GÜNE BAKIŞ GAZETESİ: TRABZON’DA SORUNLAR BELLİ, ÇÖZÜM YOK- 24 KASIM 2024
Trabzon sanatçıları, meslek odası temsilcileri ve sivil toplum örgüt temsilcilerinin de aralarında bulunduğu 750’nin üzerinde kişi katıldı. Sempozyumda sunum konuşan 53 uzman Trabzon ile ilgili tespit, çalışma, proje, fikir ve önerilerini katılımcılarla paylaştı. Uzmanların görüşleriyle birlikte tamamlanan sempozyumdan çıkan sonuçlar STK temsilcileri tarafından daha sonra basınla da paylaşılarak, alınan kararların işbirliği ile uygulamaya konulmasının altı çizilmişti. Ziraat Mühendisleri Odası “TRABZON’a Bakmayalım Görelim…” düşüncesiyle hareket ediyor. Her şeye dokunup, çözüm odaklı çalışmalıyız. Toplum olarak farkındalıklarımızın farkında olmalıyız. Toplumun sorunlarını beş duyu organımızla hissederek, çözün odaklı çalışmalıyız. Şehrimizi rahatsız eden ve edecek olan her konudaki görüş ve düşünceye değer vermeliyiz. Şehrimiz için gözümüzün önünde cereyan eden durum; 1- Birlikte çalışma, YOK 2- Mahkeme kararlarını uygulamama, YOK 3- Tarım alanlarının bütüncül planlanması, YOK 4- Böcekler, VAR 5- Kaçak yapılaşmalar, VAR 6- Mühendislik harikaları, VAR 7- Kontrolsüz kırsal turizm, VAR 8- Derelerin kirletilmesi ve tahribatlar, VAR 9- Kanunlarla çelişen görüşlerin uygulamaya konulması, VAR 10- Kıyılarımızda kamu ve müteşebbisler tarafındaki yapılaşmalar, VAR 11- Tarım alanlarında, mezere ve yaylalardaki vahşi yapılaşma ve tahribatlar, VAR 12- … V. Diğerleri Sorgusu, sualsiz herkesin her istediğini yaptığı şehir. Herkesin katılmasını elbette beklemiyoruz. Biz Ziraat Mühendisleri Odası olarak sadece tarihe NOT DÜŞÜYORUZ…
Trabzon’da 2023 yılının Kasım ayında 3 gün süren ve geniş katılımla gerçekleştirilen 2. Trabzon Kent Sempozyumu düzenlenmişti. Sempozyumun ardından 1 sene geçerken, toplantılardan çıkan kararların ne kadarının uygulamaya konulduğu ve ne kadar etkili olduğunu Ziraat Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanı Cemil Pehlevan Günebakış Gazetesi’ne değerlendirdi. 1 sene geçmesine rağmen sempozyumda konuşulan konularla ilgili kayda değer bir ilerlemenin olmadığını belirten Başkan Pehlevan, “Sempozyumda çok önemli sonuçlar çıkarıldı ama uygulama noktasına gelince yöneticilerin bu kararları uygulamasını bekliyoruz. Tabii bunlar hemen hayata geçirilecek şeyler değil, zamanla olmasını bekliyoruz. Fakat şu anda gördüğümüz kadarıyla yine aynı düzen, aynı tas, aynı hamam devam ediyor. Değişen bir şey yok.” dedi.
53 Uzman Şehrin Sorunlarını Masaya Yatırmıştı
Trabzon’da 12 yıl aradan sonra düzenlenen 2. Trabzon Kent Sempozyumunun üzerinden 1 yıl geçti. 7-8-9 Kasım 2023 tarihinde Karadeniz Teknik Üniversitesinde gerçekleştirilen sempozyumda Trabzon’un sorunları masaya yatırıldı. 11 oturum, 2 panel ve 1 söyleşi olarak gerçekleştirilen sempozyuma Türkiye’nin farklı bölgelerinden akademisyenler, kamu kurum ve kuruluşları yöneticileri ve personelleri, Trabzon sanatçıları, meslek odası temsilcileri ve sivil toplum örgüt temsilcilerinin de aralarında bulunduğu 750’nin üzerinde kişi katıldı. Sempozyumda sunum konuşan 53 uzman Trabzon ile ilgili tespit, çalışma, proje, fikir ve önerilerini katılımcılarla paylaştı. Uzmanların görüşleriyle birlikte tamamlanan sempozyumdan çıkan sonuçlar STK temsilcileri tarafından daha sonra basınla da paylaşılarak, alınan kararların işbirliği ile uygulamaya konulmasının altı çizilmişti.
