'GIDALARDAKİ GİZLİ TEHLİKE' İÇİN BAKANDAN AÇIKLAMA - HABERTÜRK

MERKEZ
23.09.2009

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, internette "Hazır gıdalardaki gizli tehlike" olarak sunulan ve Parkinson'dan retina bozukluğuna kadar birçok rahatsızlığa neden olduğu belirtilen gıda katkı maddesi E621 kodlu "mono sodyum glutamat'ın (MSG) zararlı olmadığını açıkladı.

 

Hasan ÖYMEZ/ANKARA

INTERNET sayfalarında ve e-posta zincirlerinde bazı profesörlerin isimleriyle yayınlanan yazılarda, E621 kodlu gıda katkı maddesi "mono sodyum Mehdi Eker glutamat‘ın (MSG) yiyeceklere katıldığında lezzet verdiği, ancak merkezi sinir sistemini tahrip ederek Alzheimer, Parkinson, Huntington, epilepsi ve retina bozukluğu gibi hastalıklara neden olduğu savunuluyor.

MECLİSTE ÖNERGE

Bu yazılar üzerine çok sayıda milletvekili, soru işaretlerini Meclis gündemine getirdi. MHP İstanbul Milletvekili Atilla Kaya‘nın konuyla ilgili soru önergesini yanıtlayan Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, 5 ayrı bilimsel görüşle MSG‘nin zararlı olmadığını açıkladı.

AB‘YE UYUMLU

Türkiye‘de, AB‘ye uyum çerçevesinde hazırlanan Türk Gıda Kodeksi Tebliği‘nin, AB mevzuatı ile uyumlu olduğuna dikkat çeken Bakan Eker, "E621 kodlu gıda katkı maddesi olan mono sodyum glutamat, aroma artırmak ve geliştirmek amacıyla, tebliğin 5.

maddesinin D bendinde yer alan bal, tereyağı, şeker hariç olmak üzere, tüm gıda maddelerinde ve çeşni verici maddelerde belirtilen limitler dahilinde kullanılabilmektedir" dedi.

BM VE DSÖ ONAYLI

Eker, katkı maddelerinin Birleşmiş Milletler Tarım ve Gıda Örgütü (FAO) ile Dünya Sağlık örgütü‘nün kurduğu ve Türkiye‘nin de üye olduğu komisyon tarafından belirlendiğine dikkat çekti. Eker, bu komisyonun oluşturduğu Gıda Katkı Maddeleri Uzmanlar Komitesi‘nin, (JECFA) her türlü gıda katkı maddesinin tüm etkileri için, uzun süre deney hayvanları üzerinde her yönden inceleme yaptığına dikkat çekti. Eker, "Komite, elde edilen sonuçlara göre gıdalarda kullanılmasında sakınca görülmeyen katkı maddelerini ve kullanım limitlerini belirlemektedir" dedi.

Eker, bakanlığına bağlı uzmanların, mevzuat doğrultusunda numune alarak ithal ürünleri incelediğini söyledi.

En çok kraker, cips ve hazır çorbada

Ürünlerin raf ömrünü uzatmak için kullanılan gıda katkı maddesi E621, daha çok çocukların fazlaca tükettiği cips, kraker ve hazır çorbalarda, hazır et sularında, dondurulmuş gıdalarda kullanılıyor.

Tarım Bakanlığı, belirlenen dozun insan sağlığına zararlı olmadığını savunsa da uzmanlar, dozların denetimi konusunda sıkıntıların yaşanacağını ileri sürüyor.

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın: "E ile başlayan gıda katkı maddeleri, ürünlerin raf ömrünü uzatmak için kullanılır. Belli bir dozda kullanıldığı takdirde zarar vermez, ama önemli olan bu dozların üretim aşamasındaki denetimi. Tarım Bakanlığı‘nın sayısı yetersiz olan denetmenlerinin bunu yapacağından emin değilim."

Gıda Mühendisleri Odası 2. Başkanı Kadir Dağhan: "Mühendis olarak teknolojiyi kullanmak zorundayız, ancak insan sağlığını da göz ardı edemeyiz. Denetim kurumu çok zayıf ve yetersiz. Bu katkı maddelerinden en fazla zararı çocuklar görüyor. Çoğu üretici, kârdan başka bir şey düşünmüyor. Biz oda olarak sesimizi duyuramıyoruz."

Okunma Sayısı: 2558