GÜBRE KURAKLIĞI YAŞAYACAĞIZ

GÜBRE KURAKLIĞI YAŞAYACAĞIZ
ESKİŞEHİR
16.03.2022
 

Gübre Kuraklığı Yaşayacağız

16.03.2022 tarihinde Eskişehir Tarım Platformu ikinci toplantısını TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesinde gerçekleştirdi.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi’nde gerçekleşen ikinci toplantıda “Tarımsal Girdilerden Biri Olan Gübre” üzerine değerlendirmelerde bulunuldu. Toplantıda TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi, Eskişehir-Bilecik Veteriner Hekimler Odası, Eskişehir Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği,  Eskişehir Ziraatçiler Derneği,  Tarım Orkam Sen ve S.S. Eskişehir Bölgesi Hayvancılık Kooperatifleri Birliği yetkilileri hazır bulundu.

Tarım Platformu Üyesi olan Odunpazarı Ziraat Odası Başkanı Naci Erdemli tarafından toplantıyle ilgili olarak yapılan açıklamada; “2021 yılındaki kuraklık, iklim şartlarındaki olumsuzluklar nedeni ile zor bir yıl geçiren çiftçimiz yeterli ürün alamadı. Ekim ayında gübre fiyatlarına gelen aşırı zamlardan dolayı taban gübresini çok az kullandı ya da hiç kullanmadı. Yüzde 400’lere çıkan fiyatlarda, yüzde 30 kadar indirim olsa da yüksek fiyatlardaki gübreyi çiftçimiz alıp, tarlasına atamadı. Yapılan küçük çaplı indirim de anında buharlaştı.

Şu günlerde; ortalama fiyatı 10.000 lira olan taban gübresinin ekilecek ürüne bağlı olarak, toplamda 50 kilogram kullanılması gerekir. 1 dekar alanda gübre maliyeti yaklaşık 500 liraya çıkar. Üreticiye gübre desteği olarak verilen miktar ise sadece 20 lira ile yüzde 4 kadar. Bu oranın en az yüzde 50 olması gereklidir. Geçmiş yıllarda olduğu gibi faturasını ibraz eden her üreticiye en az yarısının destek verilmesi şarttır!

Geldiğimiz noktada; bazı üreticilerimiz gübre fiyatlarındaki artıştan dolayı gübre alamadı ve sıvı gübreye yöneldi. Sıvı gübrenin çoğu merdiven altı üretimdir. Bunun denetiminin yapılması, üreticinin kaybının önüne geçilmesi gereklidir.

Evet, Rusya- Ukrayna arasında savaş var. Hammadde sıkıntısı var ve hammaddenin yüzde 100’e yakını ithal. Gübre kullanımının yüzde 12’lik kısmını tek başına karşılayan Rusya; gübre ihracatını yıl sonuna kadar askıya aldı. Demek ki; ekim yılı içinde de gübre fiyatları artmaya devam edecek. Bunların farkındayız. Üreticilerin gübre kullanmadan yeterli ürün alamayacağının da farkındayız. Bu durum; ülkemizde bir nevi “Gübre Kuraklığı” yaşatacaktır.

Önümüzdeki günlerde; çiftçimiz kullanması gereken gübreyi tedarik ederek, kullanmalıdır. Bunun da yolu; aşırı artan gübre fiyatlarının en az yüzde 50 oranında desteklenmesinden geçer.

Yeteri miktarda gübre kullanmayan çiftçimiz verim düşüklüğünden dolayı üretimde umduğunu bulamayarak, üretimden vazgeçecektir.”

Eskişehir Tarım Platformu üyeleri yaptıkları ortak açıklama ile birlikte; “Yukarıda belirtilen tüm olumsuzlukların bir an evvel giderilmesini yetkililerden talep ediyoruz” dedi.

 

Okunma Sayısı: 209
Fotoğraf Galerisi