GÜBRELER TOPRAĞA KAVUŞUYOR- ANADOLU MANŞET GAZETESİ 15.02.2016

GÜBRELER TOPRAĞA KAVUŞUYOR- ANADOLU MANŞET GAZETESİ 15.02.2016
KONYA
15.02.2016

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanımız Celil ÇALIŞ "Doğanın uyanmasıyla birlikte mevsim normallerinin üzerindeki yağışı aldığımız zaman, üretici tavsiyelere uyarak gübrelemeyi yaparsa, verimdeki azalmayı en aza indireceğiz ve kaliteyi arttırarak oluşan zararı kapatmaya çalışacağız" dedi.

 

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şubesi Başkanı Celil Çalış, "Doğanın uyanmasıyla birlikte mevsim normallerinin üzerindeki yağışı aldığımız zaman, üretici tavsiyelere uyarak gübrelemeyi yaparsa, verimdeki azalmayı en aza indireceğiz ve kaliteyi arttırarak oluşan zararı kapatmaya çalışacağız" dedi.

 

KDV ORANI DÜŞÜRÜLDÜ

 

Konya`da hububat alana bahar gübresi atılmaya başlandı. Güneşli hava ile ekinlerin yeşermesiyle beraber, çiftçiler tarlalara gübre atmaya başladı. Sabahın erken saatlerinde tarlaya giden çiftçiler, yağmur yağmadan gübre atma işlemini bitirmek istiyor. Bu yıl yağışlardan umutlu olan çiftçiler, tüm hazırlıklarını sürdürüyor. Bunun yanı sıra bitki besleme ürünlerinde ve hammaddelerinde KDV oranı yüzde 18`den yüzde 1`e düşürüldü. Bu kararla birlikte üreticinin alım gücünün artacağı konusunda herkes hemfikir. Ancak daha önce de denenmiş olan bu çözüme şimdilik temkinli yaklaşılıyor. Tarlalarına gübre atan çiftçiler, yaklaşık 20 gün içerisinde ekinlerin yağış alması gerektiğini belirterek, aksi takdirde gübre atılan ekinlerin yanma riski ile karşı karşıya kalacağını ifade ettiler.

 

"CEMRE DÜŞÜNCE DOĞA UYANACAK"

 

Haftaya ilk cemrenin düşeceğini belirten Çalış, "Cemre düştüğü zaman doğa uyanacak. Alacağımız mevsim normallerinin üzerindeki yağışlarla inşallah bereketli bir sezon geçireceğiz. Verim konusunda geçtiğimiz yılı yakalama şansımız yok. Verimde mutlaka bir azalma olacak. Gübrelemeyi iyi yaparsak ve yağışlar istediğimiz gibi olursa geçen seneki kaliteyi yakalayacağız. Aradaki fiyat farkıyla üreticinin herhangi bir kayıp yaşamamasını sağlayacağız. Geçen yılki kalitenin üzerinde bir kalite ortaya koymayı amaçlıyoruz. Doğa uyanıyor. Doğanın uyanmasıyla birlikte mevsim normallerinin üzerindeki yağışı aldığımız zaman, üretici tavsiyelere uyarak gübrelemeyi yaparsa, verimdeki azalmayı en aza indireceğiz ve kaliteyi arttırarak bu açığı kapatmaya çalışacağız" dedi.

 

Konya`da hububat alana bahar gübresi atılmaya başlandı. Güneşli hava ile ekinlerin yeşermesiyle beraber, çiftçiler tarlalara gübre atmaya başladı. Sabahın erken saatlerinde tarlaya giden çiftçiler, yağmur yağmadan gübre atma işlemini bitirmek istiyor. Bu yıl yağışlardan umutlu olan çiftçiler, tüm hazırlıklarını sürdürüyor. Bunun yanı sıra bitki besleme ürünlerinde ve hammaddelerinde KDV oranı yüzde 18`den yüzde 1`e düşürüldü. Bu kararla birlikte üreticinin alım gücünün artacağı konusunda herkes hemfikir. Ancak daha önce de denenmiş olan bu çözüme şimdilik temkinli yaklaşılıyor.

 

Tarlalarına gübre atan çiftçiler, yaklaşık 20 gün içerisinde ekinlerin yağış alması gerektiğini belirterek, aksi takdirde gübre atılan ekinlerin yanma riski ile karşı karşıya kalacağını ifade ettiler. Tarlaya gübre atmaya başladıklarını söyleyen bir çiftçi "Bahar ayının gübresini atmaya başladık. Attığımız bu gübre hem toprağı serinletiyor, hem de ekinlerin daha çok büyümesini sağlıyor. Daha önce sonbaharda da gübre atmıştık. Gübre atma işlemi bittikten birkaç hafta sonra ekinlerin arasındaki yabancı otların yeşermesine karşı ilaçlama işlemi yapacağız. Bu yıl tarla fareleri sayısında büyük bir artış var. Daha önce iki defa ilaçlama yapmamıza rağmen yine de fareler ekinlere zarar veriyor. Bugün gübre atmaya geldiğimizde farelerin tarlalara zarar verdiğini gördük, tekrar ilaçlama yapmak zorunda kalacağız" dedi.

