GIDA İÇİN 'YENİ DÜZEN' ÖNERİSİ - CUMHURİYET

MERKEZ
15.04.2008

Gıda fiyatlarının 100 milyon kişiyi daha yoksulluğa sürükleyeceği endişesi IMF ve Dünya Bankası'nı harekete geçirdi. Krize karşı "Küresel Gıda Politikaları için Yeni Düzen" programının uygulanması gerektiğini düşünen Zoellick'e göre, verimlilik arttırılmalı.

 

ELÇİN POYRAZLAR

WASHİNGTON - Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick fiyatlar nedeniyle acil harekete geçilmesi çağrısında bulundu.

IMF ve Dünya Bankası‘nın yıllık bahar toplantılarının ardından açıklama yapan Zoellick, artan gıda fiyatlarının yoksul ülkelerde 100 milyon kişiyi daha yoksulluğa sürükleyebileceği uyarısında bulundu.
"Parayı ağzımız neredeyse oraya koymalıyız ki aç karınlan doyurabilelim" diyen Zoellick, zengin ülkelerin acilen BM‘ye bağlı Dünya Gıda Programı‘na 500 milyon dolar aktarmaları gerektiğini söyledi.

Dünyada gıda kriziyle mücadele etmek amacıyla "Küresel Gıda Politikaları İçin Yeni Düzen" isimli bir planın uygulamaya konması çağrısı yapan Zoellick, bu programla yoksul ülkelerde tarım verimliliğini artırmayı ve gıdaya ulaşımı kolaylaştırmayı hedeflediklerini kaydetti.

IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn da artan gıda fiyatları nedeniyle yoksul ülkelerde savaş tehlikesine dikkat çekti.

Dünya Bankası rakamlarına göre buğday, pirinç, mısır gibi temel gıdaların fiyatları son üç yılda yüzde 83‘lük bir artış yaşadı.

Özellikle Asya, Afrika ve Güney Amerika‘da açlık ve isyan tehlikesine dikkat çekiliyor.

Fiyat artışından üretici sorumlu değil

Ekonomi Servisi - Kızılırmak Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı Erdoğan Alantor, pirinç fiyatlarındaki artışa dikkati çekerek "Marketlere gidip baktığımızda bizim sattığımız İnatların çok üzerinde fiyatlarla karşılaşıyoruz" dedi.

Alantor, birkaç ayda pirinç fiyatlarının aşırı derecede yükseldiğini hatırlatarak, bunun sorumlusunun üreticiler olmadığını dile getirdi.

Türkiye‘nin pirinç ihtiyacının yüzde 11 ‘ini karşılayan Çankırı‘nın Kızılırmak ilçesindeki üreticilerin pirinç fiyatlarındaki artış karşısında şaşkına döndüğünü kaydeden Erdoğan Alantor, "Zorlukları üreticinin çekmesine rağmen, sefasını tüccar sürüyor" dedi. Dünya piyasalarında kaliteli pirinç fiyatının son bir yıl içinde yüzde 68 oranında arttığını vurgulayan Alantor, Türkiye‘de ise bu oranın yüzde 130‘a ulaştığını söyledi. Çiftçinin 2002‘den bu yana çeltiğin kilosunu 60 ile 70 YKr‘ye sattığım ifade eden Alantor, "Ürün elimizden çıktıktan sonra bir anda fiyatı inanılmaz derecede artıyor. Ama ortaya çıkan bu durum üreticiden değil; paketlemede ve satışlarda yaşanıyor" dedi. Dünya genelinde yaşanan pirinç krizinin üretim yapılan ülkelerdeki stokların azlığından kaynaklandığını hatırlatan Alantor, Türkiye‘deki yerli üretimin acilen desteklenmesi gerektiğini dile getirerek teşvikler verilmesini istedi.

Pirinçte ‘fırsatçılık var‘ uyarısı

Ekonomi Servisi - Toprak Mahsulleri Ofisi‘nin (TMO) perşembe günü 100.000 ton ekmeklik buğday için yaptığı ihalede, Avrupa ve Kazakistan‘dan bu miktarın tamamının alındığı açıklandı.

Öte yandan sektör temsilcilerinden TMO‘ya eleştiri yağdı. Pirinç ve mercimekteki fiyat artışlarını Cumhuriyet Ankara Bürosuna değerlendiren Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın, Türkiye‘nin zaten pirinçte ithalatçı olduğunu dile getirerek, TMO‘nun stok yapmadığı için fiyatların yükseldiği saptamasında bulundu.

Okunma Sayısı: 508