GTH BAKANLIĞI MÜSTEŞARI İLE GÖRÜŞME HAKKINDA BİLGİ NOTU
ZMO Yönetim Kurulu, 25 Nisan 2014 tarihinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat MİRMAHMUTOĞULLARI`nı ziyaret etmiş, Sayın MİRMAHMUTOĞULLARI da, 2 Mayıs 2014 günü ODA`mıza iade-i ziyarette bulunmuştur. Sayın Müsteşar ile söz konusu görüşmelerde ele alınan konular başlıklar halinde şöyle sıralanabilir:
Son dönemde çıkarılan yönetmeliklerde veteriner hekimlerin çalışma alanları genişletilirken ziraat mühendisleri ve ODA`mız bünyesindeki diğer meslek disiplinlerinin yetkileri azaltılmıştır. Örneğin 4 Mart 2014 tarihli "Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı Personelinin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği" uyarınca, Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğüne sadece veteriner hekimler atanabilmektedir. Burada zooteknistler, su ürünleri mühendisleri ve balıkçılık teknolojisi mühendislerinin hakları göz ardı edilmiştir. ODA`mız söz konusu yönetmeliğe karşı dava açmıştır.
15 Nisan 2014 tarihli "Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Taşra Teşkilatı Yöneticilerinin Atama Ve Yer Değiştirme Yönetmeliği``ne göre iki adet il müdür yardımcısı kadrosu bulunan illerde, il müdür yardımcısı kadrolarının biri veteriner hekimler için ayrılmıştır. Mesleki kayırmacılık olan bu tutum, İl Müdür Yardımcısı olabileceği sayılan diğer meslek disiplinleri açısından kabul edilemez bir düzenlemedir. Bu konudaki rahatsızlığımız dile getirilmiş olup, gerekli hukuki girişimler başlatılacaktır.
Serbest çalışan ziraat mühendislerinin ZMO`ya üye olmalarının yasal zorunluluk olduğu belirtilerek, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yönetmeliklerinde bu hususa yer verilmesi istenmiş, veteriner hekimler için bu hususa yer verilmiş Bakanlık Yönetmelikleri örnek olarak gösterilmiştir. Bu kapsamda istihdamı zorunlu personel konusunun da yeniden değerlendirilmesi gerektiği vurgulanmıştır.
Bakanlıkta ziraat mühendisi ve ODA`mız bünyesindeki diğer meslek disiplinleri istihdamının artırılması talep edilmiştir.
Tarımsal yüksek öğrenimde yaşanan sorunlar ele alınmıştır.
Zirai ilaç bayi olmak isteyen meslektaşlarımıza yönelik sınavın kaldırılması ve reçete uygulamasında görülen sıkıntılar dile getirilmiştir.
2014 yılı için tarıma verilen destekler, havza bazlı üretim ve destekleme modeli, alan bazlı destekleme uygulamaları ve tarım ürünleri dış alımı görüşülmüştür.
Arazi toplulaştırma çalışmaları değerlendirilmiştir.
Ülke genelinde geçtiğimiz aylarda yaşanan kuraklık ve üretime etkisi; Mart ayı sonunda meydana gelen don felaketinin kayısı ve fındık başta olmak üzere meyveciliğe verdiği zarar ele alınmıştır.
ODA`mız meslektaşlarımızın özlük haklarını geliştirmeye yönelik çabalarını, önümüzdeki dönemde de artırarak sürdürecektir.
Saygılarımla bilginize sunarım.
Özden GÜNGÖR
Başkan
(Yönetim Kurulu adına)