDE DÜŞÜK MALİYET-YÜKSEK VERİMLİLİK HEDEFİ İÇİN İSE TARIMSAL KAMU YATIRIMI EKSİKLİĞİNİN GİDERİLMESİ VE ÜLKE YARARINA REKABET EDEBİLİR BİR SEKTÖR YARATILABİLMESİ İÇİN, ÖNÜMÜZDEKİ ON YILDA, TARIMA HER YIL 10 MİLYAR DOLAR KAYNAK AKTARAN BİR POLİTİKA ANLAYIŞINA GEREKSİNİM OLDUĞUNU SÖYLEDİ.

<İ>GIDA- TARIMSAL SULAMADA KULLANILAN ELEKTRİK BORCUNA İLİŞKİN ‘ENERJİ BARIŞI’NIN GETİRİLMESİ ÖNGÖRÜLÜYOR. BU UYGULAMA ÜRETİCİNİN SULAMA SORUNUNA KALICI BİR ÇÖZÜM GETİREBİLECEK Mİ?

GÜNAYDIN- TÜRKİYE’DE, TARIMSAL SULAMA YATIRIMLARININ YETERSİZLİĞİ ÇERÇEVESİNDE, ÇİFTÇİ, KUYULARDAN YA DA NEHİRLERDEN SU ÇEKEREK SULAMA YAPIYOR. ÜRETİCİNİN TARIMSAL ÜRETİM YAPMAK İÇİN KULLANDIĞI ELEKTRİK ENERJİSİNE, HİÇBİR DESTEK VERİLMİYOR. BU ÇERÇEVEDE, ÜRETİCİLER, EN DÜŞÜĞÜ 50 MİLYAR TL OLAN ELEKTRİK BORÇLARI İLE KARŞI KARŞIYA KALDILAR. ÜRETİCİNİN BORCUNU ÖDEYEBİLMESİ, DOĞRUDAN GELİR DESTEĞİNİ (DGD) YETERLİ DÜZEYDE VE ZAMANINDA ALABİLMESİ, ÜRÜNÜNÜ DEĞER FİYATTAN SATABİLMESİ İLE OLANAKLI. BUNA KARŞILIK TÜRKİYE’DE ZATEN YETERSİZ OLAN VE GERÇEK ÜRETİCİYE ULAŞMA KONUSUNDA ÖNEMLİ AÇIKLARI OLAN DGD ÖDEMELERİ ZAMANINDA YAPILMIYOR, BİR YILA YAKLAŞAN GECİKMELER SÖZ KONUSU OLABİLİYOR. DİĞER YANDAN, 2004 YILINDA PAMUK ÜRETİM MALİYETİ 900 BİN TL DÜZEYİNDE İKEN, PAMUK FİYATLARI 400 BİN TL DÜZEYİNDE KALDIĞINDA, KİMİ YÖRELERDE ÜRETİCİ PAMUĞUNU TOPLAYAMAMIŞTI. AYNI ŞEKİLDE, BUĞDAY MALİYETİ 400 BİN TL’NİN ÜZERİNDE İKEN, ÜRETİCİ BUĞDAYINI 280 BİN TL’DEN ELİNDEN ÇIKARMAK ZORUNDA KALDI. BU KOŞULLAR ALTINDA, ÜRETİCİ DİĞER BORÇLARINI ÖDEYEMEDİĞİ GİBİ, ELEKTRİK BORCUNU DA ÖDEYEMEDİ. SEÇİM MEYDANLARINDA, ÖZELLİKLE NEVŞEHİR YÖRESİNDE, ELEKTRİK BORCUNA AF GETİRİLECEĞİ YOLUNDAKİ BİR SÖYLEMİN DİLE GETİRİLMESİ, SORUNUN BU BOYUTA ULAŞMASININ BİR DİĞER ETKENİ. BU ÇERÇEVEDE HÜKÜMET, TARIMSAL SULAMADA KULLANILAN ELEKTRİK ENERJİSİNİN 660 TRİLYON TL ANA PARASI DIŞINDAKİ BORCUNUN FAİZLERİNİN SİLİNECEĞİNİ, BORCUN TARIMSAL TEFE İLE YENİDEN YAPILANDIRILARAK 36 AY TAKSİTLENDİRİLECEĞİNİ BELİRTTİ. YAKLAŞIM, ÜRETİCİ AÇISINDAN YAKICI BİR SORUNA, GEÇİCİ ÇÖZÜM BULMA KOLAYCILIĞINI YANSITIYOR. DGD ÖDEMESİ UZUN SÜRELER GECİKTİRİLİRKEN ÜRETİCİYE HERHANGİ BİR FAİZ ÖDEMESİ YAPILMAMASINA KOŞUT OLARAK, ÜRETİCİDEN ELEKTRİK ENERJİSİ BEDELİ ALACAĞI TAHSİL EDİLİRKEN DE FAİZ ALINMAMASI DOĞAL SAYILMALI. BUNA KARŞILIK AÇIKLAMALARDA BİR TARAFTAN ANA PARA DIŞINDAKİ FAİZLERİN SİLİNECEĞİ BELİRTİLİRKEN, DİĞER TARAFTAN BORCUN “TARIMSAL TEFE” İLE YENİDEN YAPILANDIRILACAĞI SÖYLENİYOR. “TARIMSAL TEFE” SÖYLEMİ, PİYASA FAİZ ORANLARININ BİR MİKTAR ALTINDA OLMAKLA BİRLİKTE, BİR FAİZ UYGULANACAĞINI ORTAYA KOYUYOR. BU ALANDA UYGULANACAK KALICI YAPISAL ÖNLEM, TARIMDA KULLANILAN ELEKTRİK ENERJİSİ BEDELİNİN, KURALA BAĞLI OLARAK SÜBVANSE EDİLMESİDİR. TARIMSAL ÜRETİMİN SÜRDÜRÜLEBİLİR OLMASI İÇİN BUNA YÖNELİK BİR DÜZENLEMENİN İVEDİLİKLE YAPILMASINDA YARAR GÖRÜLÜYOR.

