GÖZLEM GAZETESİNE GTHB TARIM STRATEJİ BELGESİ 2013 DEĞERLENDİRMESİ

İZMİR
07.05.2013

Şube Başkanımız Ferdan ÇİFTÇİ Gözlem Gazetesine Tarım Strateji Belgesi hakkında görüşlerini açıkladı.

 

Şube Başkanımız Ferdan ÇİFTÇİ Gözlem Gazetesine Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yayınlanan Tarım Strateji Belgesi 2013 hakkında değerlendirmelerde bulundu. Çiftçi yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

"Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı (GTHB) tarafından hazırlanan 2007-2013 Strateji Belgesi yayınlandı. Bu belge Türkiye Tarımsal kamu yönetiminin önümüzdeki 5 yıllık yol haritasını içeriyor. Belgeye ilk bakışta bizim de önemsediğimiz konuları ele aldığı görülmektedir. Tarımsal üretim kaynaklarını korumak, gıda güvenliği, gen kaynaklarının korunması, arazi toplulaştırılması, hayvan hastalık ve zararlılarının kontrolü, kırsal kalkınma gibi birçok konu sıralanmıştır.

Bu konuların stratejik amaç olarak sırlanması önemlidir. Ancak ondan daha önemlisi bunların uygulanmasıdır. Bu açıdan baktığımızda işlerin amaçlanandan daha farklı olduğunu görüyoruz. Örneğin Tarımsal üretim kaynaklarını korumak stratejik bir amaç olarak gösterilirken mevcut uygulamalarda temel üretim kaynağı tarım topraklarının korunamadığını görüyoruz. Son on yılda 3 milyon ha tarım alanının tarım dışına çıkmış olmasının nedenleri arasında çiftçinin topraklarını ekmekten vazgeçmesinin yanında, sanayi turizm, konut gibi nedenlerle tarım dışına çıkartılması önemli bir yer tutmaktadır. Önümüzdeki süreçte bu baskının artarak devam edeceğini, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Büyükşehir Yasası, Mera Kanununda değişiklikler, Tabiatı ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma kanunu Tasarısına ve Toprak Koruma Kanunu Uygulamalarına bakarak söyleyebiliriz. Gen kaynaklarımızı korumaktan bahsederken, yerli tohum çeşitlerimizin köylülerimiz tarafından üretimi mevcut 5553 sayılı tohumculuk kanunu ile mümkün değildir. Politika oluşturma süreçlerinde paydaşların görüşlerinin alınacağı hedefi önemli ancak uygulamada ne yazık ki bunu göremiyoruz.

Kırsal kalkınmadan bahsederken Büyükşehir yasası ile Köy tüzel kişiliklerinin kaldırılması arasındaki çelişkiye de dikkat çekmek isterim.

Genel bir değerlendirme ile stratejik plan hedeflerinin doğru olduğunu ancak geçmiş uygulamalar ve sonuçları ile örtüşmediğini söyleyebiliriz. Önemli olanın politika araçları ve uygulamalar olduğunun altını çizmek gerekir."

Okunma Sayısı: 291