GÜNEYDOĞU KURAKLIKTAN KIRILIYOR - RADİKAL

MERKEZ
28.04.2008

Kuraklık nedeniyle bölgede buğday ve arpada zarar oranlarının yüzde 90'a, kırmızı mercimekte yüzde 60'a ulaştığı söyleniyor. TZOB Başkanı Bayraktar, 'Tedbir alınmadığı takdirde bölgede ekonomik hayat felç olacaktır' diye konuştu.

 

RADİKAL - ANKARA - Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Güneydoğu Anadolu‘da yaşanan kuraklık nedeniyle bölgede buğday ve arpada zarar oranlarının yüzde 90‘a, kırmızı mercimekte yüzde 60‘a vardığını söyledi.

Bayraktar, Güneydoğu‘da yaşanan kuraklık nedeniyle zarar gören ürünler, alınması gereken önlemler ile baklagil, pirinç ve süt konusunda yaşanan spekülasyonlarla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye‘de geçen yıl yaşanan kuraklığa değinen Bayraktar, bunun tarıma verdiği zararın 5 milyar YTL olarak hesaplandığını, tarımda yüzde 7.3 oranında küçülme meydana geldiğini hatırlattı. Bayraktar, kuraklığın il bazındaki etkilerini tespit etmek amacıyla yaptıkları bir çalışmada Mardin, Şanlıurfa, Diyarbakır, Batman, Hakkâri, Muş, Siirt, Şırnak, Gaziantep ve Elazığ‘da buğday ve arpada zarar oranlarının yüzde 90‘a, kırmızı mercimekte yüzde 60‘a ulaştığının belirlendiğini söyledi.

Havyanlar satılıyor

Çalışma sonucunda ayrıca, bölgedeki bağlarda verim azalmaları beklendiğinin tespit edildiğini anlatan Bayraktar, "Özellikle Elazığ‘a özgü şaraplık üzüm çeşitlerinden Öküzgözü ve Boğazkere‘de yanma olduğu, ilk tespitlere göre yüzde 30‘lara varan verim azalmalarının beklendiği belirtilmektedir. Bölgede ayrıca meraların yeşermemesi sebebiyle hayvancılığın da sıkıntıda olduğu ifade edilmektedir" dedi. Bayraktar, bölgedeki kuraklığın meralarda hayvanların otlama imkânını ortadan kaldırdığını, bu nedenle çiftçilerin hayvanlarını satmaya başladığını bildirdi. Önlem alınmaması durumunda kuraklık nedeniyle Güneydoğu‘da göçün artacağı uyarısında bulunan Bayraktar, "Çünkü bu bölgemizde ekonomik faaliyet tarım ağırlıklıdır. Tedbir alınmadığı takdirde bölgede ekonomik hayat felç olacaktır" diye konuştu.

‘Hasat yapılacak ürün yok‘

Bayraktar, yağışların olmaması durumunda Doğu Anadolu ve Akdeniz Bölgesi‘nde de kuraklık yaşanabilmesinden endişe ettiklerini söyledi. Bayraktar, Hatay‘da da yağış miktarında görülen azalma ve Amik Ovası‘nı sulayan Asi Nehri‘nden Suriye‘nin su tutması nedeniyle bölgedeki buğday, pamuk ve mısırdaki kayıpların ciddi boyutlara ulaşacağının tahmin edildiğini söyledi. Malatya‘da don ve aşırı sıcaklıklar nedeniyle kayısılarda yüzde 60‘a varan ürün kaybı olduğunu kaydeden Bayraktar, üreticilerin zararlarının karşılanması için gerekli çalışmalar yapıldığını anlattı.

Hububat ve baklagil hasadının başlamasına bir ay kala Güneydoğu Anadolu Bölgesi‘nde hasat yapılacak buğday, arpa ve kırmızı mercimeğe rastlamanın çok zor olacağının anlaşıldığını ifade eden Bayraktar, şöyle konuştu: "Türkiye buğday üretiminin 2.8 milyon tonunu gerçekleştiren Güneydoğu Anadolu Bölgesi‘nde görülecek yüzde 90 azalma ile Türkiye buğday rekoltesinde 2.5 milyon ton azalma beklenmektedir. Türkiye arpa üretiminin 1.55 milyon tonunu gerçekleştiren Güneydoğu Anadolu Bölgesi‘nde görülecek yüzde 90 azalma ile Türkiye arpa rekoltesinde 1.4 milyon ton azalma bekleniyor. Benzer şekilde Türkiye kırmızı mercimek üretiminin yüzde 86‘sını gerçekleştiren bölgede görülecek yüzde 60 azalma ile kırmızı mercimek rekoltesinde 250 bin ton azalma bekleniyor."

Mercimekte tehlike

Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın da, Güneydoğu‘da kuraklığın, özellikle kırmızı mercimek üretiminde ciddi tehlike sinyallerinin doğmasına neden olduğunu belirterek, "Derhal uygun önlemler alınmalı, pirinçte yaşanan spekülasyon kırmızı mercimekte yaşanmamalıdır" dedi. Türkiye‘nin son 20 yirmi yılda baklagil ekim alanlarının neredeyse yarısını kaybettiğini, baklagil ekilen 2 milyon hektarın 1.2 milyon hektara gerilediğini belirten Günaydın, üretim miktarının da 2.2 milyon tondan 1.6 milyon düzeyine düştüğünü söyledi.

Okunma Sayısı: 454