GIDA TARIM: ÇİFTÇİDEN ESİRGENEN ALIM FİYATI İTHALATA MECBUR BIRAKTI- 9 EYLÜL 2021

GIDA TARIM: ÇİFTÇİDEN ESİRGENEN ALIM FİYATI İTHALATA MECBUR BIRAKTI- 9 EYLÜL  2021
MERKEZ
09.09.2021
 

Hububatta çiftçiye verilen düşük fiyat ithalata mecbur bıraktı. ZMO Başkanı Baki Remzi Suiçmez, “Çiftçi ürününü düşük fiyattan TMO’ya satmayınca ürün tüccara kaldı ve fiyatlar yükseldi. Şimdi sıfır gümrükle ithalat maliyetleri düşürmeye çalışıyorlar” dedi.

Hububatta hasattan sonra açıklanan alım fiyatları piyasa şartlarının altında kalıp, çiftçi de ürününü düşük fiyattan Toprak Mahsulleri Ofisi’ne (TMO) satmayınca, yeni bir ‘ithalat sopası’ geldi.

Pandemi sürecinde belli aralıklarla kolaylaştırılan tarımsal ithalatın önü bir kez daha açıldı ve buğday, arpa, mercimek gibi kuraklıktan etkilenen bazı hububatların ithalatında gümrük vergisi yıl sonuna kadar sıfırlandı.

Sozcu.com.tr’ye konuşan TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Genel Başkanı Baki Remzi Suiçmez, bunun hububattaki taban alım fiyatlarının düşük kalmasının bir sonucu olduğunu anlattı.

“Çiftçi, alım fiyatları düşük açıklandığı için elindeki ürünü Toprak Mahsulleri Ofisi’ne (TMO) satmadı. Ürün stokçuya ve tüccara kaldı” diyen Suiçmez,

“Çiftçinin TMO’ya satmaması sonucu dışarıdan alma yoluna gidildi, dünyadaki yüksek fiyatlardan dolayı tıkanınca vergileri düşürüp dış alımı en az masrafla sürdürmeye çalışıyorlar. Oysa piyasa şartlarına göre bir alım fiyatı belirlenip de çiftçi ürününü doğrudan TMO’ya satsaydı ithalat miktarı düşürülürdü” diye konuştu.

 

Haber kaynağına ulaşmak için lütfen TIKLAYINIZ. 

Okunma Sayısı: 79
Fotoğraf Galerisi