GÜNE BAKIŞ GAZETESİ: RUHSATSIZ BİNAYI YIKACAK KİMSE YOK MU?- 25 KASIM 2024

GÜNE BAKIŞ GAZETESİ: RUHSATSIZ BİNAYI YIKACAK KİMSE YOK MU?- 25 KASIM 2024
TRABZON
26.11.2024

ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI BAŞKANLIĞI tarafından, Trabzon İli, Ortahisar İlçesi, Geçit Mahallesi sınırları içinde bulunan mera parsellerinin "Tarihi İpek Yolu Canlandırma Projesi" kapsamında Ortahisar Belediyesine tahsis edildi. ÇEVRE, ŞEHİRCİLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BAKANLIĞI Trabzon Milli Emlak Müdürlüğü tarafından Toplu Konut İdaresi Başkanlığına 07.10.2022 tarih ve 4737655 sayılı işlem ile bu işlemle devredildi. Tarım ve Orman Bakanlığına Bağlı Mera Şube Müdürlüğü parsellerinin tahsis amacı değişikliğine ilişkin 08.11.2016 tarih ve 612 sayılı kararında "Tarihi İpek Yolu Canlandırma Projesi" uygulanmak suretiyle tahsis amacına uygun olarak projenin devamı için TOKİ’ye yapılan devir işlemin iptali için 11.10.2023 iptali istemiyle ÇEVRE, ŞEHİRCİLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BAKANLIĞI'na açılan dava devam ederken sahada yapılan tahribatları kim, nasıl izah edecek.

 

Trabzon'da 1.Grup Anıt Eser olan Cephanelik binasının yanındaki ek yapının yapı ruhsatı iptal edildi. Ruhsatsız binayla ilgili Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yapı kayıt belgesini iptal etti ve Ortahisar Belediyesi yapı ruhsatının iptal edilmesinin ardından binayla ilgili yıkım kararı alsa da yıkım ihalesine katılım olmadığı için ruhsatsız binanın yıkımı yapılamadı. Ruhsatsız binayı yıkmak için kimsenin bulunamamasına tepki gösteren Ziraat Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanı Cemil Pehlevan, “Parasını ben vereyim gelin burayı yıkın” dedi.

“Bu kadar insanla ülke yönetiyorlar"

Ortahisar İlçesinde yaşayan her 95 kişiye 1 belediye personeli düştüğünü söyleyen Başkan Cemil Pehlevan, bu kadar kişiyle Avrupa’da küçük ülkelerin yönetildiğini ama Trabzon’da bir binayı yıkmaya adam bulunamadığını belirtti. Yapılanın iş bilmezlik olduğunu savunan Başkan Pehlevan, “Cephaneliğin orası doğal sit alanı, koruması gereken alan. Cephaneliğin yanına bir tane bina yapıyorlar. Peki ne oluyor? Mahkeme ‘burayı yıkın kaldırın’ diyor. Üçüncü ayda belediyeden karar yazısı çıkıyor, ‘biz yıkım ihalesine çıktık katılan olmadı’ diyor. Buna tepki gösterdim ben. Daha önce de dedim, şimdi de diyorum. Yıkım parasını ben vereceğim, yıkın hadi orayı. Ya belediyede personel mi yok da yıkamıyorlar? Bu ne biliyor musunuz? Bu ipe un sermek. İşi savsaklıyor. Ortahisar Belediyesinin makinesi yok mu? Büyükşehrin operatörü yok mu? Şu anda Ortahisar İlçesinde 95 kişiye bir belediye personeli düşüyor. Ortahisar Belediyesi ile Büyükşehir Belediyesinin personelinin toplamını Ortahisar İlçesinin nüfusuna oranladığınızda her personele 95 kişi düşüyor. Bu bir rezalet, bu rezalet. Avrupa'da bu kadar kişiyle birlikte ülkeyi yönetiyorlar ya. O küçük ülkeler var ya, onlar yönetiliyor bu kadar kişiyle.” dedi.

“Uzmanların uyarılarını kimse dinlemiyor"

Uzmanların ve bilim insanlarının korunması gereken alanları belirtmesine rağmen yöneticilerin bu uyarıları görmezden gelip kanunları uygulamadığını söyleyen Başkan Pehlevan, “Şehir plancıları, ziraat mühendisleri, bilim insanlarımız korunması gereken alanları söylüyor. Yapılması gerekene işaret ediyor. Burayı yıkmaya bir adam bulamıyorlar. Bu yönetimle hiçbir şey değişmiyor. Yöneticilerin bu sorumsuzlukları ancak kanun ve mevzuatlara uymazlarsa sonuçlarıyla karşı karşıya kalacaklarını bilseler değişir. Ama yöneticiler kanunlara uymuyor ve hiçbir şey olmuyor. Kanundan kaçıp kaçak yapı yapıyorlar. Ondan sonra gelip ‘ne yapalım şimdi? Milli serveti yıkalım mı?’ diyorlar. Yani böyle ajitasyonlarla, böyle deli saçması işlerle birlikte uydurup gidiyorlar. Biz de böyle uğraşıp duruyoruz.” açıklamasında bulundu.

Haber: Hatice Aksoy

Hatice Aksoy

Haber kaynağına ulaşmak için lütfen TIKLAYINIZ.

Okunma Sayısı: 39