GMK BULVARI ÜZERİNE DİKİLEN İTHAL AĞAÇLARI 'KABUKLU BİT' SARDI - CUMHURİYET
Kamunun parası boşa gitti!
Selda GÜNEYSU
Anakent Belediyesi‘nin, binlerce YTL ödeyerek yurtdışından getirdiği ve 2006 yılının ilkbaharında Gazi Mustafa Kemal (GMK) Bulvarı‘nın Nokta Durağı ile Kızılay arasında kalan bölümüne diktiği "leylandi servi" ağaçlarını "kabuklu bit" sardı. Ağaçların öz sularını emerek onların önce hastalanmasına sonra da kurumasına neden olan bitlerin, kentteki diğer ağaçlara bulaşma riski bulunuyor.
Uzmanların, Anakent Belediyesi‘nin başta Almanya ve İtalya olmak üzere çeşitli ülkelerden getirerek, kentin en işlek bulvarları üzerine diktiği ağaçların hastalıklı olabileceği ve bu hastalıkları kentteki diğer ağaçlara da bulaştırabileceği yönündeki açıklamaları haklı çıktı. Anakent Belediyesi‘nce geçen yılın ilkbahar aylarında GMK Bulvarı üzerine dikilen ve tanesi yaklaşık 370 YTL‘ye mâl olan leylandi servi ağaçları, başkentin iklimine uyum sağlayamadı. Dikilen 121 ağacın 100‘e yakını çeşitli dönemlerde kurudu. Belediye kuruyan bu ağaçların yerine yenilerini dikti. Ancak bu kez de ağaçları "kabuklu bit" denilen ve ağaçların öz sularını emerek kurumalarına neden olan zararlı böcekler istila etti.
Anakent Belediyesi‘nce geçen yıl Dö Gol Caddesi üzerine diktiği gürgen ağaçları ile Ahlatlıbel - Gölbaşı arasındaki bölgeye dikilen çınar ağaçları da iklime uyum sağlayamama gibi nedenlerden kurumuştu. Anakent Belediyesi‘nin bu uygulamasına başta Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği olmak üzere pek çok sivil toplum örgütü karşı çıkmıştı. Peyzaj Mimarları Odası ve Ziraat Mühendisleri Odası bu doğrultuda, 2006 yılında, Ankara Üniversitesi (AÜ) Ziraat Fakültesi‘ne başvurarak ithal ağaçların köklerinin incelenmesini ve köklerin taşıdığı hastalıkların tespit edilmesini istemişti. Bunun üzerinde AÜ Ziraat Fakültesi laboratuarlarında incelenen ağaçların köklerinde "nematod" adı verilen zaralı böceklerin bulunduğu ve bu böceklerin kentteki yerli ağaçlara da hastalık bulaştırabileceğine işaret edilmişti.