GIDAMIZI İTHAL EDİYORUZ - BİRGÜN - 15.10.2004

MERKEZ
15.10.2004
 

BUGÜN TÜM DÜNYADA 'Dünya Gıda Günü' KUTLANIRKEN, 25 MİLYON İNSANIN KIRSAL KESİMDE VE TARIMLA UĞRAŞARAK YAŞADIĞI TÜRKİYE'de tarım ürünlerinde dışa bağımlılık her geçen gün artıyor. Avrupa Komisyonu'NUN TÜRKİYE'ye ilişkin açıkladığı İlerleme Raporu sonrasında gözler tarım sektörüne çevrildi. Avrupa Birliği'NDE NÜFUSUN SADECE YÜZDE ALTISI TARIMLA UĞRAŞIRKEN, TÜRKİYE'de bu oran yüzde 37. Fakat Türkiye, 39 milyon hektarlık tarım alanı ve 25 milyonluk tarım kesimine rağmen, tarım ürünleri konusunda her geçen yıl daha da dışa bağımlı hale geliyor. Dış Ticaret Müsteşarlığı'NIN 2004 YILI VERİLERİNE GÖRE, İTHALLATTAKİ İLK 20 FASIL İÇİNDE TARIM ÜRÜNLERİ ÖNEMLİ BİR YER TEŞKİL EDİYOR. BUNA GÖRE, TÜRKİYE'de 2003 yılı Ocak-Temmuz ayları arasındaki dönemde, 973 milyon 375 bin dolarlık pamuk ithalatı yapılırken, 2004'ÜN AYNI DÖNEMİNDE BU MİKTAR 1 MİLYAR 184 BİN DOLARA KADAR YÜKSELDİ. AYNI DÖNEMDE YAPILAN HUBUBAT İTHALATI DA 351 MİLYON 992 BİN DOLAR OLARAK GERÇEKLEŞTİ. YİNE DEVLET ISTATİSTİK ENSTİTÜSÜ'nün (DİE) verilerine göre, 2004 yılı Ağustos ayında sebze-meyve ithalatı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 50 artarak, 16 milyon 667 bin dolara ulaştı. Aynı dönemde bitkisel katı ve sıvı yağların ithalatı da 360 milyon 770 bin dolar oldu.

"GIDA GÜVENCESİ TEHLİKEDE"

Türkiye ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, 15 Ekim Dünya Çiftçi Kadınlar Günü ve 16 Ekim Dünya Gıda Günü nedeniyle, TZOB Genel Merkezi'NDE DÜZENLEDİĞİ BASIN TOPLANTISINDA AĞUSTOS AYI İTİBARİYLE TÜRKİYE'nin tarımda 500 milyon dolara yakın dış ticaret açığı verdiğine işaret ederek, "Bu dönemde ülkemiz, 2.1 milyar dolar tutarında gıda ithalatı yapmak zorunda kalmıştır" dedi. "Nüfusunun yaklaşık yüzde 27'SİNİN GIDA VE GIDA DIŞI HARCAMA YOKSULU OLAN TÜRKİYE'de", 16 Ekim'İN DÜNYA GIDA GÜNÜ OLARAK KUTLANDIĞINI KAYDEDEN BAYRAKTAR, TÜRKİYE'de son yıllarda tarım ve gıda ürünleri ithalatının giderek arttığına dikkati çekerek, şunları söyledi: "Bu durum, gıda güvencemizi tehlikeye sokmaktadır. Nitekim 2004 yılı 8 ayında, 3.6 milyar dolar tarım ürünü ihraç eden Türkiye, aynı dönemde 4.1 milyar dolara yaklaşan miktarda tarım ürünü ithal eder duruma gelmiştir. Ağustos ayı itibariyle Türkiye tarımda 500 milyon dolara yakın dış ticaret açığı vermiştir. Yine bu dönemde ülkemiz 2.1 milyar dolar tutarında gıda ithalatı yapmak zorunda kalmıştır. Gıda açısından ihracatımız daha yüksek olmakta birlikte, Türkiye söz konusu gıdaları ithal etmek zorunda değildir. Tarımsal potansiyelimiz iyi değerlendirilebilirse, ne tarımsal dış ticarette açık verilmesine, ne de 2-3 milyar dolar tutarında gıda ithalatına ihtiyaç kalmayacaktır. Bayraktar ayrıca, kırsal kesimde çalışan kadınların sosyal güvencesiz ve çok zor şartlarda çalıştığına da dikkat çekti. Bayraktar, büyük bir bölümü küçük aile işletmelerinde ücretsiz aile işçisi olarak çalışan kırsal kesim kadınlarının, başta eğitim-öğretim olmak üzere toplumsal yaşamın sunduğu tüm çağdaş olanaklardan yararlandırılması gerektiğini kaydetti.

