GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI YARGI KARARLARINA RAĞMEN GDO’LU ÜRÜNLERİN İTHALİNE İZİN VERİYOR…
BASIN BİLDİRİSİ 27/02/2012
GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI YARGI KARARLARINA RAĞMEN GDO‘LU ÜRÜNLERİN İTHALİNE İZİN VERİYOR...
GDO‘lu ürünlerin Türkiye‘ye girişini denetim ve kontrol altına almak için yola çıkan AKP İktidarı, yasaları sürekli değiştirerek yasaklamak bir yana GDO‘lu ürünlerin ülkemize girişini kolaylaştıran bir dizi düzenlemeye imza atmıştır.
26 Ekim 2009 tarihinde yürürlüğe giren Biyogüvenlik Mevzuatı ile Gıda ve Yem Amaçlı Genetik Yapısı Değiştirilmiş Organizma ve Ürünlerin İthalatı, İşlenmesi, İhracatı Kontrol ve Denetimine Dair Yönetmelik ile insan ve hayvan tedavisinde kullanılan antibiyotiklere karşı direnç genleri içeren GDO ve ürünlerinin ithalatı ve piyasaya sürülmesi yasaklanmıştı. 20 Nisan 2010 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan yönetmelik değişikliği ile bu yasak kaldırılmıştır.
13 Ağustos 2010 tarihli Resmi Gazete yayınlanan GDO ve Ürünlerine Dair Yönetmelikte antibiyotiğe karşı direnç geni taşıyan ürünlerin yasaklanmaması üzerine Türk Tabibler Birliği Merkez Konseyi Danıştayda söz konusu yönetmeliğin iptali ile ilgili dava açmış ve Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu antibiyotik direnç geni içeren GDO ve ürünlerinin insan ve hayvan sağlığı açısından geri döndürülemez etkileri olacağı gerekçesi ile bu tür ürünlerin piyasaya sunulmasını kamu yararı kararına, uluslar arası sözleşmelere aykırı olduğu kararı vermiştir.
İnsan ve hayvan sağlığı açısından yaşanacak riskler ortada iken ve mahkeme kararı ile de tespit edilmişken Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bu ürünlerin ithalatını serbest bırakmak için hukukun etrafından dolanarak yeni bir yönetmelik çıkarmıştır.
22 Şubat 2012 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan yönetmelik değişikliği ile "İthalatı yasak olan ürünlere GDO ve ürünlerinin insan ve hayvanların tedavisinde kullanılan antibiyotiklere direnç geni içermesi halinde bu ürünlerdeki direnç genlerine yönelik bilimsel araştırma sonuçlarının insan, hayvan ve bitki sağlığı ile çevre ve biyolojik çeşitliliğe zararlı olmadığı Risk Değerlendirme Komitesi raporu ve kurul kararı ile tespit edilmediği müddetçe bu ürünlerin ithal edilmesi ve piyasaya sürülmesi" hükmü eklenmiştir. Bu hükümle yargı kararlarına aykırı olarak antibiyotiklere direnç geni taşıyan ürünlerin ithalatı "Risk Değerlendirme Komitesi ve Biyogüvenlik Kurulu" kararına bırakılmıştır.
Risk Değerlendirme Komitesi ve Biyogüvenlik Kurulunun geçmişte mısır, soya, pamuk, kanola, patates ve şeker pancarı ile yem katkı maddelerinde GDO‘lu 32 çeşide izin vermesi antibiyotiklere karşı direnç geni taşıyan ürünlerinde kurullardan çok rahat izin alabileceklerinin göstergesidir.
2010 yılında oluşturulan Biyogüvenlik Kurulu ve onun altında çalışan bilimsel komiteler bugüne kadar GDO‘lu 3 soya çeşidine ve 11 mısır çeşidine yem amaçlı kullanılmak üzere izin vermeleri; GDO‘lu 9 mısır çeşidine izin verme hazırlığı içinde olunması ve bugüne kadar bu kurullarda GDO‘lu ürünlerle ilgili tek bir olumsuz karar çıkmaması antibiyotik direnç geni taşıyan ürünlerinde ithalatına izin verileceğinin açık kanıtıdır.
Antibiyotik bulunan sütleri sakıncalı bulup kullanılmasına izin vermeyen Bakanlığın aynı sonucu doğuracak ürünlerin hayvan yemi olarak kullanılmasına ve insanların tüketimine sunulmasına göz yumması düşündürücüdür.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığını halkın sağlığını korumak için daha duyarlı davranmaya ve satır araları tehlikelerle dolu bu yönetmeliği değiştirmeye ve konu ile ilgili yargı kararlarına uymaya davet ediyoruz.
Vahap TUNCER
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası
Antalya Şube Başkanı