GÜNEYDOĞU‘YA BU YIL YAĞMUR YAĞMIYOR - MİLLİYET
GÜNGÖR URAS / OLAYLARIN İÇİNDEN
Geçen yıl ülkenin başka yerlerinde yağış yokken, Güneydoğu Anadolu kuraklıktan pek zarar görmemişti. Bu yıl tersi oldu.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi‘nde Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin ve Batman‘da ve de bu bölgeye yakın Gaziantep ve Kahramanmaraş illerinde bu yıl kuraklık var. Tarım döneminde yağış ortalamaları olağan yıllara göre yüzde 70 azalmış durumda.
Halbuki ülkenin diğer bölgelerinde bu yıl hava sıcaklığı ve yağışlar mevsim normallerinde seyretti.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi‘nde bu yıl kuraklık nedeniyle tarım üretimi gerileyecek. Hem üreticiler güç duruma düşecek hem de ülke ekonomisi (sonunda halkımız) bundan zarar görecek.
Kuraklık fakirlik demek
Türkiye Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın geçen hafta sonu bu konuda bir açıklama yaptı. Üretimdeki düşüşün boyutunu ve önemini anlatmaya çalıştı.
Gökhan Günaydın, "Bu illerin kuru tarım yapılan bölgelerinde, kuraklık sonucu ürün vermeyeceği kesinleşmiş olan tarlalara üreticiler hayvanlarını salmaya başladı" diyor.
Gökhan Günaydın‘a göre, Bingöl, Bitlis, Siirt, Hakkâri, Muş, Van ve Şırnak illerinde önümüzdeki on günlük dönemde yağış olmazsa, halen hüküm süren kuraklık daha da ciddi hal alacak.
Bu durum, bir yandan, yöre üreticisinin gelir olanaklarını sınırlıyor, öte yandan, buğday ve arpada toplam üretim rakamının küçülmesine yol açıyor.
Başka bölgeler şanslı
Güneydoğu Anadolu Bölgesi‘nde bu yıl yaşanmakta olan kuraklık nedeniyle, normal üretim yıllarına göre buğday üretiminin 4.4 milyon tondan 2.5 milyon tona, arpa üretiminin ise 1.6 milyondan, 1 milyon tona gerileyeceği tahmin ediliyor.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi‘nde kuraklık nedeniyle buğdayda 1.9 milyon ton ve arpada 600 bin ton üretim düşüşü tehlikesi var ama, diğer bölgelerde yağışların daha iyi gitmesi sayesinde artacak üretim sonucu, ülke genelinde buğdayda ve arpada sorun yaşanmayacak.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi dışında üretim bölgelerindeki üretim artışıyla, Türkiye‘nin buğdayda kendine yeterlik noktası olan 18.5 milyon tonluk üretim hedefine ulaşabileceği, arpada 8.5 milyon ton üretim gerçekleşebileceği tahmin ediliyor.