GIDA FİYATLARI ENDİŞE YARATIYOR - BİRGÜN

MERKEZ
14.03.2011
 

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Turhan Tuncer, küresel gıda fiyatlarında artışların büyük bir endişe kaynağı olduğunu söyledi.

Turhan Tuncer, 24 Şubat‘ta Resmi Gazete‘de yayımlanan tarımsal destek prim miktarlarını eleştiren bir açıklama yaptı. Hükümetin aldığı kararın milyonlarca çiftçiyi hayal kırıklığına uğrattığını ifade eden Tuncer, "İktidar, bu yıl yani 2011 için bütçeyi 312 milyar TL‘ye çıkarırken tarımsal destekleri 6 milyar TL‘de tutmuştur. Bu tutarın tarımda üretimi teşvik etmeyeceği açıktır" dedi.

BUĞDAY FİYATLARI İKİYE KATLANDI

Devletlerin tarımsal destekleri azaltma girişimlerinin Haiti, Bangladeş, Fas, Mısır, Tunus, Senegal, Zimbabve gibi yoksul ülkelerde ekmek isyanlarına neden olduğunu hatırlatan Turhan Tuncer, "Gıda fiyatları 2009 krizinin etkisiyle gerilemesine karşın, 2010 yılında yeniden yükselmeye başlamıştır. Buğday fiyatındaki artış da son 6 ayda %100‘ü geçmiştir" ifadesini kullandı.

FAİZİN YANINDA DEVEDE KULAK

Turhan, "Siyasi iktidar tarımda üretimi teşvik etmek yerine açığı et, yağ, hububat, vb. ithalatı ile giderme kolaycılığına kaçmakta; yıllık büyümesi yüzde yarımın bile altına düşmüş olan tarımı, merkezi bütçeden faizin onda biri kadar bile desteklememektedir. Merkezi bütçeden tarıma destek olarak aktarılan kaynaklar faiz harcamaları ile kıyaslandığında, devede kulak kalmaktadır. Tarımın bütçeden aldığı pay %2‘lerde iken faizinki %22-23 dolayındadır" dedi.

ÜRETİMİ TEŞVİK ETMEZ

Turhan, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"İktidar, bu yıl yani 2011 için bütçeyi 312 milyar TL‘ye çıkarırken tarımsal destekleri 6 milyar TL‘de tutmuştur. Bu tutarın tarımda üretimi teşvik etmeyeceği açıktır. En son 24 Şubat 2011 tarihli Resmi Gazete‘de yayımlanan prim desteklerine ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı milyonlarca çiftçide hayal kırıklığı yaratmıştır.

Üretimi artmayan bir ülkenin ithalatının artmasından daha doğal ne olabilir? Nitekim ülkemizde 2010 yılı itibariyle tarım ürünleri ithalatında Cumhuriyet tarihinin rekoru kırılmıştır. Uluslararası standart sanayi sınıflamasına göre 2010 yılında ithalat 6.5 milyar dolara ulaşmıştır. İktidarın hep ihracat rekoru kırmakla övündüğü Uluslararası Standart Ticaret Sınıflamasına göre de ithalat 12.9, ihracat ise 12.7 milyar dolardır. Yani 200 milyon dolarlık açık vardır.

TÜRKİYE NET İTHALATÇI OLDU

Hangi sisteme göre hesaplanırsa hesaplansın; Türkiye artık tarım ürünleri dış ticaretinde net ithalatçı konumundadır. Üstelik yıllarca uygulanan neoliberal hayvancılık politikaları sonucunu vermiş; Türkiye 2010 yılında canlı hayvan ve et ithalatının yanı sıra kurbanlıklarını da ithal eder hale düşürülmüştür. 2010 yılında canlı hayvan ve et ithalatının Türkiye‘ye maliyeti 600 milyon doları bulmuş; Türkiye kendi besicisinden esirgediği destekleri ithalat parası olarak yabancı ülkelere akıtmıştır. Hububat için ödenen bedel 1 milyar doları, bitkisel yağ ve yağlı tohumlar için ödenen bedel ise 2.5 milyar doları aşmıştır. Tütün için bile 400 milyon dolara yakın ithalat parası ödenmiştir.
Türkiye tarım ve gıdada ulus-ötesi tekellerin pazarı olmaktan ve ithalat sarmalından kurtulmak için; neoliberal politikalar dayatan tasfiye programları yerine kendi insanının ihtiyaçlarına ve ülkenin özgül ekolojik koşullarına uygun bilim, emek ve üretim odaklı tarım politikalarına geçmek zorundadır." BirGün

Okunma Sayısı: 458