<İ>GIDA- HÜKÜMET, MAZOT, GÜBRE VE TOHUMLUĞA DESTEK SAĞLANMASI ÇERÇEVESİNDE, BU GİRDİLERE YÖNELİK SÜBVANSİYON UYGULANACAĞINI BELİRTTİ. ÜRETİCİ İÇİN BU NE ANLAMA GELİYOR?

GÜNAYDIN- TARIMSAL ÜRÜN FİYATLARININ HEMEN TÜMÜNÜN BİR ÖNCEKİ YIL DEĞERLERİNİN BİLE ALTINA İNDİĞİ 2004 YILINDA, GİRDİ FİYATLARINDAKİ İNANILMAZ ARTIŞLAR, ÜRETİCİNİN BELİNİ KIRDI. TÜRKİYE, IMF VE DÜNYA BANKASI ARACILIĞIYLA YÜRÜTTÜĞÜ ‘TARIM REFORMU’ UYGULAMALARI ÇERÇEVESİNDE, GÜBRE-TARIMSAL İLAÇ DESTEĞİNİ TÜMÜYLE SIFIRLADI. DGD ÖDEMELERİNİ BİR BÖLÜMÜNÜN AYRILDIĞI MAZOTA İSE, AZAMİ 500 DEKARA KADAR OLMAK KAYDIYLA, 3.9 MİLYON TL/DEKAR DESTEK SAĞLANDIĞI İFADE EDİLİYOR. TÜRKİYE TARIM SEKTÖRÜNDE 2.5 MİLYON TON DÜZEYİNDE MAZOT KULLANILIRKEN; 4.1 MİLYON TARIM ÜRETİCİSİNDEN ANCAK 2.6 MİLYONU, 26 MİLYON HEKTAR TARIM ALANININ ANCAK 16 MİLYON HEKTARI İÇİN DGD BAŞVURUSU YAPABİLDİĞİNDE, ‘MAZOT DESTEĞİ’NDEN ÜRETİCİNİN YÜZDE 60’I, TARIM ALANININ İSE YÜZDE 63’Ü YARARLANABİLİYOR. KALDI Kİ, TOPLAMI 640 TRİLYON TL OLAN DESTEK, DGD’NİN İÇİNDE KAYBOLMAKTA VE TARIMSAL FAALİYET DÖNEMLERİNDE ÖDENMEDİĞİNDEN GERÇEK BİR DESTEK NİTELİĞİNE KAVUŞAMAMAKTADIR.