 

"VERİM DÜŞECEK, KALİTE ARTACAK"

 

Çiftçinin beklediği yağışı almadığını söyleyen Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şubesi Başkanı Celil Çalış, "Bu yıl yağışlar yetersizdi. Geçtiğimiz yıla göre 1 Eylül-31 Aralık sürecindeki yağış, geçen yılın dörtte biri kadar oldu. Dolayısıyla kış döneminde toprak yüzeye çıkamadı. Kış dönemi de beklendiği gibi olmadı. Tek içimizi rahatlatan, endişemizi azaltan don olayının az olması oldu. Ocak ayında az da olsa kar ve yağmur düştü. Bu da umudumuzu arttırdı. Mevsim normallerinin üzerinde alacağımız yağışlar ve daha sonrasında Nisan-Mayıs döneminde alacağımız yağışları bekliyoruz. Ama zarar göreceğimiz kesin. Geçen yılki rekolteyi ve verimi yakalamamız çok zor. Bundan sonraki yağışlar yeterli olursa, uygun gübrelemeyle oluşacak olan zararı, en aza indirerek hasat sezonuna ulaşmayı hedefliyoruz" dedi.

 

"CEMRE DÜŞÜNCE DOĞA UYANACAK"

 

Haftaya ilk cemrenin düşeceğini belirten Çalış, "Cemre düştüğü zaman doğa uyanacak. Alacağımız mevsim normallerinin üzerindeki yağışlarla inşallah bereketli bir sezon geçireceğiz. Geçtiğimiz yılı yakalamak için önümüzde bir fırsat var. Eğer yağışı istediğimiz düzeyde alırsak uygun gübrelemeyi yaparak zararı en aza indirerek verimdeki azalmayı kalitedeki artışı sağlayarak üreticilerimize maddi bir kaygı yaşatmamayı hedefliyoruz. Verim konusunda geçtiğimiz yılı yakalama şansımız yok. Verimde mutlaka bir azalma olacak. Gübrelemeyi iyi yaparsak ve yağışlar istediğimiz gibi olursa geçen seneki kaliteyi yakalayacağız. Aradaki fiyat farkıyla üreticinin herhangi bir kayıp yaşamamasını sağlayacağız. Geçen yılki kalitenin üzerinde bir kalite ortaya koymayı amaçlıyoruz. Doğa uyanıyor. Doğanın uyanmasıyla birlikte mevsim normallerinin üzerindeki yağışı aldığımız zaman, üretici tavsiyelere uyarak gübrelemeyi yaparsa, verimdeki azalmayı en aza indireceğiz ve kaliteyi artırarak bu açığı kapatmaya çalışacağız" dedi.

 

"HAVA DURUMU TAKİP EDİLMELİ"

 

Üreticilerin tarımsal kurum ve kuruluşlarla işbirliği içerisinde olmaları gerektiğini ifade eden Çalış, "Tarım il müdürlükleri, tarım kredi kooperatifleri, pancar kooperatifleri ziraat odaları herkes gelişmeleri takip etmekte ve tavsiyelerini yapmaktalar.  Üreticilerimiz geçtiğimiz dönemde yapılan toprak analizlerine dikkat ederek güç gübrelemesini kıraç alanlarda en az ikiye bölmeleri gerekiyor. Sulu alanları da üçe bölmeleri gerekiyor. Konya`nın 2,2 milyon hektarlık arazisi, 600 bin hektarlık sulu arazisi bulunmakta. Geri kalan 1,6 milyon hektarlık arazi kıraç yani doğaya bağlı tarım yapmak zorunda olunan araziler. Bunun 500-600 bin hektarı nadasa bırakılmakta, diğer kalanın da hububat türleriyle ekilişi gerçekleştirilmekte. Yapılan ekimi en iyi şekilde hasada ulaştırmak için içinde bulunduğumuz günlerde gübre kullanacak üreticilerimizin ürelerini bir an önce toprakla buluşturmaları gerekiyor. Ve sapa kalkma dönemi dediğimiz Nisan başında yağışları takip ederek yağışın olacağı günün öncesinde veya birkaç gün öncesinde toprakla buluşturmaları gerekiyor. Gübrelemeyi mutlaka hava durumunu takip ederek, yağış öncesi günlere denk gelecek şekilde yapmaları gerekiyor. Kullanacakları gübreleri iki farklı tonda kullanmalarını tavsiye ederim. Gübrenin birinin yağış öncesi, diğerini Nisan başında vermeleri iyi olacak. Üreticilerimizin bu yıl ki hava şartlarını göz önünde bulundurarak iki adımda gübrelemelerini tavsiye ediyoruz" dedi.

 

"KDV İNDİRİMİ UMUT VERİCİ"

 

Gübreden KDV kaldırıldığından dolayı gübrede fiyat düşüş olduğunu ifade eden Çalış, "Her dönem gübre fiyatlarında dönemsel artış olmakta. Ocak ayında uygulanan KDV`nin kaldırılmasıyla gübre fiyatları bir miktar düştü. Bu KDV indiriminin oluşan zamla üreticilerimizin cebinden çıkmaması konusunda uyarı yapmak istiyorum. Üre olarak bahsettiğimiz gübrenin tonu 900 ile bin lira arasında değişiyor. 33 nitrat gübre 750-800 lira arasında seyrediyor. KDV indirimi olmasaydı bin 200 lira olacaktı. Devlet gübre desteği vermiyor, gübrede KDV indirimi var sadece.  Mazot desteği veriyor. Kullanmışlarsa sertifikalı tohum desteği alacaklar. Geçtiğimiz dönem destekleri bu sene verildi zaten. Açıklanan fiyatlar yavaş yavaş uygulanıyor" şeklinde konuştu.

Okunma Sayısı: 87
Fotoğraf Galerisi