GIDA VE TURİZMDE KDV İNDİRİMİ YOLDA - ZAMAN
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, turizmde KDV‘nin yüzde 18‘den yüzde 8‘e indirileceğini, bazı gıda ürünlerinde de haziranda indirime gidileceğini açıkladı. Gıda sektöründe ağırlıklı indirimin 2008‘de yapılacağını belirten Unakıtan, vergi oranlarında AB‘ye uyum sağlamak gerektiğine dikkat çekti. Açıklamayı memnuniyetle karşılayan turizmciler, kararın Avrupa‘yla rekabette rahatlama sağlayacağını, kaliteyi artıracağını, kayıt dışına çıkma eğilimini de azaltacağını ifade etti.
Maliye Bakanı Unakıtan, turizm ve gıdada KDV indirimlerinin bir-iki günde açıklanacağını, gıdada yük getiren ürünlerde indirimlerin 2008‘e kalacağını söyledi. Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Genel Kurul toplantısı öncesi gazetecilerin sorularını cevaplayan Unakıtan, turizmde KDV‘nin yüzde 18‘den yüzde 8‘e genel olarak indirileceğini, bütçeye yük getirmeyen bazı gıda ürünlerinde indirimin de izleyen ay yürürlüğe gireceğini kaydetti. Seçim öncesi yapılacak vergi indirimlerinden dolayı bütçeye yük gelmesinin söz konusu olmayacağını ifade eden Unakıtan, gıdada hangi ürünlerde indirim yapılacağı konusunda ayrıntı vermedi. Konuya ilişkin açıklama kısa süre içinde Başbakan Tayyip Erdoğan ya da Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener tarafından yapılacak.
Millî gelir eksik hesaplanıyor
Bakan Unakıtan, 2006 yılı sonu itibarıyla 400 milyar dolarlık gayri safi milli hasıla ve kişi başına 5 bin 500 dolarlık gelirin Türkiye İstatistik Kurumu‘nca (TÜİK) eksik hesaplandığını belirterek, "Aslında milli gelir daha fazla, Gelir İdaresi hesaplamalar üzerinde çalışıyor, yakında açıklayacak." dedi. 2010 yılı için 10 bin dolarlık kişi başına gelirin hedeflendiğini dile getiren Unakıtan, Türkiye‘de her şeyin değiştiğini söyledi. Satın alma paritesine göre kişi başına milli gelirin 9,6 bin dolar olduğunu belirten Unakıtan, bu açıdan Türkiye gelişirken birtakım ihtiyaçların, davranışların da değişeceğini; kişi başı gelir arttıkça tüketimin de artacağını ifade etti. Unakıtan‘ın açıklamasını değerlendiren Türkiye İstatistik Kurumu Başkanı Ömer Demir ise milli geliri revize çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Demir, revize sonucunda milli gelirin ne kadar artacağı konusunda, "Biz bilmiyoruz, Maliye Bakanı Unakıtan‘ın bilmesi mümkün değil." diye konuştu. Maliye Bakanı Unakıtan, haziran ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından, kamu çalışanlarına ilk altı ay için enflasyon farklarının ödeneceğini söyledi. "İlk altı aylık enflasyon sonucunu alınca, farka göre hesap yapıp, ona göre hareket edeceğiz. Biz bu taahhüdümüzün arkasındayız." diyen Unakıtan, ödemenin yapılmama ihtimalinin sorulması üzerine, "Biz bunu ödeyeceğimizi zaten taahhüt etmiştik." karşılığını verdi.
Ziraat mühendisleri kalem efendisi
Türk tarımı deyince, "Kaç para prim vereceksiniz? Taban fiyat ne vereceksiniz?"in konuşulmasından yakınan Maliye Bakanı, "Bu iş taban fiyatla olsaydı, geçmişte ‘Kim ne verirse ben 5 fazlasını vereceğim‘ diyenler geldi. Ama tarım gelişmedi." dedi. Tarımdaki esas sorunun verimlilik olduğunu söyleyen Bakan Unakıtan, buğday ve arpanın "fakir ürünü" olduğunu belirterek, Türkiye‘nin yağlı tohum üretimini artırması gerektiğini ifade etti. Unakıtan, "Türkiye‘yi şimdi bizim yeniden okumamız lazım. Hem sanayicinin ona göre hareket etmesi lazım hem de bizim devlet politikalarını değiştirmemiz lazım." şeklinde konuştu. Unakıtan, tarımda serbest piyasa şartlarının oluşturulması gerektiğini, böylece rekabetin oluşacağını ve bunun da gelişimi beraberinde getireceğini söyledi. Unakıtan, "Onun dışında herkes yatıyor. Kaç tane ziraat mühendisi var? Kaç tanesi köylerde Allah aşkına? Kaç bin tane, hepsi kalem efendisi. ABD‘de bir profesör, bıyığında bile çamur var. Gidiyor, orada çalışıyor. Bizde kaç profesör var öyle? Ders veriyor. Git, o tarlayı gör bakalım ya." ifadelerini kullandı. Öte yandan Unakıtan‘ın ziraat mühendislerine yönelik açıklamasına, mensubu oldukları çatı örgütünden tepki geldi. Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın, ‘üslup ve içerik açısından talihsiz bir konuşma‘ yaptığını öne sürdü.