GIDA EGEMENLİĞİ: 21. YÜZYILIN AYIBI AÇLIK" SEMPOZYUMU

GIDA EGEMENLİĞİ: 21. YÜZYILIN AYIBI AÇLIK" SEMPOZYUMU
MERKEZ
17.10.2008

ODA'mızın, 16 Ekim Dünya Gıda Günü nedeniyle KMO ile birlikte düzenlediği sempozyum, büyük ilgi gördü.

 

ODA‘mızın "Dünya Gıda Günü" nedeniyle Kimya Mühendisleri Odası ile birlikte düzenlediği, "Gıda Egemenliği: 21. Yüzyılın Ayıbı Açlık" Sempozyumu, 16 Ekim 2008 tarihinde Milli Kütüphane‘de gerçekleştirildi.

Sempozyumun açılışında konuşan KMO Başkanı Mehmet BESLEME, tarım ve gıdanın piyasalaştırıldığına işaret ederek, "Gıdaya ulaşmak temel bir hak. Gıda egemenliği hakkında sahip çıkıyoruz" dedi.

ODA‘mız Başkanı Gökhan GÜNAYDIN, Türkiye‘de nüfusun üçte biri olan 20 milyon kişinin yardım almazsa açlıktan ölme durumunda olduğunu ifade etti. Türkiye‘nin üretimden kopartıldığını, tahılda bile dışa bağımlı hale getirildiğini anlatan Günaydın, sorunun 2007 ve 2008‘deki kuraklıkla açıklanamayacak kadar büyük olduğunu kaydetti. Bitkisel üretimin yanı sıra büyükbaş ve küçükbaş hayvancılığın da giderek azaldığına işaret eden GÜNAYDIN,  şeker fabrikaları ve TİGEM‘lerin özelleştirilmek istendiğini anımsatarak, "Anadolu‘nun can damarları kesiliyor" dedi.

Hükümetin tarıma verdiği 5 milyar YTL‘lik bütçenin, mazot üzerinden alınan ÖTV ve KDV gibi dolaylı vergilerle geri alındığını anlatan GÜNAYDIN, "Türkiye‘de tarım, desteklenmiyor, vergilendiriliyor. Verilen destek, mazot ile geri alınıyor" diye konuştu.  

TMMOB Başkanı Mehmet SOĞANCI da gıda alanında egemen olan neoliberal politikaların yarattığı ekonomik krizin faturasının yine emekçilere çıkarılmak istendiğini söyledi.

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr Cemal TALUĞ, 21. yüzyılın çok büyük bir ayıbı olan "açlığın" üretim azlığının değil, yoksulluk ve dağıtım düzenindeki adaletsizliğin bir sonucu olduğunu söyledi. TALUĞ, Türkiye‘nin tarım ve gıda alanındaki kapasitesini geliştirmesi ve tarıma yatırım yapması gerektiğini söyledi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Cevdet SELVİ, hükümetin teslimiyetçi politikaları kabul ettiğini belirterek, "Bir ülke talimatla yönetilmeye kalkışılırsa geleceği nokta işte budur. Türkiye iyi yönetilirse kısa sürede sorunlarını aşabilir" dedi.

DSP Genel Başkanı Zeki SEZER, Türkiye‘de sosyal adalette sorunlar bulunduğuna, yirmi milyon insanın açlık sınırının altında olduğuna dikkat çekti. SEZER, "Avrupa Birliği ülkeleri çiftçisini 70 milyar Euro‘ya, ABD 40-50 milyar dolara varan miktarlarla desteklerken, bizim ülkemizde üreticiye, çiftçiye 4 milyar dolarlık desteğimiz de çok görülüyor" diye konuştu.

Etkinlikte, temsili olarak bir Arap şeyhi ile bir Amerikalıyı canlandıran Ziraat Fakültesi öğrencileri de küçük bir oyun sahnelediler.

Sempozyumda daha sonra ODA‘mız ve KMO tarafından hazırlanan "Anadolu‘nun Can Damarları / TİGEM‘ler - Şeker Fabrikaları" konulu özel sunu gerçekleştirildi. Ayrıca Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI tarafından TİGEM‘lerin özelleştirilmesine karşı Kamuoyuna Çağrı metni okundu.

Alanında uzman akademisyenler, siyasetçiler ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin konuşmacı olarak yer aldığı sempozyumda, "Gıda Egemenliği" ve "Türkiye Açlıktan Nasıl Korunur?" başlıklı oturumlar gerçekleştirildi. Gün boyunca büyük bir ilgiyle izlenen sempozyumun tamamlanmasının ardından kokteyl düzenlendi. Daha sonra sahne alan ODA‘mız Türk Halk Müziği Korosu‘nun konseri de beğeniyle karşılandı.

Okunma Sayısı: 1154
Fotoğraf Galerisi