<İ>GIDA- BAŞBAKAN YAPTIĞI AÇIKLAMADA TARIMSAL KREDİ HACMİNİN GENİŞLETİLECEĞİNİ BİLDİRDİ. 2005 YILINDA ZİRAAT BANKASI ARACILIĞIYLA 1.3 KATRİLYON, TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİ (TKK) ARACILIĞIYLA 1.2 KATRİLYON TL OLMAK ÜZERE TOPLAM 2.5 KATRİLYON TL’LİK TARIMSAL KREDİ HACMİNİN OLUŞTURULDUĞUNU, TARIM SEKTÖRÜNE KULLANDIRILACAĞINI BELİRTTİ. PEKİ BU UYGULAMA ÇİFTÇİNİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRECEK Mİ?

GÜNAYDIN- BİLİNDİĞİ GİBİ, GEÇEN YIL, TCZB VE TKK’YE OLAN TOPLAM 2.7 KATRİLYON TL’LİK BORÇLARINI ÖDEYEMEYEN VE HACİZ KISKACI ALTINDA OLAN ÜRETİCİ BORÇLARI YENİDEN YAPILANDIRILDI. YİNE, 2004 YILINDA 2 KATRİLYON TL’NİN ÜZERİNDE SELEKTİF KREDİ HACMİ ‘YARATILMASINA’ KARŞIN, KULLANILAN KREDİ MİKTARI TCZB’DEN 307 TRİLYON, TKK’DEN 234 TRİLYON OLMAK ÜZERE TOPLAM 604 TRİLYON TL İLE SINIRLI KALDI. BU VERİLER ŞUNU GÖSTERMEKTEDİR Kİ, GİDEREK GERİLEYEN BİR TARIMSAL YAPI VE AZALAN TARIMSAL GELİR SÖZ KONUSU İKEN, TARIM ÜRETİCİSİNİN FAİZLE PARA KULLANMASI MÜMKÜN OLMUYOR. BU GERÇEKLER ORTADA İKEN VE 2004 YILININ KREDİ HACMİNİN NEREDEYSE 1.5 KATRİLYONLUK KISMI KULLANILMAMIŞ İKEN, “2005 YILINDA 2.5 KATRİLYON TL’LİK KREDİ HACMİ YARATMA” OLGUSU ÜRETİCİYE İNANDIRICI GELMİYOR.

<İ>GIDA- DGD UYGULAMALARI İLE İLGİLİ YAPILAN AÇIKLAMADA, ÖDEMELERİN ÜRÜNE, ÜRETİCİYE VE TEKNOLOJİYE ODAKLI OLARAK KURGULANACAĞI, DGD’NİN TOPLAM DESTEK DÜZEYİ İÇİNDEKİ ORANININ YÜZDE 45’E İNDİRİLECEĞİ BELİRTİLİYOR. BUNA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİNİZ NELERDİR?

GÜNAYDIN- ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI OLARAK, DGD PİLOT UYGULAMASI BAŞLATILDIĞI GÜNDEN BU YANA, DGD’NİN VERİME, ÜRÜNE VE BÖLGEYE GÖRE FARKLILAŞTIRILMASI VE ÜRETİM PLANLAMASININ BİR ARACI OLARAK KULLANILMASI; BUNUNLA BİRLİKTE; DTÖ TAAHHÜTLERİ ÇERÇEVESİNDE, GİRDİ, ÇIKTI, PAZARLAMA, İŞLEME, ÖRGÜTLENME VB. DESTEKLERLE BİRLİKTE UYGULANMASI GEREKTİĞİNİ SÖYLÜYORDUK. DGD SİSTEMİNDEKİ DÖNÜŞÜM, DGD’NİN PLANLAMA ARACI OLARAK KULLANILMASI VE TOPLAM DESTEK İÇİNDEKİ ORANININ DÜŞÜRÜLMESİ OLUMLU BİR GELİŞME. ANCAK BU SİSTEM, DGD DIŞINA ÇIKARILMASI SÖZ KONUSU OLABİLECEK ÜRÜN YELPAZESİNİN TÜMÜYLE DESTEKSİZ BIRAKILMASI SONUCUNU DOĞURMAMALI.

<İ>GIDA- BİRİNCİ YILINI DOLDURAN TARIM GÖNÜLLÜSÜ PROJESİNE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİNİZ NELERDİR? ZİRAAT MÜHENDİSLERİ AÇISINDAN BU BİR YILI DEĞERLENDİREBİLİR MİSİNİZ? BU UYGULAMANIN GELECEĞİNİ NASIL GÖRÜYORSUNUZ?

