GIDA HATTI: TARIM BAKANLIĞI KORONAVİRÜS BİLİM KURULU'NA ZİRAAT MÜHENDİSİ TEPKİSİ!- 30 MART 2020

GIDA HATTI: TARIM BAKANLIĞI KORONAVİRÜS BİLİM KURULU'NA ZİRAAT MÜHENDİSİ TEPKİSİ!- 30 MART 2020
MERKEZ
31.03.2020

"Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 9 kişilik COVID-19 Komisyonunda ziraat mühendisi olmamasına siyasiler ile Ziraat Mühendisleri Odası tepki gösterdi."

 

ziraat-muhendisi-gidahatti

Tarım ve Orman Bakanlığınca oluşturulan Bilim Kurulu’nda Ziraat Mühendisi bulunmamasına tepki yağdı. CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, “Bilim Kurulu Ziraat Mühendisi olmadan neyi tartışacak?” derken, Adana Milletvekili Ayhan Barut da, “Bakanlık Ziraat Mühendislerini yok sayıyor” dedi. Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı da, “Mesleğimiz dışlanarak ülkemizde tarım ve gıda sorunları çözülemez” açıklaması yaptı.

CHP Manisa Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Bekir Başevirgen, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, koronavirüs salgınıyla ilgili olarak oluşturduğu 9 kişilik COVID-19 Komisyonunda bir tane bile ziraat mühendisinin bulunmaması ile ilgili bir açıklama yaptı.

“Bilim Kurulu Ziraat Mühendisi olmadan neyi tartışacak?”

Oluşturulan bilim kurulunda bürokrat olarak Gıda ve Kontrol Genel Müdür Vekili ve Genel Müdür Yardımcısı ile 3 adet Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi, 3 adet Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi, 1 adet Tıp Fakültesi Öğretim Üyesinin bulunduğunu belirten Başevirgen, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bilim kuruluna bir tane bile ziraat mühendisi almayan Bakan, “Ziraat Mühendisi” diye bir meslek dalı olduğunu unuttu mu? Kurula ziraat mühendisi alınmaması, bu işe ne kadar ciddiyetsiz baktıklarının göstergesidir. Aralarında ziraat mühendisi olmayan kurul bir araya gelerek tarımsal ürün, tarımsal üretim ve sağlıklı gıda konusunda neyi tartışacak?

“Bakan yine şaşırtmadı”

Tarım Bakanlığı uyguladığı yanlış tarım politikalarına bir yenisini daha ekledi, Sayın Bakan bizi yine şaşırtmadı. Bilim Kurulu niteliğinde oluşturulan komisyonda, Ziraat Mühendisi ve/veya Ziraat Mühendisi Öğretim Üyesinin olmaması, sorunların çözümü için ziraat mühendislerinin görüşlerine önem verilmemesi, en basit ifade ile tarım sektörüne ve anılan meslek dalına ihanettir. Tarım açısından alınması gereken tedbirlerin görüşüleceği Bilim Kurulunda ziraat mühendisinin bulunmaması, tarıma verdikleri önemin net bir göstergesi olmuştur.”

“Tüm bileşenleri sürece dahil edin!”

CHP’li Başevirgen, içinden geçilen sürecin ayrıştırarak değil, birleştirici ve kapsayıcı bir iş birliği ile sürdürülmesi gerektiğini belirterek, “Tarımsal üretimin ve gıdanın stratejik önem arz ettiği bir süreçte oluşturulan kurula üretimle ilgili genel müdürlerin ve ziraat mühendislerinin dahil edilmemiş olması, COVID-19 ile mücadelede ziraat mühendislerinin devre dışı bırakılması büyük bir hatadır. Özellikle bu kritik süreçte Bakanlığın, tarım ve gıda sektörünün tüm bileşenlerini sürece dahil ederek bilimsel önlemlerle krizi yönetmeleri gerekmektedir.” dedi.

“Bakanlık Ziraat Mühendislerini yok sayıyor”

Koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı’nca 9 kişiden oluşturulan komisyonda bir tane ziraat mühendisinin yer almadığına dikkat çeken CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut da, “Salgın nedeniyle tarım, hayvancılık ve gıda alanında kararlar alması beklenen komisyon üyeleri arasında gıda mühendisi, veteriner, tıp doktoru var ama tek bir ziraat mühendisi bile yok. Elbette bu meslek grupları komisyonlarda olmalı. Ancak aralarında ziraat mühendislerinin de yer alması gerekmez mi? Ziraat mühendisi olmadan tarımla ilgili nasıl karar alıp, tavsiyeler verilecek? Bakanlıktan açıklama bekliyor, ziraat mühendislerini yok sayan anlayışı kınıyoruz” diye konuştu.