TARIM ŞİMDİ 'DÜŞMAN' OLDU

TMMOB ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın, şimdiye kadar ihmal edilen tarım sektörünün, AB'YE ÜYELİĞİ ZORLAŞTIRACAK "BAŞ DÜŞMAN" OLARAK GÖSTERİLMEYE BAŞLANDIĞINI SÖYLEDİ. DÜNYA GIDA GÜNÜ NEDENİYLE TMMOB ZMO, GIDA MÜHENDİSLERİ ODASI, TEMA, ÇANKAYA BELEDİYESİ TARAFINDAN ORTAK DÜZENLENEN "TARLADAN SOFRAYA GIDA GÜVENLİĞİ" KONULU SEMPOZYUMUN AÇILIŞINDA KONUŞAN ZMO BAŞKANI GÜNAYDIN, ULUSLARARASI PARA FONU (IMF) VE DÜNYA BANKASI İLE İMZALANAN ANLAŞMALARA UYGUN ŞEKİLDE UYGULANAN TARIMSAL POLİTİKALAR SONUCUNDA TÜRKİYE'de tarımsal üretimin düştüğünü, çiftçinin gelirlerinin azaldığını söyledi. Geçen yıl 400 bin lira olan buğdayın kg fiyatının bu yıl 300 bin liraya düştüğüne, gübrenin kg fiyatının ise 110 bin liradan 210 bin liraya yükseldiğine işaret eden Günaydın, "Tarımda sürdürülebilirlik koşulları giderek ortadan kalkıyor" dedi. Günaydın, şimdiye kadar "öteki sektör" olarak gözardı edilen tarım sektörünün, AB'YE ÜYELİK MÜZAKERELERİNİN GÜNDEME GELDİĞİ BU GÜNLERDE "ÜYELİĞİ ZORLAŞTIRACAK BAŞ DÜŞMAN" OLARAK SUNULMAYA BAŞLADIĞINI SÖYLEDİ. AB'nin uyguladığı tarım politikalarının Türkiye'DE UYGULANMASI HALİNDE AB'nin Türkiye'YE 12 MİLYAR EURO PARA AKTARMASI GEREKECEĞİNİ, OYSA ŞU ANDA TARIMA 2.5 MİLYAR DOLAR DESTEK AYRILDIĞINI ANLATAN ZMO BAŞKANI GÜNAYDIN, "AB'ye üyelik halinde Türkiye'NİN AB'ye tarım ihracatının azalacağı, AB'NİN TÜRKİYE'ye ihracatının ise artacağı" yönünde görüşler bulunduğunu belirterek, Türkiye'NİN TARIMA DAHA FAZLA KAYNAK AYIRARAK, ALTYAPI SORUNLARINI ÇÖZMESİ GEREKTİĞİNİ VURGULADI. TEMA VAKFI BAŞKANI NİHAT GÖKYİĞİT DE YAPTIĞI KONUŞMADA, KAYNAKLARIN KÖTÜ KULLANIMI, DOĞAL DENGENİN BOZULMASI NEDENİYLE DOĞAL AFETLERİN SAYISINDA VE ŞİDDETİNDE ARTMA OLDUĞUNA İŞARET EDERKEN, KALKINMIŞ ÜLKELERDE ISRAFIN, GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERDE İSE NÜFUS ARTIŞININ CİDDİ SORUNLARA NEDEN OLDUĞUNU, KUZEY AMERİKA'daki bir bebeğin, Habeşistan'DAKİ BİR BEBEKTEN 70 KAT DAHA FAZLA TÜKETTİĞİNİ SÖYLEDİ.

Okunma Sayısı: 558