GIDA FİYATLARI DÖRT YILDA YÜZDE 100 ARTTI - EVRENSEL

MERKEZ
16.10.2012
 

 

BUGÜN Dünya Gıda Günü...

 Gıda, Kimya ve Ziraat Mühendisleri Odaları Genel Başkanları Dünya Gıda Günü nedeniyle yaptıkları açıklamada, gıdanın serbest piyasa ekonomisinin insafına bırakılamayacağını söyledi. Temel gıda maddeleri fiyatlarının son dört yılda yüzde 100 arttığına dikkat çekilen açıklamada kooperatiflerin güçlendirilmesi gerektiği ifade edildi.

Gıda Mühendisleri Odası Genel Başkanı Petek Ataman, Kimya Mühendisleri Odası Genel Başkanı Mehmet Besleme ve Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Turhan Tuncer`in yaptığı ortak açıklamada Birleşmiş Milletler Tarım ve Gıda Örgütü`nün (FAO) Dünya Gıda Gününün ana temasını "Dünyayı Beslenmenin Anahtarı Tarımsal Kooperatifler" olarak ilan ettiğini hatırlatıldı.

Açıklamada, "İnsanların bir yandan açlıktan bir yandan obezite nedeniyle hastalıklar yaşadığı bir dünyadayız. Özellikle son yıllarda gündem işgal etmekte olan temel ürünlerin yetiştirildiği ülkelerde yaşanan doğal afetler, iklimdeki istikrarsızlıklar ve bir yanda gıda artıklarını çöpe atan ülkeler varken, bir yanda açlığın yaşanıyor oluşu ve bu koşullarda gıda ticaretinin tümüyle serbestleştirilmesi; tarımsal fiyatların ve üretimin dış etkilere ve spekülasyona daha açık hale gelmesi; tarımsal üretimin sürdürülebilirliğini sağlayacak politikaların önemini de bir kez daha gözler önüne sermiştir" denildi.

ÇİFTÇİ ZOR KOŞULLAR İÇERİSİNDE

Gıdanın önemine dikkat çekilen açıklamada, "Açlık tehlikesi bu kadar belirgin iken, gıdanın serbest piyasa ekonomisinin insafına bırakılamayacağı bilinmektedir. Dünya Bankası`nın rakamlarına göre temel gıda fiyatları son dört yılda yüzde 100`e yakın artmıştır" ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, yaşanan bu olumsuzlukların üretimle meşgul olan çiftçiyi, üretimden uzaklaştırabileceği belirtilerek, "Kırsal ve kentsel hayatta yoksulluk artmakta; üretici tarımsal üretimden vazgeçerek şehirlere göç etmekte, üreticinin etkin bir örgütlülük içinde olmaması bu süreci hızlandırmaktadır. Tarımsal üretimle uğraşanlar zorlu bir yaşam içerisindedirler. Üretime küsen üreticiyi daha sonra geri döndürmek mümkün olmayacaktır" denildi.

ÜRETİCİ ÜRÜNÜNÜ ARACISIZ ULAŞTIRMALI

Tarımsal üretim ve buna bağlı olarak küçük üreticinin hayatta kalması ve etkin üretim yapmasının yolunun tarımsal kooperatifler, üretici örgütleri ve güvenli üretimin anahtarının olduğu ifade edilen açıklamada, tarımsal kooperatifler ve üretici örgütleri olmaksızın izlenebilirliğin sağlanmasının olanaksız olduğu belirtildi. Açıklamada, "Kırdaki bu yıkıcılık karşısında direnmeye ve ayakta kalmaya çalışan üreticiler birlikte üretmek, paylaşmak ve birbirlerinin sorunlarından haberdar olmak durumundadır" denilerek, kırsaldaki üreticinin ürününü aracısız alıcısına ulaştırmasının sağlanması gerektiği vurgulandı.

 

Okunma Sayısı: 316