GÜNAYDIN- ÖNCELİKLE BELİRTİLMELİDİR Kİ, SEKİZİNCİ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI ÖZEL İHTİSAS KOMİSYONU RAPORLARINA GÖRE, TÜRKİYE’NİN VERİLİ EKOLOJİK VE COĞRAFİ YAPISINDA, 160 BİN ZİRAAT MÜHENDİSİNE GEREKSİNİM VAR. BUNA KARŞILIK, 60 BİN ZİRAAT MÜHENDİSİNİN 10 BİNİ İŞSİZ KONUMDA. BU DURUM, AÇIKÇA, TÜRKİYE’NİN KULLANAMADIĞI TARIM POTANSİYELİNE VURGU YAPMAKTA. YİNE BU BAĞLAMDA OLMAK ÜZERE, TARIM BAKANLIĞI KADROLARININ YÜZDE 30’DAN FAZLASI BOŞ DURUMDA VE BAKANLIK 1989 YILINDAN BERİ ZİRAAT MÜHENDİSİ İSTİHDAM ETMİYOR. İŞTE BU ORTAMDA, 2004 YILI BAŞINDA UYGULAMAYA KONAN ‘1000 KÖYE 1000 TARIM GÖNÜLLÜSÜ’ PROJESİ ÇERÇEVESİNDE GÖREVE BAŞLAYAN TEKNİK ELEMANLAR, TÜM ZORLUKLARA KARŞIN, ÜLKEYE VE TARIM SEKTÖRÜNE HİZMET ETMEYE ÇALIŞIYOR. PROJE’NİN BAŞLANGICINDA, ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI GENİŞ BİR AÇIKLAMA YAPARAK, GÖRÜŞ VE ÖNERİLERİNİ ORTAYA KOYDU. BUNLARDAN BAKANLIK TARAFINDAN DİKKATE ALINMAYANLARIN HEPSİ, ÖNEMLİ SORUN ALANLARI OLARAK ŞU ANDA HERKES TARAFINDAN GÖRÜLÜYOR. BAŞLANGIÇTA TEKNİK ELEMANLARIN YALNIZCA MÜLAKAT YOLUYLA SEÇİMİ, HEM SINAVI KAZANAN HEM DE KAZANAMAYAN ZİRAAT MÜHENDİSİ-VETERİNER HEKİMLER İÇİN HAKLI-HAKSIZ ÇEŞİTLİ SPEKÜLASYONLAR DOĞMASINA NEDEN OLDU. SİYASAL ORTAMDA, TÜMÜYLE OBJEKTİF BİR MÜLAKAT SINAVI YAPILABİLMESİNİN OLANAKSIZLIĞI ORTADA. AYRICA, ÇALIŞMAYA BAŞLAYAN ‘GÖNÜLLÜLER’ İÇİN BÜTÇEYE ÖDENEK KONULMAMASI; MAAŞLARIN ÖZEL İDARE-VALİLİK-MESLEK ÖRGÜTLERİ-ÖZEL SEKTÖR TARAFINDAN ÖDENİYOR OLMASI, MAAŞLARININ ZAMANINDA ÖDENMEMESİ DAHİL ÇEŞİTLİ SIKINTILARA YOL AÇIYOR. SOSYAL GÜVENLİK, BARINMA, ULAŞIM, EĞİTİM VE YAYIM FAALİYETLERİNİN GERÇEKLEŞTİRİLMESİ, BAKANLIK TAŞRA TEŞKİLATI İLE KOORDİNASYON DİĞER SORUN ALANLARI OLARAK KENDİSİNİ GÖSTERİYOR. HEPSİNDEN ÖNEMLİSİ, 2002 YILINDAN BU YANA ÜÇ YIL ÜST ÜSTE KÜÇÜLEN TARIM SEKTÖRÜ SÖZ KONUSU İKEN, KÖYLERDE GÖREV YAPAN ARKADAŞLARIMIZ, TÜM ÖZVERİLERİNE KARŞIN ANCAK SINIRLI BAŞARILAR ELDE EDEBİLECEKLERDİR. BAŞBAKAN, BİRİNCİ YILINI DOLDURAN TARIM GÖNÜLLÜSÜ PROJESİ ÇERÇEVESİNDE, MEVCUT BİN ZİRAAT MÜHENDİSİ VE VETERİNER HEKİME ÖNÜMÜZDEKİ YIL BİN YA DA 2 BİN KİŞİNİN DAHA EKLENEBİLECEĞİNİ İFADE ETMİŞTİR. BU ÇERÇEVEDE YENİ BİN YA DA 2 BİN TEKNİK ELEMANIN, TÜM BU SORUN ALANLARINDA BİR İYİLEŞTİRME SAĞLANDIKTAN SONRA GÖREVE BAŞLATILMASININ YARARLI OLACAĞI AÇIK. ANCAK HEPSİNDEN ÖNEMLİSİ, TARIM SEKTÖRÜNÜN KALKINMASINDA ÖNEMLİ YERİ OLAN ZİRAAT MÜHENDİSİ İSTİHDAMINA KÖKLÜ VE YAPISAL AÇILIMLAR GETİRİLMELİ.