“İşler Aynı Tas Aynı Hamam İlerliyor”
Aradan geçen 1 senenin ardından gelinen noktayı Ziraat Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanı Cemil Pehlevan Günebakış Gazetesi’ne değerlendirdi. Sempozyumda olduğu gibi STK’ların şehrin sorunlarıyla ilgili konuları sürekli gündeme getirdiğini ama uygulama noktasında yaptırım gücü olmadığını söyleyen Başkan Pehlevan, yöneticilerin işaret edilen sorunlara çözüm bulması için beklediklerini belirtti. Çalışmaların zamanla yapılabileceğini kaydeden Başkan Cemil Pehlevan, gelinen noktada hiçbir ilerleme kaydedilemediğini vurgulayarak, “Uygulamaya konulan çok fazla bir şey görmedim ben. Ama orada alınan kararların bir anda hayata geçirilmesi mümkün değil takdir ederseniz ki. Zamanla yapılmasını umut ediyoruz. Fakat şu anda gördüğümüz kadarıyla yine aynı düzen, aynı tas, aynı hamam devam ediyor. Değişen bir şey yok. Kendi alanımla ilgili ve diğer alanlarla ilgili şu değişti diyebileceğim herhangi bir şey yok. Türkiye'nin makus talihi bu. Bizim yaptırım gücümüz yok. Orada şehrimiz için, bölgemiz için, ülkemiz için olması gerekenleri uzmanlarımız geldi anlattı, bilgilendirdi. Tabi ki idarecilerin, yöneticilerin, seçilmişlerin de bunların üzerine giderek bu söylenenleri uygulamaya koyması lazım. Ama tabii bu yaptırım gücü yok. Bir dahaki dönem yani iki sene sonra tekrar bir tane daha yapılacak. O zaman da şunlar yapıldı, şunlar yapılmadı diye konuşacağız ama ben öngörümü sorarsanız hiçbir şey yapılmayacak, aynı şekilde devam edecek.” dedi.
“Sorun Var Dedik, Ne Değişti?”
Toplantıda görüşülen ve acil çözüm bulunması gereken konulardan biri olan kıyı tahribatı ve denizlerdeki kirlilik sorununu örnek gösteren Cemil Pehvelan, “Bu tür çalışmalarda iyi niyetli olarak özellikle sivil toplum örgütleri ayağa kalkıyor, bir şeyler yapmaya çalışıyor ama şevki kırılıyor sonra. Çünkü uygulamaya geldiği zaman STK'ların yaptırım gücümüz yok. Yaptırım gücü olanlar kimler derseniz işte seçilmişler, atanmışlar. Ama hiçbir şey yok. Örneğin sempozyumda kıyıların korunması gerektiği konusunda bir şeyler söylendi. Çok önemli notlar verildi. Karadeniz tehlike altında denildi. Bizim en büyük protein kaynağımız balıklarımız, şu anda oradan besleniyoruz. Balık yaşamı tehdit altında. Ne oldu, ne değişti? Hiçbir şey.” diye konuştu.
“Yerel Yöneticiler Kanunları Uygulamıyor”
Trabzon’da kıyı işgalleri ile ilgili Trabzon Valiliğinin 7 ilçe belediyesine yazı gönderdiği söyleyen Pehlevan, valiliğin belediyelerden tespit edilen kayıt dışı faaliyetleri durdurmalarını istediğini belirtti. Valiliğin söz konusu 7 ilçe belediyesine 15 gün süre vermesinin üzerinden 5 ay geçtiğini söyleyen Başkan Cemil Pehlevan, yasaların uygulanmamasının sorun yarattığının altını çizerek, “5 ay önce Trabzon Valiliği belediyelere bir yazı yazdı. 15 gün içerisinde kıyılardaki kaçak yapıları yıkın, kaldırın, aksi takdirde görevi kötüye kullanmaktan hakkınızda soruşturma açılacak dedi. 15 gün süre verildi ama aradan 5 ay geçti hala hiçbir şey olmadı. Kıyılarda işgal devam ediyor. Kıyılarımız talan edilmeye devam ediyor. Kanun koyucular kuralları koymuş ama uygulama aşamasında problem yaşanıyor. Niye yaşıyoruz bu problemi? Çünkü kanunları uygulaması gerekenler uygulamıyor. Cumhurbaşkanımızın bile bu konuda talimatı var. Hatay’dan Artvin’e kadar bütün sahiller vatandaşın kullanımına açılacak dedi. Kanunlar da bunu diyor ama kanunları uygulamayan yöneticiler yüzünden bir yere varamıyoruz.” açıklamasında bulundu.
Haber: Hatice Aksoy
Haber kaynağına ulaşmak için lütfen TIKLAYINIZ.