GÜVENİLİR HABER: BAKAN ALBAYRAK DUYURMUŞTU... İTHAL ÜRÜNDE YENİ DÖNEM- 3 EKİM 2020

GÜVENİLİR HABER: BAKAN ALBAYRAK DUYURMUŞTU... İTHAL ÜRÜNDE YENİ DÖNEM- 3 EKİM 2020
MERKEZ
05.10.2020

"Tarımda ithal ürünü azaltıp verimi artıracak hamleler geliyor. Ekim nöbeti sistemiyle tarlada çeşit artacak. Çiftçi finansman avansını faizsiz alacak. Lisanslı depodaki stok anlık takip edilecek"

 

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın duyurduğu 2021-2023 devrine ait Yeni Iktisat Programı (YEP) ile hükümet tarım ve hayvancılık alanında bir dizi yatırım ve projeyi de hayata geçirmeye hazırlanıyor. Buna nazaran stratejik ve arz açığı olan tarım eserlerinin üretimine öncelik verilecek. Randımanı artırmak, ekilebilir yerlerin boş kalmasını engellemek, ithal eserlerin üretimini artırmak, dönem dışı devirde vatandaşın muhtaçlık duyduğu zerzevat ve meyvenin üretimine katkı sağlamak için münavebeli tarım programı oluşturulacak. Münavebeli tarım yani ekim nöbeti tıpkı tarla üzerinde değişik bitkilerin belli bir sıra içerisinde yetiştirilmesine deniyor. Bu halde toprağın organik hususu arttırılarak daha fazla su tutması sağlanıyor, verimliliği yükseliyor. YEP’te dikkat çeken unsurlardan biri de çiftçilere verilecek finansmanla ilgili. Buna nazaran sertifikalı tohum, gübre, ilaç, elektrik ve mazot dayanağının tıpkı ve nakdi olarak çiftçilere sağlandığı, bu kapsamdaki girdilere yönelik finansmanın çiftçilere avans olarak faizsiz halde verildiği kontratlı üretim sistemi kademeli olarak uygulanacak.

DEPOLAR ANLIK İZLENECEK

Besinde kayıp ve israfın önlenmesi emeliyle besin bankacılığı teşvik edilerek tüketilebilir besin paylaşımı artırılacak. Bunun için arazi toplulaştırma çalışmalarına ve sulama projelerine devam edilecek. Bu kapsamda, öncelikli olarak belirlenen 25 sulama projesi 2022 sonuna kadar tamamlanarak yaklaşık 3 milyon 710 bin dönüm toprakta sulu tarım yapılması planlanıyor. Tarım eserlerinin TSE standartlarında ve ekonomik şartlarda, bakanlık nezaretinde, sigortalı ve tarafsız bir ortamda saklandığı lisanslı depolardaki stokların da anlık takip edildiği bir sistem yolda. Depolanan tarım eserleri için muteber tarım eserleri piyasası oluşturulacak. Eserlerin anlık stok bilgisine erişilerek lisanslı depoculuğa mevzu ziraî eser piyasalarının takibi elektronik ortamda yapılabilecek. Lisanslı depo kapasitesi 10 milyon tonun üzerine çıkarılacak.

Münavebeli tarımla kültür bitkileri için daha elverişli ortam yaratılıyor.

Tahıl ve baklagillerin ekim nöbetine alınmasıyla toprağının yapısı düzeliyor ve bu süreç topraktaki organik husus birikimine yardımcı oluyor.

ÇKS’ye kayıtlı çiftçiler bir parsele birebir, tek, yıllık bitkiyi art geriye üç defa ekerse, üçüncü üretim için destekleme ödemelerinden yararlanamıyor.

Nadasla birlikte uygulandığında daha tesirli sonuçlar veriyor. Korunga-nadas-buğday, buğday-nadas-mercimek, buğday-baklagil, arpa-baklagil üzere ekim nöbetleri önerilen uygulamalar.

Yıllık yağış ortalamasının 450-500 milimetrenin altında kaldığı yerlerde uygun toprak şartlarında (çok kumlu ve çakıllı topraklar hariç) ve iklim koşullarında münavebe sistemi uygulanabilir.

Tahıl ve baklagillerin münavebeye girmesi yabancı otlarla savaşmada, erozyonun önlenmesinde, hastalık ve zararlılarla çaba etmede, toprağın fizikî, kimyasal ve biyolojik yapısını düzeltip iyileştirmede yarar sağlıyor.

HAYVAN HASTALIKLARINI ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ GELİYOR

Hayvancılığa yönelik ataklar de sırada. Hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıklar için Zoonoz Hastalıkları Araştırma Enstitüsü kurulacak. Ziraat Mühendisleri Odası Lideri Baki Remzi Suiçmez, “Şap Enstitüsü var lakin aktifliği sonlu. Türkiye canlı hayvan ithal ediyor. Hayvan hastalıklarının denetiminin yapılacağı bir enstitü beklenen aktiflikte çalışırsa çok yararlı olur” dedi. Besin ve tarımda biyolojik denetim unsuru olarak kullanılan bakteriyofajların yerli üretimi için de Faj Enstitüsü açılacak. Hayvan sıhhati için yerli ilaç ve aşı üretimi çalışmaları hızlandırılacak.

 

Haber kaynağına ulaşmak için lütfen TIKLAYINIZ. 

Okunma Sayısı: 54
Fotoğraf Galerisi