GÜBRE FİYATLARINDA İNDİRİM BEKLENTİSİ! - KONYA YENİGÜN GAZETESİ

GÜBRE FİYATLARINDA İNDİRİM BEKLENTİSİ! - KONYA YENİGÜN GAZETESİ
KONYA
27.09.2017

Şube Başkanımız Celil ÇALIŞ Gübredeki Fiyat Artışıyla İlgili Açıklamalarda Bulundu

 

Tarım Kredi Kooperatifi, çiftçilerin gübre indirim talebini olumlu karşıladı. Tarım Kredi Kooperatifi‘nin gübre fiyatlarıyla ilgili önümüzdeki günlerde gübre fiyatlarıyla ilgili indirime gitmesi bekleniyor

Fosfor ve azot gibi iki önemli bitki besin elementini bir arada kapsayan DAP taban gübre  fiyatında indirime gidiliyor.  Tarım Kredi Kooperatifi‘nin çiftçilere vade ve kalite farkından dolayı serbest piyasaya göre daha yüksek verdiği taban gübre fiyatında önümüzdeki günlerde indirime gideceği öğrenildi. Üreticilerin, Tarım Kredi Kooperatifi‘nin üyelerine serbest piyasaya göre gübre fiyatının daha yüksek verdiğine dair söylemlerin artmasının ardından Tarım Kredi Kooperatifi harekete geçti. 

Tarım Kredi Kooperatifi‘nden alınan bilgilere göre, çiftçilerden gelen gübre fiyatındaki indirim talebi değerlendirildi. Kar amacı güdülmeden kendi üyelerine kaliteli ve vadeli ürün verildiğinin hatırlatıldığı açıklamada Tarım Kredi Kooperatifi‘nin her zaman çiftçinin yanında olduğu ve çiftçiye destek vermek için kurulduğu vurgulandı. Ayrıca kooperatif tarafından DAP taban gübresinin kalitesinin piyasa değerinin üstünde olduğu belirtildi. Son olarak Tarım Kredi Kooperatifi‘nce gerek Bakanlık gerekse üreticilerden gelen sese kulak verildiği ve önümüzdeki günlerde bin 540 lira olan DAP taban gübresinden indirime gidilmesi beklendiği öğrenildi.

"KALİTE VE VADE FARKI"

Konu ile ilgili değerlendirme yapan Meram Merkez Ziraat Odası Başkanı Ali Ataiyibiner şu ifadeleri kaydetti: "Çiftçilerimiz gübre almaya başlamadı. Ancak bundan sonra gübre için taleplerin artacağı bir döneme girdik. Dolardaki düşme ile birlikte bu yıl gübre fiyatlarının çok yüksek olacağını düşünmüyorum. Kooperatifteki fiyatın serbest piyasaya göre yüksek olmasını değerlendirdiğimizde kalite ve vade farkını düşünmek gerekiyor. 5 aylık vadeli fiyatla uzun dönem vade fiyatı aynı olmaz. Bu aylar talep ayları olduğu için cüzi miktarda fiyat artışları gözükse de yıl sonuna doğru fiyatlar yine eski haline dönecektir" 

"ÇİFTÇİLERİMİZ MAĞDUR OLMASIN"

Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Celil Çalış ise gübre fiyatına her yıl zam yapılması ile ilgili şunları söyledi: "Her sene Ekim dönemlerinde taban gübrelerinde ani fiyat artışı gözüküyordu. Bu yıl da yine ekim ayında gübre fiyatında artış yaşandı. Ancak geçtiğimiz seneye göre fiyat artışının biraz daha az oranda olduğunu belirtebilirim. Ciddi bir fiyat artış yok ama temmuz-ağustos ayına göre fiyatlar aynı değil. Bakanlığımızın bu konuda tedbir alması gerektiğini düşünüyorum. Konuyla ilgili bizler de açıklamalarımız olmuştu. Her sene taban gübresinin armasının nedeni arz-talep konusuyla alakalı bir durum.  Şu an ekim dönemi ve gübreye ihtiyacın olduğu bir dönemdeyiz. Ocak ayından sonra taban gübre fiyatı düşecektir. O zamanda üst gübrelerin(azotlu gübreler) fiyatlarında artış gözükebilir. Bu artışlar  zorunluluk değil ama bir gelenek  haline geldi. Bu işle uğraşan insanlar tarafından fiyatlar kontrol ediliyor. Çiftçilerimiz maalesef fiyat artışlarından dolayı en fazla mağdur olan kesimi oluşturuyor. Tohum fiyatları, gübre fiyatları ve mazot fiyatlarına alışkın olan çiftçimiz bu duruma da alıştı. Zam yüksek oranda değil ama fiyat artışının olmaması tabi daha fazla istenen bir durum. Zam miktarını etkileyen durum sadece bizimle alakalı bir durum değil. Taban gübrelerinde fosforlu gübreler kullanılıyor. Fosfor yatakları konusunda ise ülkemiz çok zengin değil. Bundan dolayı bu gübreleri Fas‘tan ithal etmek durumunda kalıyoruz. Bu işin uluslararası ticaretini yapan insanlar bu fiyatları istedikleri gibi yönlendirebiliyorlar.  Yapılması gereken şey ise Bakanlığımızın ya gerekli tedbir alıp bu spekülasyonların önüne geçmeleri ya da Bakanlık tarafından durumun üretici lehine döndürmesi gerekmektedir. Geçtiğimiz yıl Bakanlığımız yem ve gübrede KDV‘yi kaldırdı. Ama çiftçiye bu durumun yansıması neredeyse hiç olmadı. Yüzde 18‘in yüzde 1‘i bile yansımadı. 1-2 sonra fiyatlar eski haline döndü. Aynı durumun yaşanmaması için konu üzerinde çalışma yapılması gerekiyor ki çiftçilerimiz mağdur olmasın" diye konuştu.

Okunma Sayısı: 214
Fotoğraf Galerisi