<İ>GIDA- 2005 YILINDA YAĞ BİTKİLERİNE PRİM ÖDENMESİ VE PATATESTEN YEM BİTKİLERİ VE MEYVECİLİĞE GEÇİŞ YAPACAK ÜRETİCİLER İÇİN 15 TRİLYON TL’LİK BİR KAYNAK AYRILMASI ÖNGÖRÜLÜYOR. BUNU BİRAZ AÇABİLİR MİSİNİZ? ÇİFTÇİYE OLUMLU-OLUMSUZ ETKİLERİ NELER OLACAKTIR?

GÜNAYDIN- TÜRKİYE’DE PAMUK, ZEYTİNYAĞI, AYÇİÇEĞİ, SOYA, KANOLA VE DANE MISIRA 2003 YILINDA 282 TRİLYON TL PRİM ÖDEMESİ YAPILMIŞKEN, BAŞBAKAN, PRİM MİKTARININ 2005 YILINDA ÖDENMEK ÜZERE 2004 YILINDA 600 TRİLYON TL’YE ÇIKARILACAĞINI VE BUNUN YÜZDE 68’İ OLAN 411 TRİLYON TL’NİN PAMUĞA ÖDENECEĞİNİ BELİRTMİŞ, AYRICA SERTİFİKALI PAMUK TOHUMLUĞUNA 190 BİN İLA 228 BİN TL/KG DESTEK VERİLECEĞİNİ AÇIKLAMIŞTIR. BİLİNDİĞİ GİBİ TÜRKİYE, PETROLDEN SONRA EN YÜKSEK DIŞALIM BEDELİNİ YAĞ VE LİF BİTKİLERİNE ÖDÜYOR. 2003 YILINDA 1.8 MİLYON TON MISIR, 500 BİN TON PAMUK DIŞALIMI YAPILIRKEN, YAĞ BİTKİLERİNE 850 MİLYON DOLAR, PAMUĞA İSE 500 MİLYON DOLAR ÖDENDİ. BU ÜRÜNLERE AB ÜYESİ ÜLKELER VE ABD YÜKSEK ORANDA DESTEK SAĞLARKEN, ÜLKEMİZDE DESTEK DÜZEYİNİN SON DERECE AZ OLMASI DIŞALIMI ARTIRIYOR. ÖTE YANDAN ZEYTİNYAĞI, AYÇİÇEĞİ, SOYA, KANOLA VE DANE MISIR İÇİN YALNIZCA 189 TRİLYON TL AYRILMIŞ OLMASI, 1 MİLYAR DOLARA YAKIN DIŞALIM PARASI ÖDENEN YAĞ BİTKİLERİNİN GENELİ AÇISINDAN SORUNUN ARTARAK SÜRECİĞİNİ GÖSTERİYOR. PATATES SORUNUNA GELİNCE; TÜRKİYE’NİN EN ÖNEMLİ PATATES ÜRETİM BÖLGESİ OLAN NİĞDE VE NEVŞEHİR’DE ORTAYA ÇIKAN PATATES KANSERİNE KARŞI, ZAMANINDA UYGUN KÜLTÜREL ÖNLEMLER ALINMADIĞI İÇİN, YÖREDE PATATES ÜRETİMİ OLANAKSIZ HALE GELDİ. ANILAN BÖLGEDE, UZUN SÜRE PATATES EKİLMEMESİ GEREKİYOR. BUNA KARŞIN PATATES, BÖLGE EKONOMİSİNDE BÜYÜK YER TUTUYOR. BU BAĞLAMDA, PATATES EKİMİ YAPAMAYACAK ÜRETİCİNİN ALTERNATİF ÜRÜNLERE GEÇİŞİNİN, TEKNİK VE EKONOMİK ARAÇLAR KULLANILARAK YAPILMASI DOĞRU BİR YAKLAŞIM. NE YAZIK Kİ, NİĞDE VE NEVŞEHİR YÖRESİNDEKİ PATATES SORUNUNA, ANCAK SİYASİ BİR SORUNA DÖNÜŞME EĞİLİMİ GÖSTERDİKTEN SORA ‘İLGİ DUYULMUŞTUR.’ BU DURUM, TARIM SORUNLARINI SİYASET İLE İLİŞKİLENME BİÇİMİNİ GÖSTERMESİ BAKIMINDAN NOT EDİLMELİ.