“Uyduruk değil, bilimsel olsun!”

Küresel ve ulusal çapta Koronavirüs salgınının sağlık ve ekonomiyi tehdit ettiğini ifade eden Barut, şunları vurguladı:

“Bu tehdidi ortadan kaldırmanın yolu; etkin önlem almak, tarım ve hayvancılığın ilgili ve yetkin tüm paydaşlarını bir araya getirip çareler bulmaktır. ‘Uyduruk’, ‘Dostlar alışverişte görsün’, ‘Yaptık, olduk’ veya ‘İşte kurduk’ diye değil, gerçek anlamda tarımın ve hayvancılığın tüm bileşenlerini, uzmanları, akademisyenleri ve konunun tüm muhataplarını barındıran ‘Tarımda Bilim Kurulu’ oluşturulmalı.

Tarım ve hayvancılık olmadan güvenli bir gelecekten, daha da doğrusu yarınlara ulaşmaktan söz bile edilemez. Gelin aklı başında herkesin dile getirdiği bu çağrımıza kulak verin. Yarın çok geç olmadan tarım ve hayvancılığımız için yani çocuklarımızın ve ülkemizin geleceği için kararlı bir adım atalım, sorunları kökünden çözecek politikalar geliştirelim.”

zmo-logo-gidahatti

Ziraat Mühendisleri Odası: “Mesleğimiz dışlanarak tarım ve gıda sorunları çözülemez”

Yazılı bir açıklama yapan TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Yönetim Kurulu Başkanı Baki Remzi Suiçmez de, Tarım ve Orman Bakanlığı COVID-19 Komisyonu içerinde Ziraat Mühendisliği mesleği ve meslektaşlarının dışlanması şiddetle kınadı, “Ziraat Mühendisliği Mesleği dışlanarak ülkemizde tarım ve gıda sorunları çözülemez” dedi.

Koronavirüs salgınının sektöre yıkıcı etkilerini en aza indirmek amacıyla “Tarımsal Üretim Seferberliği” ilan edilmesini talep ettiklerini hatırlatan Suiçmez, seferberliğin sağlıklı işletilebilmesi, çözüm önerilerinin geliştirilmesi ve uygulanabilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı’nın öncülüğünde Kamu, Üniversite, Meslek Odaları, Meslek Kuruluşları, ilgili Özel Sektör ve STK’ların temsil edildiği “Koronavirüs Tarım Bilim Kurulu” kurulmasını önerdiklerini vurguladı. Medyada, Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde “COVID-19 Komisyonu” kurulduğu haberlerinin yer aldığına dikkat çeken ZMO Başkanı Suiçmez, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Salgın nedeniyle tarım sektörü açısından alınması gereken önlemlerin görüşüleceği ve bir çeşit Bilim Kurulu niteliğinde kurulan Komisyonda, 1 adet bile Ziraat Mühendisi, Ziraat Mühendisi Öğretim Üyesinin olmaması, sorunların çözümü için görüşlerimize önem verilmemesi, mesleğimizin ve meslektaşlarımızın dışlanması, en basit ifade ile vahimdir.

“Ziraat Mühendisliği mesleğinin dışlanmasını şiddetle kınıyoruz”

Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesindeki “meslek şovenizmi”ne dayalı, dar meslekçi eğilimleri güçlendiren bu anlayışı, mesleğimiz, meslektaşlarımız ve tarım sektörümüz adına kabul edilemez buluyoruz. Ülkeyi yönetenlerin tarım sektörüne yaklaşımlarını açıkça gösteren bu tercihten, bu yanlıştan bir an önce geri dönülmesini talep ediyoruz.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası olarak; “Tarım ve Orman Bakanlığı COVID-19 Komisyonu” içerinde Ziraat Mühendisliği mesleğimizin ve meslektaşlarımızın dışlanmasını şiddetle kınıyoruz.”

 

Haber kaynağına ulaşmak için lütfen tıklayınız. 

Okunma Sayısı: 195