GIDA GÜVENCESİNİN YAPI TAŞLARI: TARIMSAL KOOPERATİFLER SEMPOZYUMU

GIDA GÜVENCESİNİN YAPI TAŞLARI: TARIMSAL KOOPERATİFLER SEMPOZYUMU
MERKEZ
15.10.2012

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, Gıda Mühendisleri Odası ve Kimya Mühendisleri Odası, "Dünya Gıda Günü" nedeniyle ortaklaşa sempozyum düzenlediler.

 

 

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, Gıda Mühendisleri Odası ve Kimya Mühendisleri Odası, "Dünya Gıda Günü" nedeniyle 13 Ekim 2012 tarihinde, "Gıda Güvencesinin Yapı Taşları: Tarımsal Kooperatifler" konulu bir sempozyum düzenlediler.

Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi`nde yapılan sempozyumun açılışında, düzenleyici üç oda adına Öğrenci Temsilcisi, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi`nden Ece İRİCE, ODA Başkanımız Dr. Turhan TUNCER, TMMOB Başkanı Mehmet SOĞANCI, FAO Temsilcisi Mustapha SINACEUR, Çankaya Belediye Başkanı Bülent TANIK, MHP Genel Başkan Yardımcısı Hamit AYANOĞLU ve CHP Genel Başkan Yardımcısı, ODA`mız önceki dönem başkanlarından Doç. Dr. Gökhan GÜNAYDIN konuşma yaptılar.

ODA Başkanımız Dr. Turhan TUNCER konuşmasında, gıda fiyatlarının ürkütücü bir şekilde yükseldiğini, dünyada açlık ve iç savaşların giderek artmasından korkulduğunu anımsattı. Ülkelerin gıda üretimlerini acil olarak artırmaları gerekirken, Türkiye`de bunun tam tersi gelişmelerin yaşandığını belirten TUNCER, "Gıdada kendi kendine yeterlilik önemsenmemekte; gıda egemenliği hızla yitirilmektedir. İthalatı teşvik eden politikalar uygulanırken, kırsal ekonomi ciddi boyutta ihmal edilmektedir. Bugün tarımsal üretimimiz tıkanma noktasına gelmiştir. Çözüm için, çiftçilerin tarım ve pazarlama kooperatifleri şeklinde örgütlenmeleri; tarımsal ürünlerin üretim, işleme ve pazarlamasını kooperatifler yoluyla yapmaları büyük önem taşımaktadır" diye konuştu.

Gelişmekte olan birçok ülkede çiftçi örgütlerinin giderek büyüdüğünü anlatan TUNCER, kooperatifçiliğin Türkiye tarımına çok uygun bir örgütlenme biçimi olduğunu kaydetti. TUNCER, şu görüşleri dile getirdi:

"Kooperatifçilik sisteminin gelişmemiş olduğu bugün gelinen noktada, altyapısı yetersiz – bozuk olan Türkiye tarımı, girdi ve çıktıdan, üretim ve pazarlamaya kadar sorunlu bir yapı sergilemekte ve önemli ölçüde gizli işsizlik barındırmaktadır. Tarım sektörünün sorunlarının çözülmesi ve Türkiye`nin tarımda yeniden kendi kendine yeterliği yakalamasını istiyorsak, kooperatifçiği teşvik etmeli, arazilerimizi suyla buluşturmalı, temel ve stratejik ürünlerde ithalat yerine, akılcı bir politikayla ülkemizin tarım potansiyelini değerlendirmeli ve üretimi desteklemeliyiz. Sonuç olarak, güdümlü kooperatifçilik yerine, ortaklarının ürününü işleyip değerlendirerek iç ve dış piyasalarda pazarlayan, üreticiye girdi ve kredi desteği sağlayan kooperatifçilik anlayışının hakim kılınması gerekmektedir."

Alanında uzman akademisyenler, siyasetçiler ve sivil toplum örgütü yetkililerinin katıldığı Dünya Gıda Günü Sempozyumu kapsamında, "Gıda Hammaddesi Üretiminde Örgütlenme - Tarımsal Kooperatifler" ve "Uygun Olmayan Gıdaların Kamuoyuna Bildirilmesi" başlıklı oturumlar ile "Gıda Fiyatları Sorunsalı" konulu bir panel gerçekleştirildi.

"Gıda Hammaddesi Üretiminde Örgütlenme - Tarımsal Kooperatifler" başlıklı ilk oturumu ODA`mız II. Başkanı Prof. Dr. Melahat AVCI BİRSİN yönetti. Oturumda, Yönetim Kurulu Üyemiz ve Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent GÜLÇUBUK, FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül AKIN,  Köy-Koop Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Yakup YILDIZ ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü temsilcisi Dr. Nezaket CÖMERT konuşmacı olarak yer aldılar.

"Uygun Olmayan Gıdaların Kamuoyuna Bildirilmesi" başlıklı oturumu Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Petek ATAMAN yönetti. Oturumda, GıdaMO 2. Başkanı Dr. Bediha DEMİRÖZÜ, Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu temsilcisi İlknur MENLİK, TODAİE‘den Doç. Dr. A. Argun AKDOĞAN ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü yetkilisi Dr. Neslihan ALPER konuştular.

"Gıda Fiyatları Sorunsalı" konulu paneli de Kimya Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet BESLEME yönetti. Panelde, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Numan AKMAN, Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdullah ÖKTEM, TÜRKİYEM-BİR Yönetim Kurulu Başkanı M. Ülkü KARAKUŞ, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdoğan GÜNEŞ ve PANKOBİRLİK APK Müdür Yardımcısı Dr. F. Figen AR konuşmacı olarak yer aldılar.

İlgiyle izlenen sempozyum akşam verilen kokteyl ile sona erdi.

Okunma Sayısı: 1578
Fotoğraf Galerisi