<İ>GIDA- 2005 YILI HAYVANCILIK POLİTİKALARI HAKKINDA BİLGİ VERİR MİSİNİZ?

GÜNAYDIN- BAŞBAKAN, ET VE BALIK KURUMU’NA BAĞLI ERZURUM, KARS, BİNGÖL, DİYARBAKIR, SİNCAN VE SAKARYA KOMBİNALARININ TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI BÜNYESİNE ALINACAĞINI, HAYVANCILIK DESTEKLERİNİN ARTIRILACAĞINI İFADE ETTİ. TÜRKİYE’DE TARIMSAL ALT SEKTÖRLER İÇİNDE EN BÜYÜK ÇÖKÜŞ, HAYVANCILIK ALANINDA YAŞANIYOR. BUNDA; GİRDİ MALİYETLERİNİN YÜKSEKLİĞİ, ÇAYIR VE MERALARDAN YARARLANMA OLANAKLARININ ÇEŞİTLİ NEDENLERLE KISITLANMASI GİBİ ETKENLER YANINDA, ET BALIK KURUMU, SÜT ENDÜSTRİSİ KURUMU VE YEMSAN ÖZELLEŞTİRMELERİ BAŞAT ROL OYNADI. BU KONUDAKİ TÜM AÇIKLAMALARIMIZIN TERSİNE ISRARLA ÖZELLEŞTİRME UYGULAMALARINI SAVUNAN, TŞFAŞ VE TEKEL’İN DE ÖZELLEŞTİRİLEREK YABANCI SERMAYEYE GEÇİŞİNE YÖNELİK UYGULAMALARI SÜRDÜREN HÜKÜMETİN, HAYVANCILIK ALANINDA YAŞANAN ÇÖKÜŞÜ ENGELLEMEK İÇ İN EBK KOMBİNALARINDAN KALANLARI BAKANLIK BÜNYESİNDE TOPLAMAYA ÇALIŞMASI, EL YORDAMIYLA DA OLSA, HÜKÜMETİN, KAMUSAL PİYASA DÜZENLEME GÜCÜ OLMAKSIZIN TARIM POLİTİKASI UYGULANAMAYACAĞI GERÇEĞİNİ FARK ETMESİ AÇISINDAN OLUMLU BİR GELİŞME.

<İ>GIDA- ÖNERİLERİNİZ NELERDİR?

GÜNAYDIN- ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI’NIN AYRINTILI RAPORLARI İLE AÇIKLADIĞI ÜZERE, SEKTÖRDE DÜŞÜK MALİYET-YÜKSEK VERİMLİLİK HEDEFİ İÇİN GEREKLİ TARIMSAL KAMU YATIRIMI EKSİKLİĞİNİN GİDERİLMESİ VE ÜLKE YARARINA REKABET EDEBİLİR BİR SEKTÖR YARATILABİLMESİ İÇİN ÖNÜMÜZDEKİ ON YILDA, TARIMA YILDA 10 MİLYAR DOLAR KAYNAK AKTARAN BİR POLİTİKA ANLAYIŞINA GEREKSİNİM VAR. BUNUN DIŞINDA, ÜLKE BÜTÇESİ YASALAŞTIKTAN YALNIZCA BİR AY SONRA, YENİ KAYNAK GÖSTERMEDEN, VAATLERE DAYALI VE SİYASETİ KURTARMAYA ODAKLI ARAYIŞLAR, SEKTÖR ÜZERİNDE OLUMLU VE KALICI BİR ETKİ YARATMAYACAKTIR.

Okunma Sayısı: 562